Sarajevo: Komemoracija Josipu Katalinskom - Škiji

Sarajevo: Komemoracija Josipu Katalinskom - Škiji
Komemoraciji su prisustvovali predstavnici nogometnih institucija BiH, Hrvatske i Srbije, Škijini saigrači i sportski prijatelji, rodbina i predstavnici svih nivoa vlasti BiH, među kojima i član Predsjednišva BiH Željko Komšić.

''Otišao je jedan od nas kojeg ćemo pamtit za sva vremena. Nikada neću zaboraviti njegov gol protiv Španjolske. Oni koji su ga znali pamtiće ga, ostaće Škija za sva vremena'', rekao je u svom govoru predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković.

Katalinski je karijeru počeo u FK Igman sa Ilidže, a 1964. godine prelazi u mlađe kategorije Željezničara. Za prvi tim Željezničara debitovao je 1965. u susretu s Vardarom u Skoplju. Do 1975. odigrao više od 250 ligaških utakmica i postigao ukupno 48 golova.

Računajući sve nastupe za FK Željezničar, Škija je plavo-bijeli dres oblačio više od 550 puta i postigao više od 100 golova. Bio je član legendarnog tima Želje koji je postao prvak bivše Jugoslavije 1972. godine, a 1974. proglašen je nogometašem godine u Jugoslaviji.

''O Škiji se mora govoriti u superlativu. Dok smo živi nosit ćemo ga u sjećanju. Sarajevo i BiH, ali bivša Jugoslavija su dužni da plaču za velikim čovjekom'', kazao je nekadašnji predsjednik KK Željezničar Vlado Raguž.

Škija je ostvario i 12 nastupa u jugoslovenskom juniorskom timu, a nakon njega igrao je 18 utakmica u mladoj selekciji. Za nacionalnu selekciju je odigrao 43 utakmice i postigao deset golova. Igračku karijeru je, zbog problema s ozeljdama, završio 1978. godine s tek napunjenih 30 godina.

Škijin gol na Vald stadionu u Frankfurtu u utakmici protiv Španjolske 13. veljače 1974. godine koja je bila „majstorica" za odlazak na 10. svjetsko prvenstvo je njegov najvažniji pogodak u igračkoj karijeri. Taj je pogodak Jugoslaviju kvalificirao na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Godine 1975. dobio je Šestotravanjsku nagradu Grada Sarajeva, a više puta biran je među najbolje sportaše Bosne i Hercegovine.

Josip Katalinski nije samo legenda FK „Željezničar" već i bh. ali i jugoslovenskog nogometa.

Katalinski je sahranjen danas u 17.00 na obiteljskom groblju u sarajevskom naselju Stup.

(Fena)