PREPORODIO JE POSUŠJE Goran Granić za Hercegovina.info otkriva kako je probudio momčad

Goran Granić
HŠK Posušje

Iza nogometaša HŠK Posušje je polusezona koja može biti zadovoljavajuća. Nakon prvog djela sezone momčad s Mokrog Doca je u sredini tablice, na sedmom mjestu s 23 osvojena boda nakon odigranih 19 kola. No nije sve krenulo idealno. Nakon jedanaest kola imali su jednako toliko bodova, što je bilo izvan svih očekivanja. Klub se tada umjesto Ferde Milina na klupu odlučio postaviti njegovog pomoćnika Gorana Granića koji je preporodio momčad.

U subotu su tako na Grbavici u fantastičnoj atmosferi Granićevi igrači favoriziranom Željezničaru uzeli bod.

Sadržaj se učitava...

"Prvo poluvrijeme smo odigrali malo lošije nego inače, a razlog tome je što smo morali staviti dva nova mlada igrača u prvu postavu. U načinu u kojem mi igramo to je jako važno, jer oni ne mogu odmah najbolje prepoznati neke situacije. Ne možemo primjerice raditi visoki pritisak koji nas je krasio u svim utakmicama. To nije funkcioniralo kako inače funkcionira. Kada smo napravili zamjene, i kada smo na te pozicije stavili igrače koji su više igrali na tim pozicijama, onda je to već bila bolja varijanta. Odmah nam se otvorilo i nagradilo nas s pogotkom. Imali smo nakon toga još nekoliko prilika za zabiti. No, sve u svemu mislim da je realan rezultat, jer mogao je i Željezničar u prvom poluvremenu zabiti još koji pogodak, iako su te prilike bile iz prekida ili polu prekida. Ne možemo reći da remi nije realan i objektivan, a opet mogli smo i jedni i drugi pobijediti", kaže Granić za Hercegovina.info.

Goran Granić

"Utakmicu također gledamo kroz jedan nezgodan raspored od osam utakmica. Posljednje četiri smo igrali tri u gostima, a samo jednu doma i to protiv izravnih protivnika. Možemo biti zadovoljni rezultatom, ali ja sam još više zadovoljan pomakom u našoj igri, zajedništvu, samopouzdanju i svijesti igrača o njihovoj kvaliteti. To je jedan zalog za budućnost. To nam je temelj optimizma za daljnji napredak."

Granić nam otkriva i kako je došlo do pomaka i "buđenja" Posušja. 

"Najvažniji moj zadatak bio je podići igrače u psihološkom smislu, kako bi igrali na razinama svoje kvalitete. Svima nam je bilo jasno da možemo igrati bolje, ali nikako nismo uspjeli postići da svaki od njih dođe na svoju razinu realnog znanja i onoga što on može. Bilo je više faktora koji su na to utjecali i djelovali. Naglasak smo stavili na zajedništvo i to je najviše doprinijelo poboljšanju. Rekli smo, bez obzira koliko je netko dobar igrač, ako se on ne podredi ekipi, mi nećemo imati koristi od njegove kvalitete. Ako gledaš samo na sebe, ako se ne raduješ kada drugi postigne pogodak, nećeš da dodaš drugome koji je u boljoj poziciji, ako gledaš suigrača kao konkurenciju, to nije dobro. Bez zajedništva se ne može napraviti rezultat. Ako imaš zajedništvo, onda će svatko iskočiti. Jednom će to biti Lučić, drugi put Jović, mladi Hanuljak ili Begić. Sada je svako kolo netko od nas u momčadi kola prvenstva. To je zato što se podredio ekipi. Zajedništvo donosi igru, igra rezultat, a rezultat izbaci i dobrog pojedinca. Kada sam došao rekao sam igračima, da ako žele samoisticanje, promociju, reklamu, neće biti dobro. Ako se pak svi podredimo momčadi onda će svi biti promovirani, nagrađeni. 

Goran Granić

Druga stvar za koju smo znali da nam je jako bitno da se poštiva ono što smo se dogovorili, konkretnost i disciplina. Svi imaju svoje konkretne zadatke na svojoj poziciji i u fazi obrane i u fazi napada. Igrači znaju jasno što se od njih očekuje i onda su ono fokusirani samo na to, a ne na druge faktore. Dok ti gledaš dekor, navijače, suce, sve si to odnosi koncentraciju. Kada dolaziš s tim u akciju onda si unutra samo 50 posto. To smo kroz naše sastanke i priče resetirati i koncentrirati igrače na njihove zadaće i da naprave što je u njihovoj moći.

