Reprezentaciju ćemo gledati na RTL-u?

Iako praksa u svijetu slijedi isključivo trag novca, pa čak i u konzervativnoj Švedskoj nogometnu reprezentaciju godinama ne gledaju na nacionalnoj televiziji, a zna se kako su prošli Englezi nakon što je na otoku propala Setanta - naše je okruženje nazadno i mnogi bi sa zadrškom uzeli činjenicu da će o Bilićevoj taktici umjesto HTV-ovog vojnika Igora Štimca i Bože Sušeca suditi primjerice Filip Brkić i Branko Strupar. A  takav je scenarij itekako moguć. Vlatko Marković, predsjednik HNS-a opet se izlanuo, a Zorislav Srebrić gasio je vatru

"HNS ima važeći ugovor s HTV-om do ljeta iduće godine."

Prije tog perioda hrvatska nogometna reprezentacija ionako neće ni odigrati ozbiljnu, natjecateljsku utakmicu. Dakle, rat će se voditi oko prava prijenosa za utakmice kvalifikacija za Euro 2012 godine. Marković je bacio udicu, najavivši da će ugovor za spomenuti ciklus biti potpisan s RTL-om. Priča je, očito, krenula prerano, jer ni na RTL-u još ne žele javno nadmetanje.  Navodno je RTL spreman platiti 200 tisuća eura više od HTV-a. Cifra je procurila, mada nikakve ponude još nisu izdane. Radi se, dakle, o čistim predviđanjima. No, sigurno je jedno - HTV više nema ekskluzivu u vidu nogometne reprezentacije. Vođeni čudnom logikom poslovanja, na Prisavlju su se često pozivali na prijenose od nacionalnog interesa, dok im je u isto vrijeme Nova TV uzela prava prijenosa utrka Svjetskog skijaškog kupa dok je Janica Kostelić bila u orbiti, a RTL prava na prijenos gostujućih utakmica nogometne reprezentacija.

Vlatko Marković malo je ublažio stavove;

"Ja nikad nisam izjavio da ćemo prekinuti suradnju s HTV-om. No, mogu reći da HTV ima prednost samo iz razloga što su prenosili reprezentaciju za vrijeme rata, kad nam je bilo najteže", rekao je predsjednik HNS-a, te naglasio kako tek predstoje dogovori oko prava na prijenose utakmica Hrvatske.

Informacija da RTL jamči 200. 000 eura više nego HTV za predstojeći kvalifikacijski ciklus, osim Markovića, zatekla je sve potencijalno zainteresirane strane.

"To je malo čudna formulacija, budući da mi još nismo izašli sa ponudom. Tako da nitko ne može znati koliko smo mi ponudili. U posljednjih 18 godina radili smo po uobičajenom sistemu, prvo bi sjeli vidjeli što HNS nudi, pa na temelju toga napravili ponudu. To je jedan normalni vid suradnje s kakvim ćemo nastaviti i dalje. Programska ponuda uračunava prijateljske utakmice i utakmice u kvalifikacijama", rekao je urednik sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević te dodao:

"Sastanak će biti upriličen vrlo brzo, a vjerujem da ćemo naći zajednički jezik sa HNS-om".

Član uprave RTL-a Ivan Lovreček ogradio se od Markovićevih riječi;

"Mi nemamo komentara na tvrdnje predsjednika HNS-a, budući da RTL i HNS nisu razgovarali o novome ciklusu.", rekao je Lovreček, ne želeći ulaziti u polemiku o tome hoće li se RTL uključiti u borbu s prijenose idućeg kvalifikacijskog ciklusa hrvatske reprezentacije. No ne sumnjamo da će i komercijalna televizija obaviti sastanke s predstavnicima HNS-a.

HTV sigurnost pronalazi u činjenici da EBU UER-a (Europska radiotelevizijska unija) kojoj pripadaju, polaže pravo na emitiranje s EURA 2012. No,s druge strane, RTL je prilikom prijenosa rukometnog SP-a surađivao s agencijom Sportfive, čiji direktor Slobodan Braco Vujčić već duže vrijeme ne pronalazi zadovoljštinu u pregovorima s HTV-om. Zato, s druge strane, izvrsno surađuje s HNS-om, koji do dana današnjeg nije objasnio zašto je produžen ugovor sa Sportfiveom do 2012. godine, iako je agencija Kentaro, prema tvrdnjama njihovih vlasnika, nudila više od sedam milijuna eura za četverogodišnji ciklus, što je neusporedivo veći iznos od onog koji je Sportfive platio HNS-u za duplo duže razdoblje (od 2000. - 2008. godine) - svega 1,4 milijuna eura.

Tibor Toromanović, Dea Redžić