'REVOLUCIONAR IZ LJUBUŠKOG' Preminuo Rale Rašić, legenda i bivši izbornik australske reprezentacije

Rale Rašić Pele

Nekadašnji nogometaš, a kasnije i izbornik reprezentacije Australije i mnogih klubova na najmanjem kontinentu, Zvonimir Rale Rašić preminuo je u Sydneyju u 87. godini života.

Rale je bio revolucionar kada je u pitanju nogomete u Australiji budući da je vodio Kengure pet godina (od 1969. do 1974. godine) te je imao najveći utjecaj na popularnost nogometa u Australiji.

Prvi je koji je odveo Australiju na Svjetsko prvenstvo 1974. godine, a rođen je u mjestu Dole kod Ljubuškog u Bosni i Hercegovini.

Karijeru je počeo u Proleteru iz Zrenjanina, gdje je proveo četiri sezone, a potom je igrao za Vojvodinu, Spartak iz Subotice i Borac iz Banje Luke, prije nego što je 1962. godine otišao u Australiju gdje je igrao za Footscray.

Nakon kraja igračke karijere počeo trenirati isti tim, a nakon toga je preuzeo i reprezentaciju koju je odveo na prvi Mundijal.

Nakon Svjetskog prvenstva je dobio otkaz, dok je Rašić kasnije istaknuo kako vjeruje da je otpušten zato što ga nisu gledali kao pravog Australca. Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australskog sporta, kao i medaljom za sve što je uradio za nogomet u Australiji.