PRVI PUT U POVIJESTI Manchester City svladao Inter i osvojio Ligu prvaka

Manchester City
EPA

Nogometaši Manchester Cityja prvi put u povijesti postali su europski prvaci nakon što su u finalu Lige prvaka u Istanbulu pobijedili Inter sa 1-0.

City je opravdao ulogu favorita, premda se Inter sjajno borio, a pogodak odluke zabio je Rodri u 68. minuti.

Sadržaj se učitava...

Bilo je to jedno od najslabijih finala Lige prvaka zadnje vrijeme, u kome City nije bio ni blizu igre i forme koju je prikazovao zadnjih mjeseci, dok se Inter previše umarao obavljajući defenzivne zadaće. Engleski prvak je očekivano od samog početka dominirao u posjedu, međutim bez previše rizika, dok je Inter postavio čvrsti i pokretljivi blok kojeg nije bilo kako probiti.

Dvoboj je odlučio fenomenalni udarac Španjolca Rodrija u 68. minuti, koji je konačno Pepu Guardioli i Manchester Citya donio naslov koji im je nedostajao.

Već u 5. minuti engleski prvak je mogao povesti kada su igrači Intera neobjašnjivo pustili Bernarda Silvu, koji s desetak metara iskosa upućuje šut koji je prošao tik pored vratnice. 

Inter je uzvratio u 20. minuti kada je udarac kapetana Bozovića iz izgledne pozicije otišao iznad grede, a milanski sastav je pokazao u prvom dijelu da se visokim presingom i borbenošću itekako može osujetiti igra Citya. 

U 25. minuti veliku grešku istrčalog vratara Edersona nije iskoristio Barella koji s 30-tak metara ne uspijeva pogoditi prazna vrata. Samo dvije minute kasnije pojavio se najbolji napadač današnjice Halland, koji bježi svom čuvaru, ali njegov udarac iskosa nije dovoljno dobar da svlada vratara Onanu.

U 35. minuti je zbog ozljede igru morao napustiti jedan od Cityjevih najvećih zvijezda Kevin de Bruyne, a umjesto njega je ušao Foden.

I drugi dio je započeo sporo i oprezno sve do 57. minute kada Silva neobjašnjivo vraća loptu vrataru, a zapravo je uposlio Lautara, ali je Argentinac bio sebičan i nije uposlio Lukakua, već je neuspješno pokušao iz mrtvog kuta svladati Edersona.

I onda u 68. minuti, City je konačno dokraja realizirao jednu od svojih napadačkih akcija. Akanji je proigrao Silvu, a njegovo dodavanje odbija Bastoni, a na povratnu loptu natrčava Rodri i milimetarski precizno pogađa sami lijevui kut Interovih vrata.

U 71. minuti velika šansa za Inter iz gužve, Dimarco udarcem glavom s pet metara pogađa gredu, a potom je opet na odbijenoj lopti  lopti, opet puca glavom, ali lopta na putu prema praznoj mreži pogađa njegova suigrača Lukakua. U 77. minuti Foden izbija sam ispred Onane, koji mu čudesno brani šut s desetak metara.

U 88. minuti najveća šansa na utakmici. Ubačaj Brozovića Gosens je proslijedio na peterac, a tamo s četiri metra potpuno neometan Lukaku puca glavom, no Ederson čudesno brani nogom. U sudačkoj nadoknadi Barella s 20 metara šutira iznad grede, au posljednjim trenucima nakon kornera Gosens pokušava glavom, ali i to brani junak susreta Ederson.

MANCHESTER CITY - INTER 1-0

Pred 71.000 gledatelja na stadionu Ataturk sudio je Poljak Marciniak.

Strijelac: 1-0 Rodri (68)

MANCHESTER CITY: Ederson - Akanji, Dias, Ake - Stones (Walker, 82), Rodri - Silva, De Bruyne (Foden, 35), Gundogan, Grealish - Haaland

INTER: Onana - Darmian (D'Ambrosio, 84), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76)- Dumfries (Bellanova,76) Barella, Brozović, Calhanoglu (Mkhitarjan, 84), Dimarco - Džeko (Lukaku, 57), Martinez