FOTO  Policija umirila navijače?

Naravno, još su svježa sjećanja na tragične događaje u Širokom Brijegu i pogibiju Vedrana Puljića, a odraz tih događanja još će se dugo osjećati na navijačkim tribinama. 

Iako je stvorena slika u javnosti kako se radi o utakmici velikog rizika, događanja na terenu su govorila posve drugačije. Na ulicama, osim ako stadiona naravno, uoči utakmice niti jednog trenutka nije se moglo primijetiti da su se jučer sastali Zrinjski i Sarajevo.

Građani nisu razmišljali o mogućim neredima, a to su nam potvrdili u svojim izjavama.

- Ne bojim se nereda. Ako baš bude neka posebna situacija, samo zaključam vrata i spustim roletnu na kiosku. Pričekamo malo da policija obavi svoj posao i nastavimo s normalnim radom -  govori nam radnica u kiosku u blizini stadiona pod Bijelom brijegom. Sličnog razmišljanja su i ostali koji imaju trgovine u blizini stadiona.

- Ponekad se dogodi da netko od ovih klinaca koji sebe zovu navijačima razbije poneko staklo i to je to. Te djece se ne bojim, a i policija je dobro naučila što treba raditi u takvim situacijama i kako se ponašati - rekla nam je zaposlenica jednog butika u blizini stadiona Zrinjskog. Inače, prema najavama, jučer je u Mostaru trebalo doći pedesetak navijača Sarajeva, a nekoliko trenutaka prije početka utakmice od policajaca na terenu smo dobili informaciju kako ih dolazi čak dvjesto.

Detaljni pregled

- Nema nikakvih problema s navijačima. Prije dolaska na stadion Zrinjskog svi su detaljno pretreseni u Sjevernom logoru. Svi oni koji su pijani ili imaju neko hladno oružje bili su stavljeni u karantenu do završetka utakmice, a nakon toga su vraćeni odaklen su i došli.

Na stadion pod Bijelim brijegom mogli su doći samo navijači koji su bili u normalnom stanju i koji imaju samo navijačke rekvizite, objasnio nam je jedan od policajaca koji je jučer radio na osiguranju utakmice. I tako je i bilo. Na kraju je organiziranim prijevozom na utakmicu došlo tridesetak navijača, a još njih dvadeset je došlo osobnim automobilima. Ostali navijači, velika većina njih ostavljena je u karanteni, a nakon utakmice su vraćeni u autobuse i otpraćeni za Sarajevo.

Inače, rad policije u ovom slučaju se mora pohvaliti. Koliko se moglo, vidjeti nije bilo mjesta propustima, a u svakom trenutku su bili spremni djelovati kako bi sačuvali mirno stanje za vrijeme i nakon utakmice.

- Samo na ovaj način možemo osigurati mir na stadionima. Nažalost, sve ovo je dobilo drugu notu nakon događanja u Širokom Brijegu i sada moramo učiniti sve kako se slične situacije ne bi ponovile i kako bismo sačuvali mir među navijačima i na stadionima - mišljenja su policajci.

Njihov novi ispit je u nedjelju kada se opet sastaju Zrinjski i Sarajevo. Mnogi smatraju da na toj utakmici postoje veći izgledi za nered nego što je to bilo na jučerašnjem susretu. Ako se primjene iste metode rada, ove prognoze se ne bi trebale ostvariti.

Tekst: Večernji List, Foto: Hercegovina.info