ONE SU HIT KVALIFIKACIJA Razgovarali smo s juniorkama BiH

U-19 ženska nogometna reprezentacija BiH
NS BiH

Ženska U-19 nogometna reprezentacija BiH nakon dvije utakmice uvjerljivo drži prvo mjesto u grupi B6 kvalifikacija za EURO 2022. preko koje nastoje izboriti prolazak u Elitnu rundu. U dvije utakmice protiv Estonije i Armenije koje su se igrale u Mostaru i Širokom Brijegu mlade nogometašice ostvarile su dvije pobjede uz gol razliku 17:0. 

U ponedjeljak ih očekuje utakmica protiv Crne Gore u kojoj su također favoritkinje. Zadovoljna je učinjenim trenerica Sanela Omerović.

"Apsurdno bi bilo reći da nismo zadovoljni. Ono što je bio prioritet u ove dvije utakmice su pobjede i to smo ostvarili. Naravno da uvijek postoje neke stvari koje bi se trebale korigirati. Nas u ponedjeljak očekuje jedna jako zahtjevna utakmica gdje nećemo imati pravo na grešku. U naredna dva treninga ćemo nastojati korigirati neke stvari i da se posložimo na što bolji način", kaže Omerović za Hercegovina.info.

I eventualni poraz protiv Crne Gore gotovo sigurno bi donio prolazak dalje BiH kao najboljoj drugoj reprezentaciji kvalifikacija.

"Naravno da to pratimo, ali bilo bi kukavički praviti kalkulacije. Mi smo favoriti, a ako se ne daj Bože dogodi kiks u ponedjeljak to najbolje drugo mjesto bi nas vodilo dalje. No, mi razmišljamo samo o pobjedi i prolasku dalje. Smatram kako smo najkvalitetnija reprezentacija i teret favorita na papiru moramo opravdati".

Puno je djevojaka iz dijaspore.

"Imamo djevojaka iz raznih zemalja, ali u sebi svi nosimo naš silan inat i sve nas to povezuje. Postoje jedino malo jezične barijere, jer ne govore sve cure tečno naš jezik. Mislim da imamo jednu homogenu grupu koja isto diše i želi i smatram da smo to jako dobro posložili".

U-19 ženska nogometna reprezentacija BiH

Prezadovoljna organizacijom turnira.

"Imali smo priliku nastupati u dosta gradova i zemalja, ali ja moram reći kako mi je u Mostaru najbolje. Ništa nam ne nedostaje i to tako treba biti. U Širokom  Brijegu je također bila odlična atmosfera, teren i uvjeti također. Smatram da Mostar ima kapacitet da i u budućnosti organizira ovakve turnire, ali i cijela BiH. Voljela bih da se u dogledno vrijeme okupimo ovdje".

Poslala je Omerović i poruku navijačima.

"Ženski nogomet i nije toliko popraćen, ali posljednjih dana vidim da smo dosta medijski zastupljeni i to mi je jako drago. Želim se zahvaliti svima koji nas prate i bodre. Njihova ljubav nas čini jačim. Nikada nismo osramotili ovu zemlju, već joj bili najbolji ambasadori. Nadam se da ćemo se u ponedjeljak svi zajedno radovati".

Jedna od reprezentativki iz dijspore je Almasa Pandžić.

"U Švedskoj sam rođena i tamo živim cijeli svoj život. Odlučila sam igrati za reprezentaciju zbog mojih roditelja koji su iz BiH. Učinila sam to za njihovu čast, ali to je bila i moja želja. Kao mala uvijek sam gledala utakmice reprezentacije i jedva sam čekala kada ću i ja nastupiti za BiH. Atmosfera u reprezentaciji je odlična. Uvijek se držimo zajedno, smijemo se i dobro se zabavimo. Uvijek dobro provedem vrijeme ovdje s curama", kaže nam Pandžić.

U Švedskoj je ženski nogomet u razvoju, ali dosta toga ponese i iz reprezentacije.

"Uvjeti u Švedskoj su jako dobri, imamo sve što nam je potrebno. Nadam se kako ću jednog dana zaigrati profesionalno i u nekom drugom klubu gdje bi se od toga moglo i živjeti. Ženski nogomet u Švedskoj se razvija i napredniji je dosta nego ovdje recimo u BiH. No, uvijek s okupljanja reprezentacije u Švedsku ponesem neka nova znanja i to mi jako dobro dođe. Njima bude zabavno kada im pokažem što smo radili", rekla nam je ova mlada nogometašica.

Prvo ime kvalifikacija je Čapljinka Maja Jeličić. Postigla je šest golova u dvije utakmice.

"Iskreno nisam još ni svjesna tih pogodaka, no jednako tako mislim kako uvijek ekipa izbaci nekoga pa sam najviše i zahvalna ekipi. Igre i golovi su samo plod rada i truda. Vrate se svi treninzi i trud i sve dođe na svoje. Tako je i mene sada nagradilo u ovim kvalifikacijama, da ponesem titulu najboljeg strijelca", kaže Jeličić za Hercegovina.info.

U-19 ženska nogometna reprezentacija BiH

Nada se prolasku dalje.

"Svjesni smo da imamo ulogu favorita u ovim kvalifikacijama i tako smo se postavili. Ušli smo čvrsto u obje utakmice, a i u treću ćemo. Nadamo se elitnom krugu te ćemo odraditi ono što je u našoj moći".

Nogomet je krenula trenirati s dječacima.

"Počela sam trenirati sa šest godina. U Čapljini nije bilo ženskog nogometnog kluba pa sam krenula trenirati s dječacima. Otac mi je igrao nogomet i sada je trener u GOŠK-u. Sigurno sam povukla gene od njega, ali i igram bolje od njega. Kada više nisam mogla igrati s dječacima morala sam se odlučiti za neki klub. Bilo je ponuda, ali ja sam se odlučila za SFK 2000 Sarajevo".

To predlaže i drugim djevojkama.

"Mislim da mi je dosta dobroga donijelo to što sam igrala s dječacima i predlažem svim djevojčicama da to učine na svom početku. Postat će čvršće i igrat će sigurno bolji nogomet. U BiH, ali i u ostalim zemljama je ženski nogomet zapostavljen. Pomalo se sve podiže, ali nije to na nekoj razini kao muški. Uvijek će biti nekih predrasuda kada djevojčice krenu trenirati nogomet, ali ja smatram da svi trebaju živjeti svoje snove i nastaviti trenirati".

Nada se da će jednog dana zaigrati na velikoj sceni.

"To mi je san od malena. Radit ću naporno da ga i ostvarim", zaključila je Maja Jeličić.

Treće kolo na rasporedu je u ponedjeljak, 25. listpada u 14:30 sati. Bosna i Hercegovina će se na stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru sastati sa Crnom Gorom, dok će u Širokom Brijegu biti odigran susret Armenija-Estonija.