POD PRITISKOM Roman Abramovič nakon 20 godina morao napustiti Chelsea

Roman Abramovič, Chelsea
REBECCA NADEN/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ruski oligarh i vlasnik Chelsea Roman Abramovič upravo je objavio da se povlači s upravljačke funkcije kluba. Napisao je i da upravljačke ovlasti predaje Chelseajevoj humanitarnoj fondaciji.

"Tijekom moga skoro 20-godišnjeg vlasništva nad klubom Chelsea FC, na svoju sam ulogu uvijek gledao kao na ulogu čuvara, čiji je posao bio osigurati da danas budemo uspješni koliko možemo, kao i da gradimo za budućnost, dok istovremeno imamo važnu ulogu u našem društvu. Uvijek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba. Ostajem predan tim vrijednostima. Zato danas povjerenicima Chelseajeve dobrotvorne zaklade predajem upravljanje i brigu nad klubom. Vjerujem da su trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača", objavio je Abramovič.

Putinov prijatelj na meti sankcija

Abramoviču, koji je poznat i kao prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, nedavno je zabranjeno prebivanje u Britaniji. Sada već bivši vlasnik Chelseaja već mjesecima nije viđen u svom londonskom domu, a navodno se više nikad neće smjeti tamo vratiti.

Da uistinu postoji bojazan za sudbinu londonskih "plavaca" ranije je potvrdio i trener kluba Thomas Tuchel. Priznao je da su on i njegovi igrači zabrinuti i ometeni zbog neizvjesnosti koju je stvorio vlasnik kluba.

U četvrtak je laburistički zastupnik Chris Bryant u svom govoru u parlament rekao da je 2019. godine Ministarstvo unutarnjih poslova povezalo Abramoviča s ruskom državom i koruptivnim praksama i aktivnostima. Bryant je predložio da Ujedinjeno Kraljevstvo zaplijeni Abramovičevu imovinu i zabrani mu da bude vlasnik kluba Chelsea.

Abramovič je još 2018. htio prodati klub iz zapadnog Londona, nakon što su mu vlasti uskratile vizu i radnu dozvolu, tražeći od njega dokaze o podrijetlu imovine.

Oštre sankcije iz Londona

Nakon pogoršanja odnosa između dviju država, Abramovič je povukao zahtjev za novu vizu i od tada u Britaniju povremeno putuje koristeći izraelsku putovnicu.

Britanski premijer Boris Johnson prije nekoliko je dana predstavio paket 'oštrih' sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu usmjerenih na banke, članove najužeg kruga ruskog predsjednika i iznimno bogate Ruse s imovinom u Velikoj Britaniji. No, za sada se nijedna nije odnosila na Abramoviča.

Abramovičevo bogatstvo procijenjeno je na 10 milijardi eura, a stekao ga je prodajući nekretnine i posjede koji su prije raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države. Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni ocijenio kao ključne pokretače kleptokracije koju vodi Vladimir Putin.

Unatoč tome, milijarder za sada uspješno izbjegava i američke sankcije. Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost proteklog su tjedna uveli sankcije za desetak ruskih oligarha, Putinovih suradnika i bankarskih dužnosnika, ali ne i Abramoviču. Njegova najnovija superjahta Solaris, dugačka 140 metara koja je jesenas plovila hrvatskim vodama, nalazi se sigurnom, smještena u Barceloni. Jahta Eclipse, dugačka od 163 metara, nalazi se u Svetom Martinu na Karibima.

Obiteljski problemi

Osim sankcija, Abramoviča ovih dana muče i obiteljski problemi. Dvadesetsedmogodišnja Sofija, jedna od njegovo sedmero djece, pridružila se popisu poznatih Rusa koji javno govore protiv Putinove invazije na Ukrajinu. "Najveća i najuspješnija laž propagande iz Kremlja je da većina Rusa stoji uz Putina", poručila je u objavi na Instagramu. Roman Abramovič negira usku povezanost s Kremljom.

I kći glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina objavila je antiratnu poruku na društvenim mrežama.

24-godišnja Elizaveta Peskova, kći Dmitrija Peskova, na Instagramu je napisala 'HET BO HE' (ne ratu), što je hashtag koji se često koristi među protivnicima ruske invazije.

Screenshot objave, koja je u međuvremenu izbrisana, opet je objavio BBC-jev novinar Francis Scarr.

Peskova na Instagramu ima 188 tisuća pratitelja, studirala je pravo u Parizu, a pripravnički staž odradila je kod tadašnjeg člana Europskog parlamenta, francuskog desničara Aymerica Chaupradea. Ruski oporbeni portal Open Media izvijestio je da se Peskova 2021. udala za 33-godišnjeg čečenskog biznismena Ruslana Golbazova. Peskova inače nazivaju šefom ruskog propagandnog stroja.