Premijer nogometna liga BiH donosi velike promjene

Stadion HŠK Zrinjski, FK Željezničar, Stadion HŠK Zrinjski, pl bih, FK Željezničar, HŠK Zrinjski, pl bih
Odluka o promjeni sustava natjecanja bit će donijeta 19. srpnja, ali danas se u Vogošći održao sastanak čelnih ljudi Nogometnog saveza BiH i predstavnika klubova.

Čelnici NSBiH predložili su uvođenje trokružnog sustava natjecanja u Premijer ligi BiH, što bi samim tim podrazumijevalo ukidanje dosadašnje Lige za prvaka i Lige za prvaka. Svi klubovi su na sastanku prihvatili da se igra trokružno.

Ako bi Izvršni odbor dobio tu odluku, u narednoj sezoni Premijer lige BiH igrala bi se 33 kola, umjesto dosadašnjih 32 (22 regularnih i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak).

Kako bi se igrao novi sustava natjecanja? Prvo bi bila odigrana 22 kola, gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom. Nakon tih 22 kola, na osnovu ljestvice obavio bi se novi žrijeb. Igralo bi se preostalih 11 kola u trokružnom sustavu.

Prvih šest timova na tabeli, imali bi po jednu utakmicu više pred svojim navijačima - dakle - šest kući, a pet u gostima. Prvak bi bio tim koji bi osvojio najviše bodova u 33 kola.

Inicijativa je kod klubova naišla na "zeleno svjetlo" i prije sastanka u Vogošći.

U Vogošći se danas razgovaralo i o broju stranaca u Premijer ligi. Prošle godine je trebalo biti uvedeno pravilo da u zapisniku budu uvedena samo četiri stranca, umjesto dosadašnjih šest.

Prema najavama sa današnjeg sastanka, tako će biti i naredne sezone, igrat će se sa šest stranaca.

Radio Sarajevo