OSTALA JE TEORIJA Evo što bi se trebalo poklopiti da Hrvatska prođe dalje

Hrvatska Italija Euro 2024.
Lee Smith

Iako je hrvatska nogometna reprezentacija ostala na samo dva boda nakon grupne faze Europskog prvenstva zbog šokantnog remija s Italijom (1-1), osmina finala još je uvijek dostižna. Prvi preduvjet za to stvorila je Španjolska pobjedom nad Albanijom 1-0. Četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije prolaze u osminu finala, barem dvije trećeplasirane reprezentacije moraju biti lošije od Hrvatske u konačnom poretku.

Skupina C

Remi između Slovenije i Srbije odgovarao je Hrvatskoj, dok isti ishod između Engleske i Danske nije. "Tri lava" predvode skupinu s četiri boda, a Slovenci i Danci imaju po dva, a Srbi jedan bod. Nekoliko je mogućih kombinacija u kojoj treći iz ove skupine bude iza Hrvatske u poretku trećeplasiranih. Jedan scenarij je onaj u kojem bi Danska pobijedila Srbiju i ostavila ju na bodu, a tada bi Engleska morala pobijediti Sloveniju s visokom razlikom da bi Slovenci bili lošiji od hrvatska dva boda i gol razlike -3. Drugi scenarij uključuje pobjedu Srbije nad Danskom od barem tri gola i visoku pobjedu Engleske nad Slovenijom, pa bi Slovenci i Danci ostali na začelju skupine s dva boda i s vrlo negativnom gol razlikom. Teško ostvarivo, ali tko zna...

Skupina F

Ako skupina C završi po našim očekivanjima, Hrvatska će nade polagati u rasplet ove skupine. Remi Češke i Gruzije odgovara "vatrenima" jer sada jedni i drugi imaju po bod nakon dva kola. U zadnjem kolu Gruzija igra protiv Portugala, a Češka protiv Turske i obje reprezentacije su autsajder u tim duelima. Ako izgube, ostat će na jednom bodu i trećeplasirani iz ove grupe bit će iza Hrvatske.

Dakle, Hrvatskoj se za prolazak dalje s dva boda moraju poklopiti sljedeće stvari:

a) Danska mora pobijediti Srbiju bilo kakvom razlikom ili Srbija Dansku s barem tri gola razlike
b) Engleska mora pobijediti Sloveniju s barem tri gola razlike
c) Turska mora pobijediti Češku
d) Portugal mora pobijediti Gruziju

Ako se to sve poklopi i naša reprezentacija kao trećeplasirana prođe dalje, osminu finala vjerojatno bi igrala 2. srpnja u Münchenu protiv prvoplasirane momčadi iz skupine E u kojoj su Belgija, Slovačka, Rumunjska i Ukrajina. Tamo je i dalje sve otvoreno. Teorija o prolasku s trećeg mjesta s dva osvojena boda malo je na "dugom štapu", ali postoje šanse. Hrvatska će tako možda morati čekati srijedu iza 23 sata da bi saznala je li prošla ili ne.