Pogledajte koje su utakmice HNL-a namještene!

lažirane utakmice, HNL, T-Com Prva HNL
Policijska akcija Ofsajd i dalje traje, bit će još uhićenja, a na svjetlo dana su isplivali i konkretni dokazi protiv klubova i igrača koji nisu igrali prema pravilima fair-playa, ali i zakona. Tijekom utorka su na kriminalističku obradu privedene 22 osobe među kojima su bivši igrač Jasmin Agić, Tomislav Zubak, sin vlasnika Croatije iz Sesveta Zvonka, bivši hrvatski reprezentativac i igrač Varteksa Miljenko Mumlek, njegov klupski kolega Andrija Balajić, kapetan Zadra Jakov Surać i mnogi zasad nepoznati sudionici ove nogometne afere koja je svoj vrhunac imala u razdoblju od ožujka do svibnja ove godine.

Prvo mjesto na listi najkorumpiranijih hrvatskih klubova osvojila je Croatia iz Sesveta, koja je od svojih posljednjih osam utakmica u 1. HNL samo jednu odigrala pošteno, a Jutarnji list je objavio dokument koji detaljno objašnjava koje su utakmice i na koji način lažirane:

Croatia Sesvete - Zadar 1:2 (22. kolo, 27. ožujka)
Sesvećani su dobili 22 tisuće eura da puste utakmicu.

Slaven Belupo - Croatia Sesvete 4:0 (23. kolo, 3. travnja)
Osumnjičeni igrači C. Sesveta su primili oko 20 tisuća eura da izgube s više od dva razlike.

Rijeka - Croatia Sesvete 4:2, poluvrijeme 2:1 (25. kolo, 14. travnja)
Igrači Sesveta su dobili 40 tisuća eura da Rijeka vodi na poluvremenu i pobijedi na kraju.

Slaven Belupo - Zadar 2:1 (25. kolo, 14. travnja)
Kapetan Zadra Surać je dogovorio poraz i sam se kladio te je uložio 10 tisuća kuna.

Varteks - Croatia Sesvete 4:1 (27. kolo, 24. travnja)
Igrači Sesveta i Varteksa su dobili 26 tisuća eura da domaćin pobijedi s najmanje dva razlike, obje ekipe zabiju gol, a moralo je pasti više od četiri pogotka.

Croatia Sesvete - Zagreb 1:4 (28. kolo, 30. travnja)
Sesvećani su se masovno kladili na pobjedu Zagreba s dva ili više razlike uz barem četiri postignuta gola s tim da su obje momčadi morale zabiti.



Cibalia - Croatia Sesvete 5:0 (29. kolo, 8. svibnja)
Igrači, trener i sportski direktor Sesveta su dobili 40 tisuća eura za pobjedu Cibalije s dva i više razlike uz barem četiri postignuta gola, a gosti su usput morali skriviti penal i primiti gol u ranoj fazi utakmice.

Hajduk - Međimurje 4:1 (29. kolo, 8. svibnja)
Igrači Međimurja i Darmopilov menadžer su uzeli 35 tisuća eura za pobjedu Hajduka s tri ili više pogodaka razlike uz barem četiri postignuta gola i 'obavezu' da oba sastava daju gol.



NEUSPJELI POKUŠAJI NAMJEŠTANJA

Hajduk - Varteks 2:0 (22. kolo, 27. ožujka)
Varteks je trebao izgubiti s visokim hendikepom, ali na kraju su glavni akteri prijevare odustali od namještanja utakmice.

Varteks - Dinamo 1:2 (25. kolo, 14. travnja)
Igrači Varteksa su odbili izgubiti s dva ili više razlike, za što su trebali inkasirati 45 tisuća eura. Stoper Ivančić je uzeo novac, pa ga vratio.

Lokomotiva - Međimurje 1:3 (25. kolo. 14. travnja)
Igračima Međimurja je ponuđen veliki novac da izgube s dva ili više pogotka razlike, ali su odbili ponudu, neočekivano slavili u Maksimiru i produžili nadu u ostanak.

Sesvete - Lokomotiva 1:2 (27. kolo, 24. travnja)
Sesvećanima je ponuđeno 40 tisuća eura za namještanje, ali dogovor nije realiziran. Bio je to jedini susret tog kluba u zadnjih osam kola koji nije namješten.

Net.hr