PL: Kraj Hibernacije

Pred sami smo kraj posta na pocetku korizme stigli. Vise ni tjedan ne stoji izmedju nas i prvih zvukova pistaljki. Pozdrav cinicarima; znamo za Otok, EPL i njihove pistaljke. Africki Kup je bio krasan, sve lige i sva natjecanja koji su igrali prekrasni, ali ........ovdje ide bubanj ...... evo nama nase Premijer Lige ! Ovo je napisano sa osmjehom od uha do uha. Opa, evo se malo i najezih. 
 
Prvo da se podsjetimo kako je to izgledalo prije nego smo utonuli u Zimski San:
 
  
 
 
Prvih 10
 
Najbolju startnu poziciju za Titulu i Europska prednatjecanja drzi naš najcešci predstavnik u istim, Siroki Brijeg. Bod iza, za vrat mu dahce Banjalucki Borac. Ista dva su zamrznuta u takvoj poziciji od 11-og kola, dok su u Europskim pozicijama oba od 6-og kola. Siroki je tehnicki preuzeo štafetu u nadoknadjenoj utakmici sa Sarajevom koja se trebala odigrati u 9-om kolu, a neovisno od vremenske linije u 10-om kolu išcupavši bodove u gostima kod Laktaša. Borac je bio najblizi preokretu tog stanja u posljednjem kolu kada je unatoc pomoci iz Mostara uspio izgubiti na domacem terenu od Sarajeva. Utjeha Borcu za sada moze biti samo izbacivanje Plavih sa Sirokog iz Kupa BiH. Siroki je nepokoriv gostima, koji su uspjeli samo jednom zatresti mrezu Plavih, za abnormalnu gol razliku od 17:1. Taj zalutali golcic je pošao za rukom Leotaru kao utjeha u masakru od 4:1. 
 
Naredna cetiri mjesta pripadaju timovima iz dva grada, Sarajeva i Mostara. Najbolji od njih je trenutacno, a ujedno unutar okvira Europskog plasmana, Sarajevo. Izbili su tu nakon zadnjeg kola, u iznad spomenutom iznenadjenju u Banja Luci (0-1). Ako izuzmemo iz jednacine katastrofalan start, tocnije 3 boda iz prva 4 kola, dobijamo drugi najbolji tim u ligi sa 25 bodova do danas, kaskajući samo za nevjerojatnim Plavim sa Sirokog koji su osvojili 28! Tri boda koja cine tu razliku su ona sa Pecare, u nadoknadjenoj utakmici, gdje je domacin slavio sa 2-0.
 
Sjevernije Sarajlije prate Istocni Mostarci, kao u slucaju prva dva, bodom razlike. Kao sto je Sarajevo ušlo medju prva 3 u zadnjem kolu polusezone, tako je Velez izašao. Drzao je treće mjesto 6 prethodnih kola dok je bio na celu i prva pratilja u prvih 8. Zapoceli su sezonu sa nizom od 6 utakmica bez pretrpljenog poraza, ali ih je kvaliteta Sirokog tu poremetila (2-0). Adut Veleza je odlicna gol razlika: 27:13, tj +14 koju drze od 8-og tjedna. Naoko ogromna razlika krije nelagodnu cinjenicu da su od 27 postignutih 19 pali u prvih 8 utakmica, dok su u zadnjih 7 dali samo 8. Njima u obranu, obrana im se popravila koliko im se realizacija pogoršala pa su uspjeli odrzati istu gol razliku.
 
Istocne Mostarce prate juzniji od Sarajlija. Nekadasnji Plavo-Bijeli, danasnji Zuto-Plavi, su tu, a nisu, te hoce, a nece. Poceli su na 4-om mjestu i odrzali se tu do 7-og kola, od kada se monotonim stilom vrte po dnu gornje polovice tabele. Golovi su im problem, a spas gostujuci tereni gdje su pokupili odlicnih 11 bodova iz 8 utakmica. Na Grbavici su imali tri velika propusta. Najveci je remi sa jucerašnjim drugoligašem Rudarom. Drugi je bio prekid tradicije dominacije nad Zrinjskim, koji je po prvi put odnio bod na Jug. Treći kiks je bila šamarcina od bordo sugradjana dva kola prije kraja, koja im je mozda ucinila uslugu razbudivši ih za zadnja dva meca gdje su braci iz drugog entiteta oteli svih 6 bodova. Porazeni su od sva tri vodeca tima.
 
