PRVI PROTIVNIK ZRINJSKOG Predstavljamo FC Urartu iz Erevana

Zrinjski,Armenija,Liga prvaka
FC URARTU

Armenski nogometni klub "Urartu", pratiteljima nogometa i kladioničarima prije je bio poznat kao "Banants". Ovaj klub iz Erevana ostavio je neizbrisiv trag na nogometnoj sceni Armenije od svog osnivanja 20. siječnja 1992. godine. Predstavljajući regiju Kotayk, ime kluba odaje počast rodnom selu svog osnivača, Sargisa Israelyana

U svojoj prvom sezoni, Banants je proslavio uspjeh osvajanjem armenskog kupa i ostvario hvale vrijedno treće mjesto u prvenstvu. Međutim, aktivno sudjelovanje u armenskom prvenstvu prekinuto im je od 1995. do ponovnog pokretanja kluba u travnju 2001. godine.

Zrinjski,Armenija,Liga prvaka

Jedan od značajnih trenutaka za Banants dogodio se 2007. godine kada su po drugi put osvojili armenski kup, pobjedivši najveće rivale FC Ararat rezultatom 3-1 u finalnoj utakmici. Klub je dalje potvrdio svoju dominaciju osvajanjem armenskog prvenstva u sezoni 2013/14, završivši tri boda ispred svojih suparnika s ukupno 50 bodova u 28 kola. Vrijedno je istaknuti da je Banants također osvojio kup 1992., 2007. i 2015/16., te Superkup 2014. godine, pod vodstvom Hakoba Tonoyana.

Banants je s ponosom predstavljao Armeniju na europskoj sceni, a nekoliko igrača je dobilo pozive u nacionalnu momčad. 

Nekoliko igrača ostavilo je neizbrisiv trag u povijesti kluba. Aram Bareghamyan drži rekord po broju nastupa za momčad, odigravši 180 utakmica. S druge strane, Aram Hakobyan je najbolji strijelac s impresivnih 62 pogotka. Ara Hakobyan je ostvario izvanredan uspjeh tijekom sezone 2003., postigavši zadivljujućih 45 golova.

U kolovozu 2019. godine, klub je prošao značajnu preobrazbu i pojavio se pod novim imenom "Urartu", označavajući novu poglavlje u njegovoj bogatoj povijesti. Klub igra na svom domaćem terenu, stadionu Urartu, koji ima kapacitet od 4.860 gledatelja.

Mediji u Armeniji hvale novog predjsednika Artura Sahakyana za kojega kažu kako je unio novu dozui profesionalnosti i rada s mlađim kategorijama od kojih su se mnogi probili do prvog sastava i reprezentacije. 

Klub predvodi trener Dmitri Gunko, bivši igrač i trener mlađih kategorija Spartaka iz Moskve.

Najbolji igrači su im branič Arman Ghazaryan, dijete klupske akademije, reprezentativac Armenije koji je na radaru nekolicine klubova iz liga petice, zatim Ugochukwu Iwu naturalizirani nigerijac koji nastupa za reprezentaciju Armenije, mlada nada Sergey Mkrtchyan, 19- godišnji veznjak iz klupske akademije sa dva nastupa za seniorsku reprezentaciju, a Zrinjskom će prijetiti i David Khurtsidze, iskusni ruski veznjak, brazilac Marcos Júnior, Karen Melkonyan, Dmytro Khlyobas i Yaya Sanogo kojeg mnogi znaju iz dana provedenih u Arsenalu i Auxerreu. 

Prvenstvo su osvojili sa 83 boda, 3 više od prvog pratitelja FC Pyunik i gol razlikom +43. Zrinjskom zasigurno neće biti ugodan protivnik, no Plemići su ipak favorit u ovom okršaju.

Zrinjski,Armenija,Liga prvaka

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.