Prodali igrače za 25 milijuna KM, a sada se bore za goli život

rnk split
Vrijeme je da klub koji ste preuzeli i dok vam je teklo med mlijeko uspeli visoko, sada s potpunom odgovornošću ne prepustite slučaju, pišu Sportske novosti.

Jer, u tome klubu stvaraju se socijalni slučajevi, kojima ovrhe vise nad vratom. U takvim slučajevima, neki novi slučaj Offside neće biti uzrok, već posljedica. Vas i vašeg poslovanja klubom, kojemu prijeti propast, a tim igračima, trenerima i inima životna borba u kojima moraju očuvati egzistenciju.

Oni, ako možda ne znate, državi već sada na ime doprinosa i inih poreza duguju nekoliko stotina tisuća kuna! Jučer je, već valjda deseti puta ove jeseni, stigla informacija da su klub putem arbitraže napustila trojica igrača (Bakaj, Jukić i Vitus), a u sljedećem tjednu istim bi putem mogao i još jedan kapetan, perspektivni vratar Tomislav Duka. Razlozi su i više nego jasni: klub nekim igračima plaću nije isplatio i dulje od godinu dana.

A ti isti igrači svojim su statusom ‘slobodnih umjetnika' primorani sami uplaćivati sva davanja. U prijevodu, neki su igrači, poput 19-godišnjeg netom otišlog Jukića državi dužni 50-ak tisuća kuna. A država ne pita. Država traži... Sve je to dovelo do činjenice da nije problem što je klub posljednji, to je realno najmanja briga. Problem je što će s klubom biti.

- Ne daj Bože, ali postoji realna opasnost da klub ne završi ovu sezonu zbog financijske situacije u kojoj se nalazi - plaši se tajnih nogometnih sindikalista (HUNS), Mario Jurić.

- Nekoliko sam puta isticao, ali se problemi guraju pod tepih, sve dok ne grunu poput praska: Klub ni pod koji način nije mogao ni smio uopće dobiti licencu za ovu sezonu!

No ‘show must go on', mislili su valjda u HNS-u, ne mareći za živote već natjecanje koje je u ovakvoj situaciji davno izgubilo smisao: nije problem samo igrača, koji traže azil daleko od RNK-a, problem je što zbog neisplaćenih plaća klub napuštaju fizioterapeuti, liječnici su ogorčeni, a treneri u mlađim dobnim kategorijama također čekaju plaću preko godinu dana. Treneri ekipa koje su, inače, pri samom vrhu natjecanja. Entuzijazam postoji, ali entuzijazam kopni, kada doma imate obitelji s malom djecom. Koja pustim mjesecima beznadežno čekaju očevu plaću.

Braća Žužul u zadnje tri sezone na transferima (Rebić, Rog, Majstorović, Rahmani ...), zaradili su 13,7 milijuna eura. Dakle, 100- tinjak milijuna kuna. No umjesto da taj novac omogući najmirniji mogući život klubu kojeg su gordo preuzeli, te svote izbjegavaju račun Splitovaca.

Istovremeno, pak, igrači nemaju za paštetu. U Splitu trenutačno postoji samo igra, onog kruha nema ni blizu. A onaj prefiks ‘radnički' postaje sve groteskniji. - Ne damo se, radimo i živimo u teškim uvjetima, boreći se za svaki bod, za preživljavanje. I nadamo se da ćemo isplivati. Kao i da će braća Žužul ipak uspjeti podići klub kao što su to radili sve ove godine - poručuje gotovo iz očaja trener Vjekoslav Lokica. No nada je na Parku Mladeži sve više - prijateljica noći.