PREOKRET MLADE REPREZENTACIJE BIH Franko Sabljić zabio za pobjedu na Cipru

Mlada reprezentacija BiH slavila na Cipru
NS BiH

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras u Larnaki na stadionu “Antonis Papadopoulos” nakon preokreta u drugom poluvremenu reprezentaciju Cipra rezultatom 2:1 i tako došla do prvih bodova u okviru Kvalifikacija za EURO U-21 2025. godine.

Prvi pokušaj BiH je imala u 4. minuti. Nail Omerović je izveo korner, a lopta je došla do Tarika Muharemovića koji puca preko gola. Madžid Šošić je pokušao u 6. minuti, ali Stefanos Kittos zaustavlja njegov udarac.

Iako je BiH imala terensku inicijativu na početku utakmice, domaći sastav je došao do prednosti u 17. minuti. Georgios Okkas je odlično prošao po desnoj strani i iz mrtvog kuta uspio loptu poslati iza leđa Muhameda Šahinovića za 1:0.

Do kraja prvog poluvremena David Čavić je imao dva pokušaja glavom u 41. i 45. minuti, ali je oba puta bio neprecizan.

Šošić je u 49. minuti imao još jednu priliku, ali je Kittos ponovo bio na visini zadatka, kao i tri minuta kasnije. Mladi Zmajevi su do izjednačenja došli u 58. minuti, kada je Petar Sučić sjajnim dodavanjem iz dubine pronašao Envera Kulašina, koji matira Kittosa. Ponovo je Kulašin bio u prilici tri minute kasnije, ali je ovaj put je vratar Cipra bio uspješniji. Potpuni preokret dogodio se u 79. minuti kada je Franko Sabljić snažnim udarcem s 10 metara zakucao loptu pod gredu.

Cipar: Stefanos Kittos, Evagoras Antoniou, Irotodos Christodoulou, Konstantinos Venizelou (82. Nicolas Loutsakos), Giannis Satsias, Stilianos Vrontis (66. Titos Prokopiou), Georgios Okkas, Antreas Kkostis (66. Antreas Dimitriou), Evangelos Andreou (66. Georgios Nikolas Angelopoulos), Antonio Foti, Zanos Savva. Selektor: Konstantinos Makridis.

Bosna i Hercegovina: Muhamed Šahinović, Riad Šuta, Nermin Mujkić, Tarik Muharemović, Nail Omerović, Milorad Stajić (69. Tarik Ramić), Petar Sučić, Enver Kulašin (75. Franko Sabljić), Madžid Šošić (54. Filip Čuić), David Čavić (46. Matej Šakota), Admir Bristrić. Selektor: Igor Janković.