Ispovijest mafijaša: Tukli smo igrače koji bi prekršili dogovor

Naši sugovornici danas žive skromnim obiteljskim životom, daleko od afera. Istina, još uvijek ih zagolica mašta, no kako sami kažu, sve je daleko iza njih. Uz uvjet da ostanu anonimni pristali su nam ispričati kako se na ovim prostorima utakmice namještaju već godinama.

Veliki gubici u početku

Naši sugovornici dobro poznaju način na koji funkcionira kladioničarska mafija.

Dapače, neki od njih i sami su sudjelovali u radnjama sličnima onima zbog kojih ovih dana novinske stupce pune brojni hrvatski nogometaši, treneri i menadžeri.

– Namještalo se prije šest-sedam godina. Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija, Mađarska, Češka... Jasno da je bilo teško regrutirati ljude za takve projekte. No moglo se zaraditi i po 500 tisuća eura po tri utakmice. Princip je bio da se dogovore tri susreta i najvažnijim igračima i sucima tih dvoboja podijeli se 100.000 eura. Netko bi primio 30.000, netko 20.000, netko manje. No, znalo se dogoditi da jedna od tri utakmice ne završi kako smo htjeli. U takvim slučajevima gubici su bili golemi jer osim 100.000 eura, gubili smo i novac koji smo uplatili na kladionici, još najmanje toliko. Novac se uplaćivao na Cipru, a nekad i u hrvatskim kladionicama. Jedna takva morala je isplatiti pet milijuna eura zbog dogovorene kombinacije – počeo je naš sugovornik.

Teško je bilo pronaći pouzdane partnere i paziti da se priča ne proširi.

– Jasno, onda svi počinju pričati, hvaliti se ili, najgore, igrači dogovore utakmicu i odmah isti dan uplaćuju velike iznose na taj susret. Izuzetno glupo... Treba imati hladnokrvne ljude i ne smijete biti pohlepni. Mnogi od tih tipova do prije nekoliko godina nisu imali za kavu, a vrlo brzo pokupovali su stanove i bijesne automobile. To ih je i odalo. A vrlo važni ljudi u cijeloj priči su Slovenci koji još nisu niti spomenuti.

Zanimljivu priču ponudio nam je i iz inozemstva.

– U Mađarskoj smo čak tukli igrače koji bi izigrali dogovor! Nema tu milosti jer preveliki je novac u igri. A problemi i gubici nastajali su kad bi nas prevarili suci. Uzimali su novac za pobjedu obje momčadi. Ja sam izgubio više milijuna eura, zbog čega mi se život i promijenio – kazao je.

Milijun kombinacija

Kako se u tom “poslu” vrbuju akteri?

– Vani se uvijek bilo najlakše dogovoriti s ljudima iz bivše Jugoslavije. A ljude za vezu imali smo i u Srbiji i Grčkoj. Svatko je imao svoj sektor. Postojali su oni koji su pregovarali samo sa sucima, ili samo s igračima. Nije bilo problema platiti igraču ili vrataru da zabiju autogol. Ma ima tu milijun “štoseva”. Posebno smo imali i razrađenu strategiju kako prodati igrača. Na utakmicu bi došli strani menadžeri, a mi bismo dogovorili da igrač kojeg su došli gledati briljira. I, naravno, uzeli proviziju – zaključio je.

vecernji list