Preminuo Ivica Osim

Ivica Osim
Avaz

Legenda bh. nogometa Ivica Osim preminuo je u 81. godini života, potvrđeno je za Klix. Osima je smrt zatekla jutros u 10 sati u Grazu gdje je živio posljednjih nekoliko godina.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 službenih nastupa i postigao 75 golova.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao je za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Vijest o njegovoj smrti primljena je sa nevjericom i tugom u Nogometnom savezu. Nema više čovjeka koji je uvijek, pa i kada je bilo najteže, najneizvjesnije, zračio optimizmom i pozitivnom energijom. NS BiH je njegovim odlaskom izgubio velikog prijatelja. Za počasnog predsjednika NS BiH proglašen je 22. prosinca 2016. godine, navedeno je iz Nogometnog saveza BiH.