RENDULIĆ KOMENTIRAO PORAZ HRVATSKE "Dogodio se kolektivni podbačaj, a ono što također zabrinjava je loše navijanje"

Krunoslav Rendulić
HŠK Zrinjski

U posljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj, Hrvatska je u Osijeku u utakmici šestog kola skupine D izgubila od Turske 1:0. Jedini strijelac je bio Yilmaz u 30. minuti nakon velike greške Dominika Livakovića. Bila je ovo daleko najgora utakmica Hrvatske u ovim kvalifikacijama i momčad Zlatka Dalića može biti i sretna da je izgubila samo minimalnim rezultatom, piše Index.

Prvi je ovo poraz Hrvatske u kvalifikacijama za Euro te vodeća Turska sada ima tri boda više, s tim da Hrvatska ima utakmicu manje i do kraja kvalifikacijskog ciklusa čekaju je okršaji s Walesom, Latvijom i Armenijom. Utakmicu protiv Turske za Index je komentirao trener mostarskog Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Kako ste vidjeli utakmicu u Osijeku?

Naravno da sam nezadovoljan poput svih nas, igrača i izbornika, jer smo podbacili. To je činjenica, ali ništa nije alarmantno, imamo sve u svojim rukama. Ukoliko se vratimo na stare staze, neće biti problema, to je sigurno. Isto tako je činjenica da nijedne kvalifikacije za velika natjecanja nismo prošli bezbolno.

U nekima smo bili malo bolji, u nekima malo lošiji, ali generalno smo po putu uvijek imali određenih zapreka. U tom kontekstu to je normalno. Ono što brine je loša igra, ali ni zbog toga još ne treba praviti preveliku buku. Nismo bili pravi, prije svega mislim na prvo poluvrijeme. Kad uđete s tako lošom energijom u utakmicu, ništa vam ne ide.

Dogodio se kolektivni podbačaj. To se dešava, ne samo nama. S obzirom na to kako smo izgledali u ovoj utakmici, bod bi bio velik kao Sljeme. Nismo ga dohvatili i moramo ići dalje, što je tu je. 

Kao jedna od rijetkih pozitivnih stvari ističe se sigurnost Joška Gvardiola i Josipa Šutala u obrani. Kakav dojam na Vas ostavlja taj stoperski tandem?

Oni su sigurno jako svijetla budućnost hrvatskog nogometa. Dva moderna stopera koji mogu igrati visoko, a moderni nogomet upravo to zahtijeva. S obzirom na brzinu, sposobni su zadnju liniju podići do centra.

Potkrala se greška gdje nismo bili dobri u pritisku na nosača lopte, a brzina Yilmaza i greška Livakovića doveli su do gola. Ne treba nikoga razapinjati, pogotovo Livakovića koji je na 0:0 imao nekoliko sjajnih obrana. Kiks se dogodi.

Trojac Brekalo - Pašalić - Musa je djelovao prilično nemoćno. Koliko je Hrvatskoj u napadu nedostajao Marko Livaja ili zdravi Bruno Petković?

Taj trojac je prvi put igrao zajedno pa nije realno očekivati da će izgledati bajno. Nije tu falio samo zdravi Petković nego i Perišić, Kramarić, Oršić, Ivanušec. Nemamo širinu od baš 25 igrača da možemo očekivati puno kad takva imena izostanu.

Na tribinama su se nakon ustaške zastave na Rujevici čule i ustaške pjesme. Moguća je nova kazna UEFA-e. Kako komentirate kontinuitet tih prekršaja? 

Nikako da se opametimo. Ako smo upozoravani nebrojeno puta i uvijek radimo iste greške, krajnja konzekvenca će biti igranje utakmice bez gledatelja. Možda ne ovaj put, ali u bliskoj budućnosti sigurno da. Ako te netko upozorava na greške i gleda kroz prste više puta, a ti to opet radiš, ne postoji drugo rješenje od oštrije kazne poput zabrana. 

Ono što također zabrinjava je loše navijanje. Igrali smo domaću utakmicu, a manje-više smo bili bez podrške s tribina. To je bilo jako čudno.