RIJEČI PROSLAVLJENOG HRVATSKOG TRENERA "Jakiroviću se u Dinamo dogodilo što i svim trenerima koji dođu u Maksimir"

Sergej Jakirović Dinamo

Hajduk je na Poljudu pogotkom Emira Sahitija pobijedio Dinamo 1:0 u derbiju 10. kola SuperSport HNL-a. Momčad trenera Ivana Leke drugi je put ove sezone svladala najvećeg rivala i sada ima 21 bod, dva više od druge Rijeke i pet više od Dinama, koji ima utakmicu manje. U Splitu vlada euforija unatoč nedavnim kiksevima protiv Istre (0:1) i Gorice (1:2).

Rijeka je u istom kolu slavila protiv Rudeša (2:1), i to uoči Jadranskog derbija s Hajdukom u idućem kolu. Riječani, koje vodi Željko Sopić, u odličnoj su formi s tri uzastopne pobjede. Zanimljiva priča je i povratak Marka Pjace, nekad velikog talenta koji je s dva gola u debiju slomio Osijek i traži povratak u formu nakon odlaska iz Juventusa.

Od tzv. velike četvorke preostao je Osijek. Sastav trenera Stjepana Tomasa u velikoj je krizi. Pet susreta u nizu nije ostvario pobjedu, zbog čega je pao na šesto mjesto. Situaciju u HNL-u za Index komentira hrvatski trener i izbornik Omana Branko Ivanković, koji je ranije u karijeri vodio Varteks, Iran, Hannover, Dinamo i druge klubove.

Hajduk je u derbiju drugi put ove sezone pobijedio Dinamo. Što mislite o utakmici?

Sudjelovao sam u puno derbija, kako u Hrvatskoj, tako i vani. Specifične utakmice. Utakmica nije bila na razini kakvu bismo htjeli. Nije ponudila atraktivnost, no ambijent je bio fantastičan. Sjajna pobjeda Hajduka iako derbi nije oduševio. Čvrsta utakmica bez šansi, makar smo mi očekivali puno više prilika.

Objektivno, obje momčadi preuzele su premalo rizika. Pogodak Hajduka bio je splet nepažnje Dinamove obrane, koja je morala reagirati na dugu loptu. Dinamo inzistira na kombinatorici, a Hajduk želi što brže i okomitije doći do protivničkog gola. Dinamo se sigurno pripremio na to, no pogreška obrane dovela je do sjajnog gola.

Hajdukovi stoperi Zvonimir Šarlija i Filip Uremović u odličnoj su formi.

Hajduk je u odnosu na prijašnje utakmice dobio stabilnost u obrani s njima dvojicom. Iskusni, kvalitetni igrači. Vrlo je važno da svaka momčad kada kreće u organizaciju ima posloženu obranu. Hajduk je sa Šarlijom i Uremovićem dobio kvalitetu, možda i najbolju obranu u ligi.

Poznati hajdukovci kritiziraju suđenje. Leko također nije bio zadovoljan Igorom Pajačem u derbiju. Imaju li razloga za nezadovoljstvo?
Ne bih komentirao suđenje, televizija daje drugačiji dojam nego kad uživo gledate utakmicu. Naravno, Pajaču nije bilo lako suditi takvu utakmicu. No nijedna se momčad ne može žaliti na Pajača i njegovo suđenje.

Stručni komentator Samir Toplak iznenadio se što je Vadis Odjidja-Ofoe bio u prvoj postavi Hajduka, a Leko ga je izvadio na poluvremenu. Je li Leko pogriješio što ga je stavio od prve minute?

Ne mogu kritizirati. Odjidja je u prvom derbiju bio ključni igrač, ako se ne varam. Leko je igrao na varijantu iskusnog igrača koji u takvom derbiju ne bi podlegao emocijama. Ne vidim ništa sporno. Ne znam kakav je ostatak Lekinog kadra, no nije se lako odlučiti za sastav u takvoj utakmici.

Dinamo je izgubio dva derbija od Hajduka i ima pet bodova manje od Hajduka, ali uz utakmicu manje. U čemu je problem ove sezone?
Osjećaju se odlasci Luke Ivanušeca, Josipa Šutala i Dominika Livakovića. HNL je razvojna liga, klubovi nemaju drugu opciju nego razvijati i istrpjeti mlade igrače, a zatim ih prodati. To je jedini način kojim mogu osigurati funkcioniranje kluba. Kada sam bio u Dinamu, otišli su mi Vedran Ćorluka i Eduardo da Silva. Ne može se puno plakati. 