Goran Granić

Treći stup je maksimalan angažman, ne samo na utakmicama nego i na treninzima. Uvijek bi na početku tjedna zatvorili onaj iza sebe, a otvorili novi. Od prvog treninga fokus je na idućem susretu, onaj tko se sprema dan prije utakmice već je zakasnio. Tražio sam ozbiljnost u radu, jer znam iz iskustva, da gdje sam malo neozbiljnije trenirao, na utakmici uopće nisi bio na razini."

Potpora je sa svih strana.

"Imamo podršku grada, navijača, Uprave koja nam je osigurala odlične uvjete za rad. Sve skupa je pogodovalo pomaku koji se dogodio i u igri i u rezultati".

Zaustavljaju ga čak i bake u gradu i pitaju za rezultate utakmica.

"To mi je bilo nevjerojatno. Ta baka ne dođe na utakmicu, ali ona zna što se priča i ona i nju zanima. Ja sam tu godinu dana. Kroz PR službu se jako puno radi. Sve je to bilo malo zamrlo kada je klub bio u nižim rangovima, a sada se ponovno sve vraća", ističe.

Goran Granić posvećen je i vjeri, pa ga pitamo koliko je to važno i daje snagu u sportu.

Goran Granić

"Zajedništvo iziskuje žrtvu za drugoga. To je nešto što je univerzalno i vrijedi za sve religije. Sigurno je da je s vjerom lakše".

Uz bolje rezultate i drugi klubovi "vire u dvorište" Posušja. Očekuje nas i zimski mercato.

"S obzirom na ovaj pomak, rezultatski i igrački koji se dogodio ima ponuda i upita za naše igrače, stoga ima naznaka da će biti odlazaka. Prema njima ćemo se morati ravnati i pripremiti rezervne varijante. Mislim da u ovom prijelaznom roku ipak ne bi trebalo biti drastičnih promjena. Trebaju nam mladi igrači ispod 21 godine. Tu moramo dovesti barem dvojicu kako bi se situacija s njihovim izborom popravi. Sada smo bili u situaciji da nam je jedan 16-godišnjak bio u kombinacijama i igrao od prve minute. To je dobro, ali nije dobro da najčešće čekaš poluvrijeme da ga moraš zamijeniti. Ne funkcionira ekipa s takvim igračima u ovom trenutku na istoj razini. Dva kvalitetna U-21 igrača ti donose luksuz da ih možeš ostaviti cijelu utakmicu, jednog moraš svakako po pravilima. U dogovoru sa sportskim direktorom i upravom kluba idemo u tom smjeru."

"Imidž našeg kluba ide u smjeru afirmacije mladih igrača i rehabilitacije onih koji zbog nekog razloga nisu igrali. To se primjerice pokazuje kroz Bobana. Napravio je dužu stanku, pa je došao u jednu dobru sredinu. Prije njega je došao Horić koji se ovdje "vratio u život". S druge strane mladi Hanuljak i Brković su se istaknuli ovu sezonu. Posušje je mamac za te dvije vrste igrača, uz naravno naše domaće. To je jedan dobar smjer", dodaje Granić.

Cilj je samo ići korak po korak.

"Prije sezone smo najavljivali da bi voljeli izbjeći borbu za ostanak i fokusirati se na razvijanje kluba infrastrukturalno i kadrovski, za neke predstojeće sezone kako bi se možda u njima borili za Europu. Moj cilj je da igrači budu koncentrirani na svaku utakmicu i da ne ulazimo u velike kalkulacije i planove. Filozofija je koju im želim prenijeti da je u jednoj utakmici sve moguće. Danas smo izvukli Velež u Kupu. To će nam biti prva utakmica na proljeće. Mi u jednoj utakmici možemo proći Velež. Bitno je samo da se ne priča o rezultatu jer on povećava pritisak, a umanjuje igru".

Očekuje nas i nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Trener Posušja očekuje siguran prolazak skupine.

"Glavni adut Hrvatske je zajedništvo unutar ekipe koje je bilo uspostavljeno. Sigurno je da je naš izbornik Dalić pridonio tome. Isti igrači s drugim načinom funkcioniranja su uspjeli napraviti iskorak i rezultat koji je bio primjeren njihovoj kvaliteti, a koji je izostajao. Kliknuli su, napravili rezultat. Dogodio se rez s Kalinićem i Rebićem. To je svima dalo na znanje da je zajedništvo na prvom mjestu. Optimističan sam, imamo kvalitetu i mislim da možemo proći grupu. Poslije toga su druge zaključio je Granić za Hercegovina.info.

Standings provided by Sofascore