Perišić s dva gola donio bod s Čika Dače i odveo Hrvate u doigravanje

mladi vatreni, mladi vatreni

Hrvati su, u kazališnom ambijentu stadiona “Čika Dača” u srcu Šumadije, zacementirali prvo mjesto u skupini te će 9. i 13. listopada igrati dodatne kvalifikacije za EP 2011. u Danskoj. Iako je u Kragujevcu za Ladićeve izabranike već u 3. minuti krenulo po zlu, do kraja prvoga poluvremena stvari su se okrenule, piše večernji list.

Šok u 3. minuti

Nevjerojatna nesmotrenost na otvaranju utakmice koštala je Hrvate pogotka. Šćepović je neometan primio loptu između naših stopera, a uslugu mu je napravio i vratar Kelava bezrazložnim istrčavanjem s gola pa je srpski centarfor imao lak posao. Kakav šok i kakav kiks cijeloga zadnjega reda Hrvata!

No, samo osam minuta trebalo je malim vatrenima da se priberu i dohvate izjednačenje. Školnik je nabacio iz kuta, a Perišić najviše skočio i glavom zatresao mrežu Srbije. Taj pogodak donio je sigurnost hrvatskoj selekciji, koja je uspostavila ravnotežu te neutralizirala napade Srba, predvođene Ajaxovim napadačem Miralemom Sulejmanijem.

U 31. minuti potvrda dominacije Hrvata i novi Perišićev pogodak, identičan onome iz 11. minute: Školnik opet iz kuta, a Perišić glavom, sada s prve vratnice, još jednom zabija.

Hrvati su u drugom poluvremenu nepotrebno stali i omogućili Srbima da se razmašu. Kako je vrijeme odmicalo, stezao se obruč oko našega šesnaesterca, a u 81. minuti Srbija je napokon došla do očekivanoga izjednačenja. Spretni strijelac bio je 18-godišnji veznjak Heerenveena Filip Đuričić.

Meč-lopta Badelja

Srbi su u završnici utakmice pritisnuli, ali u razdoblju njihove najveće dominacije sijevnula je kontra Hrvata. Vida je fino povukao po desnoj strani te idealno poslužio Badelja, no njegov šut s ruba 16-erca lako je ukrotio vratar Srbije Danilović. Bila je to meč-lopta hrvatske reprezentacije.

No, i s bodom Ladićeva selekcija osigurala je prvo mjesto i naći će se u ždrijebu dodatnih kvalifikacija 10. rujna u Kopenhagenu. U ovoj skupini naša je selekcija poražena samo od Cipra u prvoj utakmici u Koprivnici.

Izbornik Ladić će u trećemu pokušaju prvi put voditi momčad u doigravanju za EP. Posljednji put Hrvatska je u toj fazi bila sa Slavenom Bilićem u jesen 2005. godine kada ju je eliminirala Srbija i Crna Gora.

A posljednji put Hrvatska je na Euru do 21 godine bila 2004. godine u Njemačkoj kada ju je s klupe vodio Martin Novoselac.

Autor: Tomislav Dasović