Dinamo i dalje ima jako dobru momčad. Nedostaje možda prava špica, igrač koji će u sezoni zabiti između 18 i 25 golova. Dinamo i Hajduk moraju imati takve igrače da bi bili konkurenti u Europi i ostalim natjecanjima.

Petković je obnovio ozljedu protiv Hajduka. Njegov izlazak bio je velik hendikep za Dinamo.

Centarfori Dinama i Hajduka moraju zabiti između 18 i 25 golova. Naravno, izlazak Petkovića bio je problem jer on daje posebnu dimenziju igri Dinama. Opasan je, a ima i specifičnu karakteristiku, a to je da može odigrati bolje dodavanje nego neki playmaker. Dinamu treba centarfor koji može zabijati.

Drmić? Zabija golove, ali pitanje je može li biti jednako opasan u velikim utakmicama. Jakirović je u derbiju probao i sa Sandrom Kulenovićem. Bila je to dobra reakcija, nije više imao što čekati. Takav igrač uvijek može biti neugodan.

Kakav je Dinamo otkako ga je preuzeo trener Sergej Jakirović?

Ne mogu još govoriti o njegovim trenerskim kvalitetama. Činjenica je da je došao nakon što je sa Zrinjskim bio prvak BiH s 20 bodova ispred drugoga i nakon što je izvukao Rijeku, koja je bila "u kanalu" na zimu.

U Dinamo je došao u nezgodnu situaciju, no to je sudbina nas trenera jer te nitko ne zove kada je u klubu dobro. Mislim da će on brzo pohvatati konce. Ima, po meni, i dalje najbolji kadar u Hrvatskoj. Vjerujem u njega, ima dobru viziju. Gabriel Vidović je vrlo interesantan igrač, može biti osvježenje. A i Ademi će biti prednost kada proigra.

Rijeka je u vrhu. Može li se boriti za naslov?

Rijeka je u najboljem položaju od svih jer nije opterećena. Dobro igraju i pobjeđuju. Krasi je što pobjeđuje, recimo to tako, slabije protivnike. A to se nije dogodilo Hajduku, koji je izgubio od Istre i Gorice. Ekipi koja želi biti prvak to se ne smije dogoditi. Mislim, smije, ali to ne može biti pravilo.

Što mislite o treneru Željku Sopiću u Rijeci?

Drago mi je što je preuzeo Rijeku. Vratio se izvana i može biti osvježenje HNL-a. Ima igračko i trenersko iskustvo. Ima energiju i strast za svoju momčad, a onda i čitavu ligu.

Sopić je direktan u izjavama...

To je njegov stil. Nemoguće je napraviti rezultat bez strasti i energije, ali uz kontrolu emocija. Odlučnost može biti ključan detalj svake utakmice.

Osijek je u velikoj krizi. Što se događa?

Čudno. Osijek ima dobru momčad, no nije ju lako izvaditi iz krize. Osijek je gubio utakmice koje nije trebao. Izgubili su samopouzdanje, no to nije slučaj samo Osijeka već i, primjerice, Manchester Uniteda i Chelseaja. Oni su potrošili velik novac pa se svejedno ne mogu približiti prijašnjim rezultatima.

Krizu ne može riješiti samo trener već to mora biti akcija cijelog kluba, igrača i navijača. Igrači moraju doprinijeti tome, ne mogu čekati da netko drugi riješi problem. Oni moraju dati sve od sebe.

Tomas? Da, čitam da bi mogao dobiti otkaz. To je normalno. Nekad je bilo lakše, danas su treneri u kompleksnoj, teškoj situaciji. Hrpa skupih igrača možda zaslužuje biti na klupi, no onda dođu reakcije medija, navijača... Kako će biti na klupi, kako ćemo ga prodati?

Treneri su tu u teškoj situaciji. Igrači također ponekad zloupotrebljavaju takvu situaciju. Trenerima nije lako pomiriti sve elemente u stvaranju momčadi i filozofije. Lako je komentirati kao novinar, navijač ili netko drugi. Nije lako donositi odluke, teško je zadovoljiti sve igrače.

Koga vidite kao prvaka HNL-a?

Dinamo mi je favorit. Dinamo ima utakmicu manje, vjerojatno će se pobjedom vratiti u vrh. Prvenstvo je dugo, bit će puno nepredviđenih rezultata. No Dinamo ima lakoću pobjeđivanja u "malim utakmicama". Hajduk se u tome puno više muči, što se vidjelo protiv Istre i Gorice. Da, ista stvar je s Rijekom, koja ima mlade, vrlo potentne igrače. Očekivano će forma oscilirati, ali momčad je perspektivna.