PREOKRET NA SUĐENJU Dinamo od Zdravka Mamića i ekipe traži astronomski iznos

Zdravko Mamić
hercegovina.info

Nastavlja se niz preokreta na suđenju braći Mamić i još petorici za izvlačenje najmanje 144 milijuna nekadašnjih kuna iz Dinama. Nakon što su optuženi Nikky Arthur Vuksan i Igor Krota priznali krivnju, "bomba" je ovoga puta stigla iz samog Dinama. Naime, Dinamo je postavio imovinskopravni zahtjev, što znači da će potraživati novac za koji je, kako se tereti, oštećen.

Proces protiv braće Mamić traje gotovo deset godina, a iz Dinama su sve to vrijeme govorili da ne smatraju da su Mamići i ostali optuženici nanijeli štetu klubu pa nisu postavljali ni imovinskopravni zahtjev. Ako nema tog zahtjeva, novac se klubu ne vraća, kao što je bio slučaj u prvom procesu protiv Mamića, kada su pravomoćno proglašeni krivima.

Imovinskopravni zahtjev GNK Dinamo, odnosno Uprava društva, podnijeli su u odnosu na Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krotu i Zorana Mamića. Dakle, ukupno su to šestorica od sedmorice optuženih. Na popisu okrivljenika nedostaje još Nikky Arthur Vuksan.

Dinamo je, kako je objašnjeno, odlučio postaviti imovinskopravni zahtjev nakon uvida u nalaz vještačenja koje je tijekom istrage i sudskog postupka provela financijska vještakinja Ksenija Špoljarić. U potpisu zahtjeva je, kako doznaje Vecernji list, Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK Dinamo.

Iznosi i kaznena djela zbog kojih ih potražuje identični su navodima iz USKOK-ove optužnice. Dinamo od Zdravka Mamića, tako, traži 7.311.316 eura, od brata mu Zorana 251.477 eura, a od Zdravkova sina Marija Mamića 11.437.082 eura, što je pojedinačno i najveći iznos. U odnosu na Damira Vrbanovića postavljen je imovinskopravni zahtjev u iznosu od 181.684 eura, u odnosu na Igora Krotu od  97.795 eura te u odnosu na Sandra Stipančića 1.831.436 eura. Budu li proglašeni pravomoćno krivima za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja, morat će klubu vratiti taj novac.

Po optužnici, Zdravko Mamić ostale je okrivljenike povezao u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su novac iz kluba izvlačili preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima... Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić. Kao čelni čovjek Dinama, Zdravko Mamić, navode tužitelji, dogovarao je sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama, i to od prosinca 2004. pa sve do prosinca 2015. Prema optužnici, ugovori su sklapani za usluge posredovanja pri transferima igrača, a koje uopće nisu obavljene. Novac je tako isplaćivan s računa Dinama, tereti ih se, bez ikakve osnove. Obuhvaćeni su optužnicom transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača...

Dinamov potez iskomentirao je Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića.

@Smatram da je postavljanje takvog zahtjeva bespredmetno zato što ćemo tijekom postupka dokazati da prema GNK Dinamo od strane Zdravka Mamića nije pričinjena nikakva šteta, već upravo suprotno - da je Zdravko Mamić spasio GNK Dinamo i da je taj isti GNK Dinamo i dan danas njemu dužan. Ne ulazeći u analizu samog imovinskopravnog zahtjeva, želim istaknuti kako su ranije Skupština, Izvršni odbor i Nadzorni odbor GNK Dinama kao najviša tijela Kluba donijeli odluke kojima su potvrdili da Zdravko Mamić ni na koji način nije oštetio Klub. 

Koliko je meni poznato, do današnjeg dana Skupština, Izvršni odbor i Nadzorni odbor nisu donijeli nikakve drugačije odluke te smatram da je ovakva odluka Uprave Kluba, donesena mimo odluka najviših tijela Kluba, samo pokušaj skretanja teme s aktualnih problemima u klubu", kaže Glavaš.