Pogled u prošlost HŠK Zrinjski: Nogometni turnir u čast HPD Hrvoje

Stadion HŠK Zrinjski, pogled u prošlost

Svi znaju da je Zrinjski osnovan 1905. godine u prostorijama Hrvoja, ali je manje poznato kako je najbolji mostarski klub u natjecateljskom smislu znao uzvratiti i podržati „svog dobročinitelja". Naime, za prigodu pedesete godišnjice „Hrvoja" klub Zrinjski je upriličio nogometni turnir na kome su gostovali hrvatski športski klubovi Hajduk iz Splita i Građanski iz Zagreba. U biti te 1939. godine u Mostaru su igrane prijateljske utakmice spomenutih klubova, gdje je rezultat bio u drugom planu. Mostar je tijekom tri dana, točnije 13., 14. i 15. kolovoza 1939. godine u pozitivnom smislu doslovce gorjeo. Cijela ta priča oko 50. obljetnice započela je 13. kolovoza jutarnjom budnicom Hrvatske Glazbe kroz grad Mostar da bi u popodnevnim satima bio upriličen doček Hrvatima iz Subotice. Taj dan je odigrana i prijateljska utakmica između HŠK Zrinjski i Hajduka iz Splita koju su u svoju korist okončali majstori s mora pobjedivši rezultatom 2:3. Proslava je završila pučkom veselicom na današnjem igralištu mostarske gimnazije.

Drugi dan nije bilo utakmica ali su se svečanosti nastavile nastupima hrvatskih pjevačkih društava iz Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Sarajeva, Trebinja, Bugojna, Zenice i Mostara. Na kojoj je razini organizirana proslava najbolje svjedoči nazočnost izaslanika dr. Mačeka, izvjesnog dr. Ante Cividinija. Jesu li tada postojali najvjerniji navijači Zrinjskog Ultrasi ne znamo ali je poznato da je dolaskom večernjih sati na mostarskom guvnu (čitaj Rondou) tog 14. kolovoza 1939. godine upriličena veličanstvena bakljada. Nakon pozdravnih i kurtoaznih govora skup je za taj dan završio svečanim koncertom H.P.D. Hrvoja, a ne sumnjamo da su na njemu svoje pjevačke i umjetničke sposobnosti prezentirali igrači i članovi uprave Zrinjskog poput Jakiše Milkovića, Ante Rotima, Muhameda Omeragića, Drage Komljenovića, Berislava Komljenovića, Vice Mijana, Abdulaha Muratagića, Milivoja Smoljana i dr.

Zadnji dan proslave otpočeo je svečanom povorkom mnoštva zainteresiranih građana i simpatizera H.P.D. Hrvoje od zgrade društva do Rondoa gdje je nakon sv. Mise posvećena zastava ovog pjevačkog društva. Zastavu su izvezle Neda i Mila Miličević. Nakon toga velika većina okupljenih građana otišla je pogledati prijateljski duel HŠK Zrinjski i zagrebačkog Građanskog. Očekivano, s obzirom na kvalitetu, Građanski je slavio rezultatom 2:5. Međutim, i Splićani i Zagrepčani su pohvalili zalaganje i igru mostarskih nogometaša zbog čega su gledatelji tijekom ovih utakmica uistinu mogli uživati. U tom razdoblju za Građanski je nastupao bivši igrač Zrinjskog Miroslav Brozović rođen 26. kolovoza 1917. godine u Mostaru, od oca Vinka i majke Marije rođene Mareš. Zbog iznimne talentiranosti 1935. godine prelazi iz HŠK Zrinjski u zagrebački Građanski, s kojim 1937., 1940. i 1943. osvaja naslove prvaka. Trodnevna svečanost završila je svečanim banketom upriličenim u dvorani „Hrvoja" uz natjecanje u pjevanju brojnih pjevačkih društava i općoj pučkoj veselici.

Nino Rotim/HERCEGOVINA.info