Pokrenuta istraga zbog transfera Borne Sose

Borna Sosa
Profimedia

Ajaxov sportski direktor Sven Mislintat pod istragom je zbog transfera Borne Sose, otkrio je nizozemski NOS Sport. Istragu provodi sam Ajax jer je, kako se navodi, Mislintat bio u sukobu interesa prilikom Sosinog transfera, čega u klubu tada nisu bili svjesni. Podsjetimo, hrvatski reprezentativni lijevi bek posljednjeg je dana ljetnog prijelaznog roka (1. rujna) iz Stuttgarta prešao u Ajax u transferu vrijednom osam milijuna eura.

O čemu se radi?

Naime, Mislintat je oko Sosinog transfera pregovarao s agentom koji imaju udio u vlasništvu njegove privatne tvrtke Matchmetrics GmbH. Matchmetrics je platforma koja služi za skautiranje sportaša pomoću statističkih podataka. Mislintat je s udjelom u vlasništvu od 35% najveći dioničar Matchmetricsa, prenosi Index.

U lipnju ove godine nogometna agencija za zastupanje nogometaša AKA Global, koju vode Arthur Beck i Kerim Cerit, dobila je 3% dionica u Matchmetricsu u zamjenu za raniju investiciju od 161 tisuću eura. Tako su postali izravni poslovni suradnici Ajaxovog sportskog direktora Mislintata.

Ne bi to bio problem da u pregovorima Ajaxa, Stuttgarta i Sose nije sudjelovao sam Arthur Beck. U Ajaxovom statutu pak stoji da sportski direktor ne smije odlučivati o pitanjima u kojima je u sukobu interesa.

Oglasio se i Ajax

"Ajax nije upoznat s bilo kakvim udjelom koji AKA Global ima u Matchmetricsu. Naravno, o tome smo razgovarali sa Svenom. On je dao detaljno objašnjenje o tome", priopćili su iz Ajaxa uz potvrdu da će biti pokrenuta istraga.

"Sven je naveo da se 2020. dogodila runda investicija u kojoj su različite strane ulagale u Matchmetrics. Prilikom sklapanja ugovora o ulaganju odmah je dogovoreno da će se to ulaganje kasnije pretvoriti u 3% udjela, prema Svenu. Ajax to, naravno, dodatno istražuje i pomažu mu vanjski savjetnici. Sven u potpunosti surađuje i dijeli sve relevantne dokumente", dodali su.

Očekuje se da će rezultati istrage pokazati je li ovim poslom prekršen zakon, je li Ajax bio oštećen Sosinim transferom i je li se sam Mislintat financijski okoristio. Iz nizozemskog saveza poručili su da se mora utvrditi je li postojao nedozvoljeni sukob interesa, ali nisu otkrili hoće li i sami započeti istragu.