Real teškom mukom do četvrtfinala, City rutinski protiv Kopenhagena

Real Madrid
EPA

Nakon Bayern Münchena i Paris Saint-Germaina, plasman u če setvrtfinale nogometne Lige prvaka izborili su i aktualni europski prvak Manchester City, te Real Madrid.

Aktualni europski prvak Manchester City je veliki korak prema četvrtfinalu napravio već u Kopenhagenu porazivši danski sastav sa 3:1, a u uzvrtu je samo potvrdio prolaz identičnim rezultatom.

U drugoj utakmici u srijedu Real Madrid i RB Leipzig su na Santiago Bernabeu odigrali 1:1 čime je Kraljevski klub obranio pobjedu s gostovanja od 1:0.

Za City je to bila deseta uzastopna pobjeda u Ligi prvaka čime je postao tek treća ekipa koja je pobjedila deset u nizu u ovom natjecanju nakon Real Madrida (2014-2015) i Bayerna (niz od 15 od 2019. do 2020. i niz od deset utakmica 2013).

Pep Guardiola je s mislima na Liverpool, koji čeka City u nedjelju, počeo utakmicu bez Phila Fodena, Kevina De Bruynea, Bernarda Silve, Kylea Walkera, Johna Stonesa i Nathana Akea, te bez ozlijeđenog Jacka Grealisha. Hrvatski reprezentativi Mateo Kovačić i Joško Gvardiol su dobili priliku od prve minute.

Građani su poveli već u petoj minuti. Julian Alvarez je ubacio iz kornera, a Manuel Akanji je sjajno pogodio iz voleja za 1:0. Samo četiri minute kasnije već je bilo 2:0. Alvarez je ponovo ubacio iz kornera do Rodrija koji je pucao glavom, međutim pogodio je vratnicu, a lopta se odbila do argentinskog napadača koji je puca ravno u poljskog vratara Kamila Grabara kojem je lopta nespretno ispala iz ruku u gol.

Gosti su smanjili u 29. minuti golom Mohameda Elyounoussija. Bila je to sjajna kontra danskog sastava. Elyounoussi je povukao sa svoje polovice terena do suparničkog kaznenog prostora uposlivši Orrija-Steina Oskarssona koji je petom vratio do norveškog veznjaka koji je lijepo pogodio za smanjenje. Kopenhagen je do Elyounoussijeva gola u šest utakmica na engleskom tlu imao 50 udaraca, ali nije uspio zatresti suparničku mrežu.

U posljednjim trenucima prvog dijela City je zabio i treći pogodak. Rodri je dugačkom loptom uposlio Erlinga Haalanda, a norveški napadač između dvojice braniča pogodio za 3:1. Bio je to njegov 29. gol u svim natjecanima ove sezone.

U nastavku susreta je bilo nekoliko prilika na obje strane, ali ne i golova. Najbliže golu bio je Rico Lewis koji je u sudačkoj nadoknadi pogodio okvir danskog gola.

Kovačić i Gvardiol su odigrali cijeli susret za City kojem se večeras u četvrtfinalu teškom mukom pridružio i Real Madrid.

Kraljevski klub je 'visio' veći dio susreta protiv RB Leipziga, ali njemački sastav nije uspio iskoristiti niz prilika koje je imao. Na koncu je susret završio 1:1 i Real je obranio njemačkih 1:0.

Vinicius Junior je doveo Real u vodstvo u 65. minuti, a izjednačio je Willi Orban tri minute kasnije. Luka Modrić je za Real zaigrao od 77. minute.

Njemački sastav je daleko bolje ušao u susret i gosti su već u prvih 15 minuta imali dvije lijepe prilike. Najbolju je propustio Benjamin Šeško u 10 minuti izašavši sam ispred Andrija Lunina, ali je ukrajinski vratar sjajno obranio. Pet minuta kasnije opasno je zaprijetio i Lois Openda, ali je pucao pored gola.

Prvu ozbiljniju situaciju pred njemačkim vratima vidjeli smo u 25. minuti kada je Valverde proigrao Bellinghama, koji je pucao po golu, ali je obrana to blokirala. Bilo je to sve od domaćina u prvom dijelu.

Novu priliku gosti su imali u 39. minuti, Xavi Simons je pucao, ali se lopta od bloka odbila u korner. Simons je odlično pucao i dvije minute kasnije, no Lunin je bio spreman izbacivši loptu u korner. Nakon ubačaja iz kornera Openda je imao veliku priliku, ali je opalio pored gola.

RB Leipzig je dominirao u prvom poluvremenu i Real je mogao biti sretan što je završilo bez golova. Što domaća publika misli o igri Kraljevskog kluba u prvih 45 minuta pokazala je isprativši momčad zvižducima s terena.

Njemački sastav je u 48. minuti stigao do nove prilike nakon što je Lunin nepotrebno istrčao s gola. Međutim, Opend se nije najbolje snašao, a Ukrajinac je ispravio svoju pogrešku. Samo dvije minute kasnije bivši igrač zagrebačkog Dinama Dani Olmo je imao slobodnjak sa 21 metra, ali je pogodio živi zid.

U 55. minuti dogodila i sporna situacija koja je možda i odredila smjer utakmice. Vinicius Junior je zbog nesportskog poteza nad Orbanom možda mogao dobiti i crveni karton, ali se talijanski sudac Davide Massa zadovoljio žutim kartonom. Deset minuta kasnije Vinicius je doveo Real u vodstvo nakon asistencije Judea Bellinghama.

RB Leipzig se brzo vratio izjednačivši samo tri minute kasnije. David Raum je ubacio s lijeve strane, a Orban glavom posve zasluženo pogodio za 1:1.

U 74. minuti gosti su bili korak do preokreta, ali je Lubin zaustavio Šeškov udarac. Dvije minute kasnije još jednom je pucao Openda, ali još jednom nije bio precizan. Real je u završnici preko Rodryga mogao sve riješiti, ali je Brazilac loše pucao. Posljednju priliku na utakmici imao je Olmo u sudačkoj nadoknadi kada je pokušao nadmudriti domaćeg vratara, ali je njegov udarac završio na vrhu vratnice.

U utorak su plasman u četvrtfinale izborili Bayern Münchena i Paris Saint-Germain. Njemački prvak je u uzvratnom susretu osmine finala u Munchenu pobijedio Lazio sa 3:0 nadoknadivši poraz 0:1 iz prve utakmice igrane u Rimu, dok je u drugom susretu večeri PSG na gostovanju u San Sebastianu porazio Real Sociedad sa 2:1 potvrdivši pariških 2:0.

Posljednja četiri putnika u četvrtfinale doznat ćemo idućeg tjedna. U utorak, 12. ožujka sastaju se Arsenal - Porto (0:1), te Barcelona - Napoli (1:1), a dan kasnije igraju Atletico Madrid - Inter (0:1), te Borussia Dortmund - PSV Eindhoven (1:1).