FOTO/VIDEO  PRVI U DRŽAVI, ALI NE I U GRADU Utakmica Austrije Salzburg i Red Bull Salzburga više je od 1/16 austrijskog kupa

SV Austria Salzburg

Nogometaši Salzburga su u šesnaestini finala austrijskoga kupa u dugoočekivanoj utakmici u gostima pobijedili Austriju iz Salzburga 4:0 golovima Dedića u 8., Forsona u 63. i 74. te Pavlovića u 83. minuti. Utakmica je austrijskoj javnosti bila puno zanimljivija zbog njezine povijesti nego zbog samog rezultata jer je moćni Salzburg bio ogromni favorit protiv trećeligaša. Za Salzburg su do sredine drugog dijela igrali Roko Šimić i Luka Sučić.

SV Austria Salzburg bio je klub koji je koncern Red Bull kupio 2005. godine i od njega napravio sadašnji najuspješniji austrijski klub. Promijenili su mu ime, a tradicionalnu ljubičastu boju zamijenili su crveno-bijelom što su navijači Austrije doživjeli kao otmicu njihova kluba.

Paklena atmosfera

Ogorčeni takvim raspletom, navijači su iste godine osnovali novi klub SV Austria Salzburg koji se počeo natjecati od najnižeg ranga natjecanja te je stigao do treće lige. Navijači su željno iščekivali prvi susret s "otmičarima" i dočekali su ga u paklenoj atmosferi na stadionu Max-Aicher.

Red Bull je kasnio na utakmicu jer se teško probijao kroz masu navijača koji su ga okružili i zbog sigurnosnih razloga utakmica je kasnila pola sata. Navijači Austrije priredili su spektakularne koreografije, a omražene goste dočekali su s koreografijom na kojoj Wolfgang Amadeus Mozart violinom tuče bika uz poruku: "U Salzburgu sviramo samo violinu", što je bila aluzija na ljubičastu boju.

Navijači su početkom drugog poluvremena zapalili i ogroman vatromet i njihova podrška Austriji nije izostala nijednog trenutka iako njihova momčad nije imala nikakve šanse protiv ekipe koja igra Ligu prvaka.