Palestinci od FIFA-e traže suspenziju Izraela, Blatter im predložio prijateljsku utakmicu

... pravila koja brane rasizam i slobodno kretanje nogometaša. 

Kaznu za Izrael traži Palestinski nogometni savez, kojeg FIFA priznaje, ali napominje kako u tom zahtjevu nema ništa politički. Zbog kršenja ljudskih prava, FIFA je ranije suspendirala Južnoafrički savez tijekom Aparthaida 1960-ih i Jugoslaviju Slobodana Miloševića `90-ih.

Izrael ograničava kretanje nogometaša

Palestinci se žale jer njihovi nogometaši i nogometni dužnosnici imaju ograničeno pravo kretanja, zbog čega klubovi imaju problema s odigravanjem utakmica. Također, žale se i jer pet klubova iz izraelske lige ima sjedište na palestinskom teritoriju, te tvrde da izraelski savez zatvara oči pred rasizmom.

"Nikada nećemo prihvatiti nikakav dogovor izvan Kongresa FIFA-e. Izraelci misle da mogu nastaviti vuči svijet za nos zbog holokausta, a oni su glavni grubijani u susjedstvu", rekao je čelnik palestinskog nogometa Jibril Rajoub.

"Na svijetu ne postoji savez koji može govoriti državi što da radi"

Izraelski savez brani se tvrdnjom da ne može odgovarati za postupke i restrikcije koje nameće država Izrael, koji pod isprikom sigurnosnih razloga ograničava kretanje Palestinaca i blokira opskrbu palestinskih teritorija.

"Mislim da ne postoji nogometni savez na svijetu koji može govoriti državi kako da rješava pitanje sigurnosti, pa tako ni u Izraelu", rekao je Rotem Kamer, izvršni direktor izraelskog saveza, dodavši kako je rasizam u Izraelu prisutan kao i u ostatku svijeta, te se zajedno treba boriti protiv takvih pojava.

Blatterova briljantna ideja

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji se sprema za izbore na kojima traži novi mandat, iznio je neobičnu ideju kako riješiti sukob Izraela i Palestine. Prilikom službenog posjeta Jeruzalemu predložio je odigravanje prijateljske utakmice između reprezentacija Izraela i Palestine kao doprinos mirovnom procesu.

Dok UEFA razdvaja ljute neprijatelje Rusiju i Ukrajinu, Armeniju i Azerbajdžan, Španjolsku i Gibraltar, a Srbija i Albanija pokazuju kako izgleda nogomet bez tih ograničenja, FIFA-in predsjednik uvjerava svijet da se svi problemi rješavaju nogometom.

Blatter se u Jeruzalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, dok će se u srijedu sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

"S premijerom Netanyahuom sam pričao o mogućnosti odigravanja utakmice između reprezentacija Izraela i Palestine. FIFA bi sa zadovoljstvom organizirala tu utakmicu", rekao je Blatter nakon sastanka.

Izraelci su izrazili dvojbe oko sigurnosti i mogućih terorističkih prijetnji na mjestu odigravanja te utakmice, a još se čeka službeni stav Palestinaca. Izrael je punopravni član FIFA-e i UEFE, dok je Palestina član Azijske nogometne konfederacije.

Palestinci s optimizmom čekaju FIFA-in Kongres, a njihov odvjetnik Gonzalo Boye tvrdi da će za suspenziju Izraela trebati 50 posto plus jedan glas svih prisutnih predstavnika članica. Izraelci, pak, tumače FIFA-ine statute nešto drugačije i tvrde da za suspenziju treba 75 posto ili 160 glasova.