OGLASILI SE POVJERENICI IZ HERCEGOVINE "Izbacili su nas zbog navodnih snimki Zdravka Mamića. Dosta smo šutjeli..."

Mamić Antolić

Mario Paponja (Mostar), Damir Žigrović (Zagreb), Mate Tokić (Tomislavgrad), Mario Primorac (Čitluk), četvorica bivših članova Dinama koje je Izvršni odbor prije tri dana izbacio iz kluba jer su djelovali "protivno ciljevima kluba", a zaradili su i kaznene prijave zbog sumnje na trgovinu utjecajem, tvrde da su žrtve hajke interesnih skupina i dijela medija.

Četvorka se obratila priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Nas četvorica želimo se obratiti hrvatskoj javnosti, institucijama Države i Grada Zagreba i najvažnije, svim navijačima Dinama. U medijima smo informirani kako je Izvršni odbor GNK Dinamo na svojoj sjednici održanoj 1. ožujka donio odluku o izbacivanju nas četvorice iz članstva kluba. U sklopu tih natpisa smo mogli vidjeti kako je glavni razlog za to navodna audio snimka Zdravka Mamića u kojoj poziva ljude na aktivnije učlanjivanje u GNK Dinamo. Također je objavljeno kako smo od strane kluba kazneno prijavljeni zbog sumnje na trgovinu utjecajem", pišu pa nastavljaju:

"Želimo jasno i glasno poručiti kako ovo smatramo nastavkom obračuna članova IO sa svima koji ne razmišljaju kao oni. Jednoumlje i represivne metode ovoga tipa obračuna sa neistomišljenicima jako dugo nisu viđene na području Republike Hrvatske. Dokaz tomu je i ova odluka koja dolazi nakon neutemeljenih optužbi na naš račun. Pitamo te iste članove IO: Prema kojim osnovama su nas isključili iz članstva? Postoji li ijedan materijalni dokaz koji govori tome u prilog?"

Mamić Antolić

Umjesto toga, kažu, presudila im je hajka interesnih skupina i medija.

"Bilo je dovoljno da netko napiše da smo nas četvorica u pothvatu učlanjivanja navijača u klub pod nečijim pokroviteljstvom. Sramota je time veća ako uzmemo u obzir da smo upravo nas četvorica najuspješniji povjerenici kluba godinama unazad. Našem klubu smo samo koristili, a nikad ga nismo zloupotrebljavali za svoje privatne interese. S druge strane, danas su klubu prihvatljivi povjerenici koji su u toj ulozi tri dana. Pitamo se kako je to moguće."

"Ulazimo u prostor opasnih presedana"

Izvršnom odboru postavili su pitanje "kako je moguće da takve informacije budu dovoljni i neoborivi dokaz", a u isto vrijeme im, dodaju, dolaze informacije kako netko traži osam mjesta u Skupštini kluba.

"Kako je moguće da se nekome obećaju povjerenička mjesta? Kako možete unaprijed znati kojih osam povjerenika će učlaniti najviše novih članova? Tko vam je dao mandat za to? I nadasve, je li ova odluka u službi tih obećanja?"

Na kraju priopćenja obratili su se hrvatskim institucijama.

"Vidimo da si samo određene interesne skupine uzimaju za pravo komunicirati i obraćati se nadležnim tijelima kroz javne natpise i priopćenja. Gospodo iz Vlade, gospodo iz nadležnih Ministarstava te Grada Zagreba; mi svoja prava hoćemo i moramo štititi. Ukoliko je potrebno, za svoja prava ćemo ustrajati na svim pravnim instancama u Republici Hrvatskoj, ali i sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Dosta smo šutjeli na objede i javno targetiranje nas kao kriminalaca. Imamo svoja prava kao i svaki drugi navijač kluba i to nam nitko ne može i ne smije oduzeti. U suprotnom, ulazimo u prostor opasnih presedana koji će za posljedicu imati i kaljanje ugleda Republike Hrvatske kao demokratske države, članice Europske Unije", zaključuju.