RAZVOJNA ILI PROFESIONALNA LIGA? "Igraju najbolji, briga me ima li netko 16 ili 38 godina"

U21, mladi igrači, Stadion HŠK Zrinjski, FK Velež, feđa dudić
Screenshot

Novo pravilo u Premijer ligi kako svaka momčad susret mora početi s dva igrača koja su mlađa od 21 godine podijelilo je javnost. Jedni negoduju, drugi smatraju ovo pravilo nužnom afirmacijom mlađih igrača, a kadrovska činjenica je da većina klubova pred početak sezone nije bila spremna na ovaj novitet "preko noći".

Neko nepisano pravilo za osvojiti Premijer ligu je prokušan i uspješan recet: pokupiti iz domaće lige što bolje igrače, iz regije probati dovesti imena nedostojna tamnošnjih liga, ali u priliku solidne za našu ligu i u tome svemu jednostavno nemate puno prostora za razne eksperimente zajedničkog nazivnika - mladi igrači. Oni često ne dobiju pravu priliku u matičnom klubu ili priliku za nastupima moraju tražiti kao posuđeni igrači u nekom od niželigaša.

Feđa Dudić, trener Veleža bio je prvi koji je pronašao rupu u novom pravilu te u meču Veleža i Slobode u 26. minuti mijenjao mladog Dejanovića, na gostovanju protiv Širokog prva izmjena susreta bio je izlazak Džankovića u 25. minuti, a neslavni rekord njegovih mijenjanja osjetio je još jedan mladi igrač Hajdarević u prošlom kolu protiv Sarajeva kad je teren napustio u 9. minuti. Po gradu se već zbijaju šale na račun Veležovih izmjena da bi u derbiju protiv Zrinjskog trener Veleža mogao mijenjati već nakon prvog prekida. Njemu u prilog sigurno ide i novo pravilo da može raditi 5 izmjena tijekom susreta, pitanje je kako bi postupio da je na snazi staro pravilo - tri izmjene. Feđa Dudić od početka negoduje na ovo pravilo, a poznavajući njegov lik i djelo ovo je sigurno jedan od načina "prosvjeda" i skretanja pažnje na što je već više puta upozoravao. Nažalost, i ova kao i druge odluke opet se lome preko mladih igrača.

Za hercegovina.info novo pravilo Nogometnog saveza BiH prokomentirao je Sergej Jakirović, strateg mostarskog Zrinjskog koji je bio jasan i kategoričan po ovome pitanju.

„Mi smo kao klub poslali tri prijedloga Savezu, da se definira točno što i kako, da se ne bi našle rupe i događalo ovo što se događa. Mi smo bili za to, ako već moraju igrati dvojica U21, da moraju igrati minimalno poluvrijeme. Ukoliko se dogodi neka ozljeda, na poluvremenu ga mijenja novi mladi igrač“, počinje Jakirović.

Klubovi još nisu bili spremni.

„Ja imam iskustvo iz druge hrvatske lige gdje moraju početi tri igrača ispod 21 godine i onda mijenjate na poluvremenu ili na kraju ukoliko želite. Međutim, nama nitko ništa iz Saveza nije odgovorio. Imali smo prijedlog i da se odgodi ovo pravilo za godinu dana jer klubovi nisu pripremljeni. Mi smo u klubu bili spremni na ovo čim je počela priča da će se uvesti ovo pravilo i odmah smo se bacili na dovođenje igrača i doveli 10 mladih igrača ispod 21 godinu. Klub ne smije biti taoc tih igrača ako ih imaš malo jer oni moraju igrati“, smatra.

Nakaradno, cirkus i ubijanje igrača.

„To je ubijanje mladog igrača, to nije nikakav razvoj. Igrač mora igrati minimalno poluvrijeme. U prvoj seniorskoj ligi moraju igrati najbolji, nema veze ima li netko 16 ili 38, tu igraju najbolji u tom trenutku. Prva liga nije razvojna. U drugoj ligi u redu, te prakse imamo svugdje u regiji i kad se već donosilo pravilo to je trebalo donijeti kako treba, ovo sad je nakaradno. Ovako ispada cirkus, što ja trebam izvest mladog igrača nakon 20 minuta i reći mu 'bravo, super si odigrao'. Mladim igračima treba pomoći na pravi način, a ne očekivati nešto od njih u to malo vremena, nisu oni tu da vuku igru“, zaključuje Sergej Jakirović.

Vidjet ćemo hoće li kritike na novo pravilo uroditi plodom i hoće li se išta dodatno modificirati, odnosno hoće li i dalje razvoj i strategija mladih igrača biti jednostavno prebačeni, da ne kažemo šutnuti, u ruke trenera umjesto onih koji su kao krovna organizacija odgovorni za duboke i temeljite reforme za boljitak nogometa. Feđa je sa svojim brzim izmjenama već dospio u fokus javnosti, a sljedeći nezgodan test kadrovske križaljke ima već u srijedu kada će pod Bijelim Brijegom u zaostalom derbiju kola snage odmjeriti Zrinjski i Velež.