Juznije Sarajlije prate Zapadni Mostarci. Oni imaju identicne statistike u svim kategorijama osim u gol razlici, gdje unatoc vecem broju zgoditaka zaostaju za Zeljeznicarom radi razlike +4 spram +6. Izgledaju enigmaticno na trenutke, kao da nesto cekaju. Krenuli su iz Slovacke, malo uljuljani, jer ipak su bili "tako blizu a tako daleko", sa velicanstvena 4 boda iz 4 okršaja, jedan uz ustupljena dva u Travniku i jedan koji na koncu mozda ispadne zlata vrijedan sa Grbavice . U petom kolu je naletio, kao narucen friški prvoligaš Rudar i dobio po prstima. Od tada do kraja prvog dijela Klub je treći najbolji, iza Sirokog (28) i Sarajeva (25), sa  21-nim osvojenim bodom. Remizirao je sa oba Sarajevska tima koje prati, dok je prvog i cetvrtog skupa ugostio sa domacinskih 6-1! Jedini poraz od klubova ispred sebe dozivio je od Borca 3:0, a opći potop je jedva prezivio u Zenici 4:1. U rijecima Rudija Tomjanovicha nakon druge uzastopne NBA titule: "Nikad ne podcjenjujte srce Sampiona!". Zdravi su i na okupu, sa velemajstorom na klupi. (Ime kluba nema potrebe spominjati - Zna se!)
 
Navedenih 6 su ujedno i najozbiljniji izazivaci za titulu, pa nije ni za cuditi se da njih 3 drze 5 titula (Zrinjski i Siroki po 2 i Sarajevo 1) u 7 godina postojanja lige, ali "kolo srece se okrece" pa mozda netko neocekivan izroni.
 
Iduca 3 dolaze sa 3 prsta. Dva su bivsi šampioni. Prvi je bio prvi šampion, i od zadnjih 10 ima najbolje šanse da po drugi put to postane. Otezavajuci faktor Leotaru su samo 4 gola i 3 mrsava boda na strani. Od vodecih 6 savladali su samo Sarajevo sa 1:0, dok su od Veleza izgubili istim rezultatom u Trebinju. Ostala 4 sa vrha tablice su se pocastili Leotarom sa ukupnih 14-2. Nije bas ohrabravajuce. Naprotiv.
 
 Drugi od njih ima najtezi moguci put pred sobom. Sreca Uljarima bas nije "nauljila" raspored. Od sedam timova koje moraju prestici, svih sedam igraju, vjerovali ili ne, na strani. Malo se što tu treba dodati.
 
Treci od tri troprsta amigosa bi po principima evolucije trebao biti najzakrzljaviji. Ne tako brzo! Prvoligaski "mlado pa ludo", ocigledno je Rudar zaboravio respektirati vec ustaljene, pa je obradio Borca sa 1:0, pa "prvo pa muško" na Grbavici. Da to nisu bile slucajnosti pokazuje broj primljenih (ne)zgoditaka na domacem terenu, samo 2 u 7 susreta, drugi najbolji konto u ligi pored Sirokog. "Friški" su dozvolili vise od 1 gol samo Zrinjskom (3:1) i Sarajevu (3:0), dok ih je Siroki minimalno porazio sa 1:0. Lijepa su pricica i nadamo se da ce ostati u ligi, ako ne na gornjoj polovini ljestvice.
 
Iza iznad spomenutog ide još jedan jucerašnji drugoligaš. Katapultiran kroz nize lige završio je prvu polusezonu na solidnom 10-om mjestu. Zeleni ce u svom gradu dugo vremena biti podstanari, ukoliko ne uspostave ravnotezu sa Zeljom i Sarajevom  i dok god taj Grand Kanjon ne premoste nece imati šanse za osvajanje Europskog plasmana. Titulu u tom kontekstu ne treba ni spominjati. Odlucili su se nadoknaditi nedostatke putem novcanika, dovodjenjem polu-zvucnih imena iz okoline i Brazila, što je fino za vidjeti i cuti, mada malo cudno kada je u pitanju jucerašnji treceligaš. To rade u ligi u kojoj timovi duguju sedmocifrene svote. Svakako im zelimo opstanak.
 
Zadnjih Sest: Zona Sumraka
 
Ovdje nas cude 3 od 6 timova. 2 stizu iz 2 od 3 najveca grada u drzavi, u kojima su oni jedini sportski "show". U jednom cak igra i reprezentacija (logiku ovoga treba opširno obraditi) zemlje u kojoj se nalaze. Jedni su se prozivali do nekoc "Europskom" Slobodom, neostvreni san, ne zbog proslogodisnjeg plasmana nego licenciranja. Treći tim, iz "Capajeba", je prošlogodišnji pobjednik Kupa BiH i drugoplasirani u ligi, a ovogodisnji polufinalista Kupa. Ovu cemo skupinu malo lakše razbistriti u narednih 3-4 tjedna.
 
Za preostala 3, šteta. 2 će morati ici. Travnik izgleda najbolji, 17 od mogućih 21 bodova iz 7 domaćih utakmica, što, ako uradite matematiku znaci 5 pobjeda, dva remija i 0 poraza. To garantirano nije formula za ispadanje. Znaci Zvijezda najvjerojatnije "adios", a Laktaši skoro sigurno "adios amigos".
 
 
Zeljko L