PRIČA O BOXING DAYU Još jedan 'radni' Božić za Engleze, no svake godine svi se sjete onog iz 1963.

Boxing day

I dok sve ostale lige miruju, a igrači odmaraju, u Premier ligi se u vrijeme Božića i Nove godine igra punom parom. U sljedećih osam dana Englezi će odigrati dva prvenstvena kola, a sve počinje danas, tradicionalnim Boxing Dayom.

Newcastle - Nottingham Forest (13:30), Bournemouth - Fulham (16:00), Sheffield United - Luton (16:00), Burnley - Liverpool (18:30) i Manchester United - Aston Villa (21:00) danas će odigrati utakmice 19. kola. 

Dvije su teorije kako je Sveti Stjepan postao Boxing Day

Katolici 26. prosinca štuju sv. Stjepana, što je kod nas poznato kao Štefanje ili Stipanovo, dok se kod Engleza dan nakon Božića naziva Boxing Day. Taj termin nastao je sredinom 19. stoljeća, kada su bogati gospodari siromašnim slugama dan nakon Božića uz poklon davali i slobodan dan. Taj paket darova postao je poznat kao Christmas Box, što je engleski naziv za božićni poklon, pa je dan iza Božića prozvan Boxing Day.

Druga teorija o porijeklu ovog naziva jest da se na Božić u crkvama u kutijice (kutija - box na engleskom) skupljao novac te bi se one dan kasnije, na Boxing Day, otvorile. Neki tvrde da se u brodove na prekooceanskim putovanjima ukrcavalo kutiju s novcem za sreću, koju bi onda dali svećeniku u luci dolaska. Svećenik bi novac dan poslije Božića podijelio siromašnima.

Nezaboravni Boxing Day 1963. sa 66 golova

Tradicija igranja nogometa na Boxing Day, koja je Englezima jako bitna, seže u daleku prošlost. Prva utakmica na taj dan igrala se 1860. između dva najstarija kluba na svijetu, FC Sheffielda, osnovanog 1857., i FC Hallama, osnovanog 1860. godine. Jedna od prvih utakmica u povijesti potonjeg kluba bio je upravo ogled na Boxing Day. Prva organizirana sezona engleskog nogometa bila je 1888./89. U toj sezoni na Boxing Day utakmicu su odigrali Preston North End i Derby County. Preston North End, koji će kasnije postati i prvi državni prvak u povijesti, slavio je s 5:0.

Već više od 120 godina 26. prosinca u Ujedinjenom Kraljevstvu igra se nogomet. Premier liga, niže lige, amaterske lige - svi igraju dan nakon Božića.

Najviše se pamti Boxing Day 1963. godine, kad je na deset utakmica tadašnje Division One palo nevjerojatnih 66 golova. U danas nezamislivom scenariju Manchester United dobio je šest komada od Burnleyja, Blackburn je u gostima pobijedio West Ham s 8:2, a Fulham je Ipswich Townu utrpao čak deset golova. Identičnim rezultatom, 3:3, završile su utakmice Wolverhamptona i Aston Ville te Nottinghama i Sheffield Uniteda, dok su WBA i Tottenham odigrali 4:4.

Na raspored utakmica na Boxing Day utječe i geografija. Kako gostujući navijači ne bi za blagdane morali putovati daleko od kuće, utakmice koje padaju na taj datum uglavnom igraju klubovi koji dolaze iz bližih gradova.