SARAJEVU SE ODAZVALA SAMO TRI KLUBA Premijer liga nikad zanimljivija, a bunt pojedinih sve veći

FK Sarajevo sastanak klubova
FK Sarajevo

Danas je u prostorijama hotela Ibis u Sarajevu održan sastanak predstavnika premijerligaških klubova. No, na isti su se odazvala samo četiri kluba, a to su uz inicjatora sastanka FK Sarajevo još i FK Olimpik, FK MLadost Doboj Kakanj te FK Velež. Predstavnici klubova iznijeli su poteškoće u radu sa kojima se susreću u tekućoj sezoni, a usvojeni su sljedeći zaključci: 

-tri premijerligaška kluba FK Sarajevo, FK Mladost Doboj Kakanj i FK Velež donijeli su odluku da se formira udruženje premijerligaša, te će u narednim danima biti pokrenuti pravni i drugi logistički koraci, 

-preostali klubovi koji se takmiče u najvišem rangu natjecanja su dobrodošli da se pridruže kada procjene da je za to došlo vrijeme, 

-FK Mladost Doboj Kakanj, FK Velež i FK Sarajevo će javno izvještavati o svim potencijalnim nepravilnostima u narednom razdoblju, te će ukoliko procjene da se nastavlja proces narušavanja integriteta takmičenja, razmotriti opciju izlaska iz lige, priopćeno je s Koševa.

Podsjetimo sastanak je sazvao FK Sarajevo nakon utakmice protiv HŠK Zrinjski koja se igrala pod Bijelim Brijegom, a za koju klub s Koševa smatra da je u istoj oštećen. 

Također, iz FK Sarajeva su veliki pritisak vršili i uoči derbija protiv Borca koji se igrao 17. travnja na stadionu Asim Ferhatović Hase i u kojoj je Borac slavio rezultatom 0:2. Naime, u Sarajevu su smatrali spornim delegiranje suca Elvisa Mujića za taj susret. Sudac iz Banovića utakmicu je odradio više nego korektno.

No, jednako tako valja istaknuti kako je klub s Koševa u osam kola, koliko ih se do sada odigralo u nastavku prvenstva, osvojio jednako toliko bodova i pri tome postigao samo četiri pogotka te je uspio izgubiti prvo mjesto i veliku bodovnu prednost koju je imao na polusezoni.

Dodajmo i to kako su veliko nezadovoljstvo prema suđenju iskazali i iz Veleža. Naime, nakon utakmice protiv Krupe koja se proteklog vikenda igrala u Mostaru predsjednik Rođenih Šemsudin Hasić izrevoltiran suđenjem rekao je: 

"Ovim putem pozivam ljude iz nogometa, koji misle i slažu se sa Veležom, da skupimo snage i suprotstavimo se otvorenom pokušaju rušenja legitimiteta ovog natjecanja. Ovo što se radi mora da biti zaustavljeno, bez obzira na pobjedu Veleža. Najbolje da se prvenstvo prekine, da se proglasi neregularnim i da ne izlazimo u Europu. S ovakvim ljudima mi ne možemo nigdje", rekao je Hasić za sportsport.ba nakon utakmice.

U narednom kolu Velež na svom terenu dočekuje Borac, klub za kojeg čelnici pojedinih klubova smatraju da ima naklonost novog predsjednika Nogometnog Saveza BiH Vice Zeljkovića.

I uoči tog susreta stižu optužbe. Ovog puta učinilo je to Udruženje građana Mostarski Rođeni koje je podnijelo kaznenu prijavu protiv čelništva Saveza i sudačke organizacije. 

Njihovo obrazloženje prenosimo u cijelosti:

"Prema saznanjima podnositelja kaznene prijave odgovorne osobe Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u cilju ostvarivanja svojih privatnih protupravnih interesa svjesno i namjerno poduzimaju niz protuzakonitih aktivnosti kako bi na štetu fudbalskog kluba ‘Velež’, utjecali na ishod fudbalske utakmice FK Velež – FK Borac koja se odigrava dana 30.04.2021. godine u Mostaru, na stadionu fudbalskog kluba ‘Velež’."

"Naime, prema nama dostupnim informacijama, prijavljeni su radi ostvarenja svog protupravnog cilja za nogometnog suca ovog susreta odredili suca Zorana Grbića, s kojim je unaprijed postignut dogovor, da isti svojim odlukama-suđenjem favorizira nogometni klub Borac i da tako utječe na ishod utakmice na štetu nogometnog kluba Velež. Za ovakvo postupanje sucu Grbiću je obećana nagrada ali i zaštita od odgovornih osoba nogometnog saveza na način da bi isti bio privremeno suspendiran i raspoređen da sudi u Prvoj ligi Republike Srpske dok se ne ‘smiri’ interes javnosti nakon čega bi ponovno bio vraćen da obavlja svoju sudačku funkciju", tvrde iz Udruženja.

"Sve ovo podsjeća na već viđene stvari u predmetu poznatom kao ‘VAR’ u kojem je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za koruptivna kaznena djela za organizirani kriminal, primanje mita, dara i drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica u BiH protiv više osoba iz nogometnog saveza. Očigledno da s ovim predmetom nisu okončane sve kriminalne aktivnosti na štetu sporta, nogometnih klubova i svih ljubitelja sporta općenito", dodaje se.

"Kao građani zabrinuti smo da će ovo očigledno koruptivno ponašanje odgovornih u Savezu nanijeti nesagledivu i trajnu štetu kako sportu i ljubiteljima sporta tako i vladavini prava općenito. Naime, i pored svih javnih zahtjeva i upozorenja cijele sportske javnosti u BiH da se osigura fer i sportsko suđenje prijavljeni očigledno nemaju namjeru odustati od svojih planova, što pokazuje koliko su uvjereni u svoju moć i nedodirljivost. Zato nam kao ljubiteljima sporta ne preostaje ništa drugo nego da zatražimo hitno uključivanje nadležnih organa u cilju otkrivanja i sprečavanja nezakonitih i kriminalnih aktivnosti koje su na sceni", ističu

"Zbog toga molimo nadležne organe da poduzmu hitno sve mjere kako bi spriječili ostvarenje ovog kriminalnog plana, odnosno ukoliko se isti provede u djelo da procesuiraju odgovorne. Predlažemo da ovlaštene službene osobe prisustvuju samoj nogometnoj utakmici, a zatim i da se izuzme video snimak utakmice. Također, predlažemo da se izuzme relevantna dokumentacija nogometnog saveza, kao i da se saslušaju svjedoci koji su spremni svjedočiti i koji imaju saznanja o nezakonitim radnjama", navodi se.

Premijer liga nikad zanimljivija, a bunt nikad veći.

Standings provided by SofaScore LiveScore