Povijesna utakmica Barcelone: Estudiantes stoji na putu do šestog trofeja u 2009.

Subotnje poslijepodne moglo bi biti povijesno za španjolskog prvaka Barcelonu. U Abu Dhabiju od 17 sati igraju finale Svjetskog klupskog prvenstva protiv Estudiantesa.

Barcelona je u polufinalu lako izbacila Atlante i protiv kluba iz La Plate očekuje ih teška utakmica koja će odlučiti koji će se klub okititi titulom svjetskog prvaka. Za Barcelonu je ovo posebna utakmica jer bi im pobjeda donijela šesti trofej samo u 2009. godini! Katalonci su osvojili svih šest natjecanja u kojima su nastupili: Primeru, Kup kralja, Ligu prvaka, Španjolski i Europski Superkup. Nakon što je nova zvijezda aktualnog prvaka Europe Pedro Ledesma postigao šesti pogodak u šest različitih natjecanja, šesti trofej Barcelone kompletirao bi najuspješniju sezonu u povijesti kluba.

"Nismo time opsjednuti, ali bilo bi lijepo da nas pamte kao pobjednike Svjetskog klupskog prvenstva. Istina je da bismo jako voljeli osvojiti ovaj naslov jer je to jedini naslov koji Barceloni nedostaje", rekao je sportski direktor Barcelone Txiki Begiristain.

U svoja dva prethodna nastupa na Svjetskom klupskom prvenstvu Barcelona nije uspjela doći do naslova, 1992. poražena je od Sao Paula 2:1, a prije tri godine bolji je bio također brazilski klub, Internacional 1:0.

Veron predvodi Argentince protiv deset puta skuplje momčadi

U trećem nastupu na klupskom SP-u na putu im stoji argentinski Estudiantes iz La Plate koji je svoj prvi svjetski naslov osvojio 1968. pobjedom protiv Manchester Uniteda, aktualnog prvaka svijeta. Španjolcima će nedostajati Iniesta, a posao će im otežati i nedovoljno oporevljeni Keita i Messi.

Estudiantes trenutno ne igra u vrhunskoj formi, a do finala su došli pobjedom protiv korejskog Pohang Steelersa 2:1. Momčad osvajača Copa Libertadores predvodi kapetan Juan Sebastian Veron, svojevremeno jedan od najskupljih nogometaša svijeta i bivši igrač Lazija, Manchester Uniteda, Chelseaja i Intera. Vrijednost argentinske momčadi prema Transfermarktu je čak deset puta manja od Barcelonine.

Ovogodišnji finalisti Svjetskog klupskog prvenstva međusobno se prvi puta susreću i to u trenutku kada je Guardiolina momčad nanizala 14 utakmica bez poraza, dok pozitivna forma južnoameričke momčadi traje tek tri utakmice.

ezadar.hr

piše: Željko