RAZGOVOR S MOSTARACEM KOJI JE IGRAO S PELEOM "Pamtim ga kako pjeva 'Skalinadu' od Olivera i kad sam mu podvalio alkohol da je vikao 'Croatia, Croatia'..."

Jadran Topić Pele

Svijet se oprašta od najvećeg nogometaša svih vremena Brazilca Pelea. Iako se s obzirom na bolest njegova smrt i očekivala, odlazak genijalca sve je pogodio i rastužio. Brojni iz svijeta nogometa svojim se emotivnim statusima i posvetama opraštaju od ovog istinskog virtuoza s loptom. U Brazilu su proglašena i tri dana žalosti. Vijest o Peleovoj smrti pogodila je i Mostarca Jadrana Topića koji je jedan od rijetkih s naših prostora koji je imao sreću igrati s Peleom. Zajedno su proveli posljednju Peleovu sezonu u američkom Cosmosu davne 1977. godine.

"Ne mogu reći da me Peleova smrt iznenadila, jer je cijeli svijet znao da se bliži kraj. No, svaki put se nadaš da će proći. Nije me iznenadilo, ali me jako pogodilo. Što se tiče nogometa o njemu tu sve znamo, ali i kao čovjek Pele je bio genijalac. Nije bilo predsjednika u svijetu koji ga nije primio, a to sve govori", kaže Topić za Hercegovina.info.

"Izgubili smo svi, pogotovo Brazilci. Pele je u Brazilu bio pod zaštitom države, nacionalno blago. Nije mogao reći idem ovdje ili ondje, do njega se moralo doći preko Vlade. Znate koliko Brazilci vole nogomet, a tome u prilog govori i činjenica da su proglašena tri dana žalosti", dodaje Topić.

Za njega nema dileme tko je najveći nogometaš svih vremena.

"Nogomet je puno izgubio. Danas se u svijetu puno polemizira tko je najbolji i najveći. Pele je bio "plafon", a svi ostali su ispod. Tri puta osvojiti svjetsko prvenstvo, tko dostigne tu razinu tek onda može ući u konkurenciju s njim. Messiju je primjerice ovo prvenstvo namješteno, sve je išlo ka tome da ga on osvoji, šest penala im je dosuđeno. Umro je Pele, umro je Maradona, FIFA mora imati neki oslonac. Messi je izvrstan igrač i on je taj koji im treba", ističe.

S Peleom je igrao jednu sezonu u američkom Cosmosu.

"Ja sam imao ugovor na dvije godine, ali sam išao na samo jednu sezonu koja je bila Peleova oproštajna. Imali smo njegovu oproštajnu turneju po cijelom svijetu. Išli smo u Japan, Kinu, Indiju i igrali oproštajne utakmice. Nakon toga smo se vratili u Japan gdje je Cosmos igrao sa Santosom. On je tada jedno poluvrijeme igrao za jednu ekipu, a drugo za drugu. Cijeli svijet je prenosio tu utakmicu, čak i državna televizija bivše Jugoslavije".

Pitamo ga jesu se više ikada nakon toga čuli.

"Iskreno nismo. Znate kakvi smo mi igrači, svatko ode na svoju stranu nakon karijere. Nije lako bilo doći do Pelea. U to vrijeme nije bilo ni mobitela ni tehnologije pa da dobiješ broj za trenutak i javiš se nekome", kaže.

Pele je obožavao pjesmu velikog Olivera Dragojevića 'Skalinada'. S Topićem je u to vrijeme u Cosmosu bio i Vito Dimitrijević koji je imao fenomenalan glas. Prilikom jednog putovanja u klupskom autobusu su njih dvojica počeli pjevušiti 'Skalinadu'. U tom trenutku Pele je počeo rukama lupati po staklu u ritmu pjesme, a onda je u autobusu nastao urnebes".

"To je bilo nešto fenomenalno. Brazilci su puni ritma. Jedan je udarao u koljena, drugi u prozor, treći u autobus, bilo je kao da svira kao neki orkestar, kaže Topić uz smijeh.

"Oni su puni duha. Kada treba igrati nogomet i pjevati ne trebaš ih puno nagovarati", dodaje.

Za kraj otkriva i neke anegdote.

"Bio je skroman. Na stadionu gdje smo igrali i trenirali, na izlazu i svlačionica bio je dug tunel od 100 metara i mračan. On bi tu govorio: "Gdje je Pele, gdje je Pele". Imao je toliko duha u sebi i ljudske ljepote. Jednom sam mu podvalio malo alkohola da popije, a on nikad nije pio alkohol ni zapalio cigaru. On je na to govorio sa smijehom "Croatia, Croatia". Jedan krasan čovjek i neponovljiv i kamo sreće da je više takvih ljudi u svijetu", zaključio je Topić za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.