FOTO  Odlučna borba protiv huligana u Srbiji

Huliganizam, nogomet, huligani, Hajduk

navijačkim sukobima prije utakmice Europske lige Partizan – Toulouse rezultirali višestrukim uhićenjima i povredama gostujućih navijača, vlasti u Srbiji su se odlučile na radikalne poteze.

Republički javni tužitelj Slobodan Radovanović je najavio kako će raditi na zabrani djelovanja organizacija koje u najvećoj mjeri sudjeluju i utječu na izgrede. Pri tome se ne misli samo na radikalne organizacije poput organizacije „Obraz“ nego i na navijačke skupine. Srbijanski odvjetnik Božo Prelević posebno ističe kako je glavni problem svih ovih događanja to što nikad nije utvrđeno tko stoji iza ovih skupina, tko ih financira i sa kojim ciljem.

„Žao mi je što je u proteklih nekoliko dana naša zemlja bila poznatija u svijetu po nečemu što nama nije uobičajeno i što se ranije nikad nije događalo a to je napad na strane državljane“ rekao je ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić za B92 naglašavajući kako se moraju mijenjati Zakon o nasilju na sportskim manifestacijama i drugi zakoni koji reguliraju nasilje u društvu.

 

Podsjećamo, neposredno pred utakmicu Partzian – Toulouse, 17. rujna, grupa huligana je napala francuske navijače koji su sjedili u bašti kafića „Irish pub“ pri čemu je jedan francuski navijač životno ugrožen. Prema najnovijem priopćenju iz Kliničkog centra Srbije,  pacijent je u kritičnom stanju zbog poremećaja funkcije pluća, koji je uzrokovan njihovom kontuzijom i masivnom transfuzijom, koja je morala biti primjenjena tijekom i poslije dvije operacije. Povrijeđeni francuski državljanin je, prema propćenju, u nesvjesnom stanju koje je uzrokovano teškom kontuzijom mozga, a i dalje se primjenjuje isključivo medikamentozno liječenje i arteficijelna ventilacija aparatom koji diše umjesto pacijenta. On je i dalje životno ugrožen, nalazi na intenzivnoj njezi, a nad njim su izvršena dva operativna zahvata zbog ozbiljnih povreda najvećeg krvnog suda u organizmu i ozbiljnih povreda mozga, pluća i karličnih kostiju.


Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je od vlasti u Srbiji da brzo rasvijetle napad na francuskog državljanina, kao i da odgovorni za to nasilje budu što prije izvedeni pred lice pravde. Policija je uhitila 11 osoba osumnjičenih za napad na francuske navijače, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se akcija uhićenja nastavlja. Policija traga za još dvojicom huligana koji su sudjelovali o ovom incidentu. Za sada je utvrđeno da je jedan od bjegunaca dobro poznat policiji. Član je kriminalne grupe koja u Beogradu trenutačno važi za jednu od jačih među onima koje trguju drogom. Ta ekipa smatra se i glavnim akterima mnogih vatrenih okršaja u Beogradu.

 

Istražni sudac saslušao je osumnjičene, desetorici odredio pritvor do 30 dana, dok je jedan mladić koji je nedavno postao punoljetan, a tereti se za pomoć počinitelju nakon krivičnog djela, pušten da se brani sa slobode. Ivana Ramić, glasnogovornica Okružnog suda, rekla je kako je osumnjičenima pritvor određen zbog „posebno teških okolnosti pod kojima je krivično djelo izvršeno“, kao i zbog „visine moguće kazne od 30 do 40 godina zatvora“.

Odlučniju borbu protiv navijačkih izgreda najavila je i  Zajednica nogometnih klubova Superlige Srbije čija je Takmičarska komisija suspendirala Crvenu Zvezdu samo dan nakon prvenstvene utakmice u Smederevu budući su navijači Zvezde u dva navrata prekinuli utakmicu, najprije bacanjem pirotehničkih sredstava, a potom i ulaskom na teren. "Pogotovo poslije svih događanja u zemlji, mislimo da mora jednom da se stane na put tome. Očigledno je i država riješila da se obračuna sa huliganima", rekao je Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice superligaša.