SAŠA PAPAC: Nakon Old Firma huk u glavi odzvanja i slijedeći dan

saša papac, Glasgow Rangers, saša papac, Glasgow Rangers, saša papac, Glasgow Rangers, saša papac, BIH, SP Brazil, saša papac, Glasgow Rangers, FC Celtic, rangers celtic

S tom jednostavnom konstatacijom Saše Papca, ‘umirovljenog' nogometaša koji je najbolje dane karijere proveo upravo u dresu škotskog giganta, složit će se velika većina nogometnih ‘fanatika'.
Ne samo zbog povratka Old Firm derbija na veliku scenu, već i zbog činjenice da bez Rangersa u najjačem rangu škotskog nogometa u biti - nije bilo prave natjecateljske draži. Od izbacivanja Rangersa iz Premiershipa Celtic nije imao istinske konkurencije i titule je osvajao kao na traci ostavljajući prve pratitelje desetak bodova iza sebe. U vrijeme dok su se rame uz rame ‘gurali' s Gersima prvak se rijetko kada znao prije posljednjeg sučevog zvižduka pa se tako znalo dogoditi da helikopter s peharom nadlijeće stadione Rangersa i Celtica u posljednjem kolu čekajući na koji će se spustiti.
- Old Firm je jedan od najvećih nogometnih derbija u svijetu. Ponosan sam na činjenicu što sam imao priliku igrati takve utakmice. Huk i navijanje s tribina bude toliko glasno da vam zvoni u glavi i slijedeći dan, prisjetio se Papac svojih nastupa u Old Firm derbiju.

Nezaboravni dani

Papac je na Ibrox stigao 2006. iz bečke Austrije i to na inzistiranje francuskog stručnjaka Paula Le Guena, koji je u istom prijelaznom roku preuzeo Rangers i osim Papca sa sobom doveo još deset novih igrača. Trener koji je s Lyonom osvojio tri naslova prvaka u Škotskoj se zadržao samo nekoliko mjeseci, a od jedanaest igrača koje je doveo, na Ibroxu se uspio zadržati samo Papac, koji je u šest godina postao jedan od najcjenjenijih stranaca u povijesti škotskog giganta.
U povijesnim knjigama ostat će zapisano da je minutažu skupljao u 227 utakmica te je dao značajan doprinos u osvajanju osam trofeja - tri naslova prvaka (2009., 2010., 2011.), dva škotska kupa (2008., 2009.) i dva Liga kupa (2008., 2010., 2011.), a 2008. je igrao u finalu Kupa UEFA protiv ruskog Zenita (0:2).
- Pamtit ću to vrijeme, naravno, po osvojenim trofejima, sjajnim trenerima, suigračima i svom osoblju koje je radilo na našem trening centru, Murray Parku. I dalje sam u kontaktima s ljudima iz kluba i bivšim suigračima. Kada posjetim Glasgow obavezno se vidim s meni dragim prijateljima koji i dalje rade u klubu. Sretan sam zbog njih što su izborili povratak tamo gdje im je i mjesto, kazao je Papac.

Gladni titula

Rangersi su 2012. doživjeli bankrot i prošli kroz postupak likvidacije. Morali su krenuti od nule, iz četvrtog ranga natjecanja. Vjeru nisu gubili, a nagrada je stigla konačnim povratkom koji je ozvaničen minimalnom pobjedom nad Dumbartonom (strijelac James Tavernier) čime su Gersi osvojili škotski Championship četiri kola prije kraja.
Jasno, već su krenule priče o borbi za naslov prvaka iduće sezone, rušenju Celtica nakon pet sezona dominacije. Rangers je posljednju titulu osvojio u sezoni 2010./2011. nakon čega je klub doživio financijski potop.
- Moja predviđanja su da ćemo u povratničkoj sezoni biti vrlo konkurentni. Bit će nas teško pobijediti, a u svaku ćemo utakmicu krenuti s namjerom da pobijedimo. Ne mogu reći da nećemo probati napasti naslov, ali ne mogu reći niti da ćemo osvojiti ligu, rekao je nakon ovjere povratka u elitni rang Mark Warburton, menadžer Rangersa.
Nakon više od četiri godine, Škoti će u prvenstvu ponovno gledati legendarni Old Firm. No, to neće biti prvi veliki derbi nakon izbacivanja Rangersa u najniži rang. Prošle sezone Celtic je izbacio Rangerse iz polufinala FA kupa, a u istom rangu ova dva velikana susrest će se i ove godine. Utakmica se igra 17. travnja. Bit će to posebna poslastica s obzirom da je Rangers gladan osvete i novih titula.

Dnevni list