Parada lošeg zvuka i još lošijeg nogometa

I uoči prvenstva skeptici su upozoravali da tlo JAR-e nije pogodno za SP u nogometu zbog mnogo razloga od kojih su u prvi plan došli oni sigurnosni. Srećom po organizatora do sada nema (bar ne krupnih) problema oko sigurnosti sudionika SP, ali je do sada viđen izuzetno loš nogomet.

Nogometni zaljubljenici razočarani su igrom ponajprije nekoliko europskih vedeta čija igra je čista antipropaganda nogometa. Francuska, Italija, pa donekle i Engleska nisu pokazali ništa od onoga što su najavljivali uoči početka prvenstva, te se njihova igra može nazvati katastrofalnom kao i neodlučeni rezultati  sa kud i kamo lošijim protivnicima. Urugvaj, SAD i Paragvaj otkinuli su bod favoritima, u igri koja tjera ljubitelje nogometa ne samo sa stadiona nego i od malih ekrana.

Grčka i Srbija su  posebne priča i sa pravom se mnogi pitaju kako su te reprezentacije uspjele doći do JAR? Mnogi će se sjetiti emisije na HTV "Otvoreno" nakon ispadanja kockastih iz igre za SP. Šarolika družina svojevrsnih stručnjaka analizirala je neuspjeh Bilićeve škvadre, a u raspravu se uključio i njihov "kolega" Milojko Pantić iz beogradskog studija sa hvalospjevima o srpskom izborniku Antiću i njegovim lavovima. Reče tada Milojko i ostade živ da će Srbija biti jedno od najvećih iznenađenja SP. Nakon loših igara uoči, ali evo i na SP valjalo bi čuti što danas misli sveznalica Pantić.

Nije puno po kvaliteti odmakla ni utakmica Slovenije sa Alžirom, ali ni Nizozemske sa Danskom. Mogu slovenci dizati svoje reprezentativce u nebesa nakon pobjede nad Alžirom, ali ruku na srce oni nemaju kvalitetu za neki veći iskorak i sam plasman na smotru najvećih za njih je ogroman uspjeh. Velika Nizozemska poprilično se namučila sa izuzetno slabom Danskom, i da nije bilo danskih nogometaša u službi nizozemaca i ta utakmica bi završila sa nepopularnih 0:0. Bilo kako bilo igra će se zaboraviti, a u povijesti ostati zapisani rezultati SP-a, bez opisa kako je do njih došlo.

Niko nakon SP-a neće punospominjati ni Vuvuzele-navijačke trube koje svima isparaše uši. Nisu pomogli apeli nogometnih stručnjaka da se zabrani uporaba ovih navijačkih rekvizita na stadionima na kojima se igraju utakmice SP-a, te smo svi mi skupa taoci ljudi obučenih u tradicionalne nošnje svoga naroda koji nemaju veze sa nogometom, ali imaju sa puhanjem u te trube. Ove trube su pored lošeg nogometa najveći minus organizatora SP-a.

U ozbiljne propuste još se može nabrojati izbor službene nogometne lopte sa kojom se igraju utakmice SP-a.

Brojni poznati nogometaši u zadnje vrijeme otvoreno su kritizirali Adidasov balun. Smatraju da Jabulani vrlo nepredvidljivo mijenja smjer i općenito da je vrlo čudan. Najdalje je otišao vratar Intera i Brazila Julio Cesar: Ova lopta je odvratna, podsjeća me na lopte iz supermarketa. Vratari će morati biti vrlo oprezni, rekao je.Iako su i drugi kritičari uglavnom vratari, oglasili su se i igrači drugih specijalnosti. Tako je talijanski napadač Giampaolo Pazzini rekao: Nove lopte ne stvaraju probleme samo obranama, nego i napadačima. Tijekom ubacivanja nemoguće je predvidjeti smjer njezina leta. Spremaš se na udarac glavom, a ona iznenada promijeni smjer leta i cijelu je promašiš za pola metra.

Da nije sve tako crno pobrinuli su se nogometaši Njemačke koji su očitali lekciju nogometašima Australije i pokazali da nisu sve reprezentacije robovi taktika svojih bolesnih izbornika. Daj nam Bože još takvih utakmica, a što manje uspavanki koje su nam servirali znanci nekadašnjih nogometnih velesila i njihovi izbornici.

Osim svega navedenoga mogu još samo zamisliti kakve neugodnosti imaju gledatelji koji su prisiljeni gledati utakmice putem javnih servisa BH TV-e. Osim zvuka Vuvuzele ti nogometni zaljubljenici prisiljeni su slušati neprofesionalne komentatore uz dosadno-umoran politički prizvuk. Za njih je jedina sreća što na daljinskim upravljačima postoji tipka "MUTE"

Tako prolaze dani ispunjeni lošim zvukom i još lošijim nogometom. Priznajem očekivao sam puno više od do sada viđenog, a jedina utjeha mi je što još nisu nastupile reprezentacije Brazila i Španjolske.  Iskreno se nadam da će se one priključiti Elf-u i podsjetiti nas da se u svijetu još igra nogomet bez taktika ala Mourinho. Do tada živio nogomet i živjele kablovske i satelitske tv.

hercegovina.info