Umro Josip Katalinski - Škija

Nogomet je počeo trenirati i igrati u lokalnom klubu FK Igman sa Ilidže, a već 1964. godine kao veliki talenat prelazi u mlađe kategorije Željezničara. Opravdavši očekivanja struke za prvi tim Željezničara debitirao je 1965. u susretu s Vardarom u Skoplju. Do 1975. odigrao više od 250 ligaških utakmica i postigao ukupno 48 golova. Računajući sve nastupe za FK Željezničar Škija je plavo-bijeli dres oblačio više od 550 puta i postigao preko 100 golova. Bio je član legendarnog tima Željezničara koji je postao prvak bivše Jugoslavije 1972. godine a 1974. proglašen je nogometašem godine u tadašnjoj državi.

Nakon igranja u juniorskoj reprezentaciji BiH, Škija ostvaruje 12 nastupa u jugoslovenskom juniorskom timu, a nakon njega igra 18 utakmica u mladoj reprezentaciji. U Brazilu 1972. godine na Minimundijalu debitira za seniorsku selekciju, u utakmici protiv Venecuele. Za nacionalnu selekciju je odigrao 43 utakmice i postigao 10 golova. Osim Svjetskog prvenstva u SR Njemačkoj 1972. godine, igrao je za reprezentaciju Jugoslavije i na Europskom prvenstvu 1976. godine, čiji je domaćin bila upravo Jugoslavija. Jugoslovenski nogomet napustio je 1975. kada odlazi u francusku Nicu. Tokom tri sezone za francuskog prvoligaša odigrao je 103 utakmice i postigao 28 golova. Igračku karijeru je, zbog problema s povredama, završio 1978. godine s tek napunjenih 30 godina.

Škijin gol na Vald stadionu u Frankfurtu u utakmici protiv Španije 13. veljače 1974. godine koja je bila „majstorica" za odlazak na 10. svjetsko prvenstvo je možda i njegov najdragocjeniji i najvažniji pogodak u cijeloj igračkoj karijeri. Upravo taj pogodak je Jugoslaviju kvalifikovao na pomenuto Svjetsko prvenstvo u SR Njemačkoj.

Godine 1975. dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva a više puta biran je među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Josip Katalinski nije samo legenda FK "Željezničar" već i bh. ali i jugoslovenskog nogometa. Nakon agresije na BiH Škija je radio na više pozicija u Nogometnom savezu BiH gdje zbog teške bolesti s kojom se borio više nije angažiran.

(Fena)