POVRATAK NA TERENE Hrvatski sportaši u Španjolskoj podijeljenog mišljenja

Modrić
JESUS RUBIO DIARIO AS

U Španjolskoj, zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa u Europi, od ponedjeljka će sportaši smjeti individualno trenirati u klupskim centrima, a ta je odluka podijelila hrvatske sportaše koji igraju ili žive ondje.

Najgorljivi zagovornik brzog povratka na terene je Ivan Rakitić (32), vezni nogometaš Barcelone, koji je prošli mjesec tijekom jednog intervjua rekao kako mu je već dosadno doma individualno vježbati.

"Vrijeme je da učinimo iskorak i omogućimo ljudima da se zabave uz ono što vole", rekao je pak u četvrtak u razgovoru za novine Marca.

"Prodavači u supermarketima se također presvlače u svlačionicama i imaju veći rizik od nas za zaraziti se. Ja također želim preuzeti taj rizik", dodao je nakon što su igrači već mjesec i pol dana u svojim kućama i stanovima.

Košarkaški trener Žan Tabak (50) smatra to neodgovornim ponašanjem jer rizik ne bi bio samo za igrače već i njihove obitelji.

"Žao mi je, ali ja o sportu sada ne mogu razmišljati. Kada staviš deset košarkaša na parket tijekom treninga, oni se dotiču, znoje, pljuju, uvijek postoji kontakt. A onda odlaze svojim kućama i obiteljima. Dok se ne pronađe cjepivo ili ne bude radikalnog zaokreta u poznavanju ovog virusa ne vidim održavanje sporta na kakvog smo dosad navikli", rekao je u petak u telefonskom javljanju za postaju Radio Marca.

Njegova supruga Gorana oboljela je od koronavirusa u Madridu pa tri tjedna provela u tamošnjoj bolnici nakon čega se vratila u kuću nedaleko od bolnice gdje žive.

"Moja supruga ima 49 godina, svaki dan trenira dva sata, ne pije i ne puši, a vidite što joj se dogodilo. To nije stvar koja napada samo starije osobe ili one slabijeg zdravlja. Može napasti svakoga", naglasio je Tabak, bivši pomoćni trener Real Madrida.

Od kada je klupski centar Real Madrida zaključan 13. ožujka u svojoj kući u sjevernom predgrađu Alcobendas nalazi se kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (34) sa suprugom i troje male djece.

"Sada je važno biti discipliniran i ostati u kući, slušati što govori vlada. Nadam se da će ovo završiti što je prije, ali zdravlje je uvijek na prvom mjestu", izjavio je Modrić u videorazgovoru objavljenom u srijedu na društvenim mrežama.

U četvrtak se oglasio španjolski državni ured za sport (CSD) nakon što se dnevna stopa širenja virusa tjedan dana kreće oko jedan posto.

"Inicijalnu fazu počet ćemo individualnim treninzima pod sanitarnim mjerama opreza", izjavila je predsjednica CSD-a Irene Lozano (48) u dnevniku španjolske televizije Telecinco.

Profesionalni sportaši bi se idući tjedan trebali testirati na koronavirus pa bi im 48 sati nakon toga bilo dopušteno individualno vježbanje u klupskim centrima.

Španjolska ima preko 215.000 inficiranih koronavirusom, a preminulo je 25.540 osoba. Više mrtvih imaju samo SAD, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Ne znamo kada će se moći nastaviti prvenstvo. Kako bi se mogle igrati utakmice potrebno je vidjeti razvoj situacije tijekom treninga. Trenutačno je nemoguće odrediti datum nastavka natjecanja, on ovisi o razvoju epidemije", dodala je Lozano.

La Liga, organizator natjecanja pod kojima se nalaze 42 kluba nogometne prve i druge lige, ranije je najavljivala nastavak sredinom lipnja, spominjala je 12. lipnja kao datum povratka na stadione. Lozano je odbacila bilo kakav datum.

"Nadam se da će se čitava ova situacija uspješno završiti. To je u svačijem interesu. Jedva čekam opet zaigrati sa svojim suigračima", rekao je Filip Bradarić (28), nogometaš Celte Vigo, u razgovoru objavljenom na internetskoj stranici kluba.

"Možda je bolje igrati bez publike nego da se uopće ne igra", napomenuo je.

Publike na španjolskim stadionima i dvoranama neće biti ove godine čak ako se i natjecanja prekinuta 14. ožujka nastave.

"U ovom trenutku jedino što možemo reći jest da neće biti publike na sportskim stadionima sve dok ne pronađemo apsolutno efikasan lijek ili cjepivo. Znamo da je za mnoge sportove ključno okupljanje mase ljudi, ali na to ćemo morati pričekati. Sport ćemo gledati na televiziji", poručila je Lozano.