ODLIČNA UTAKMICA Prvi bodovi za Ganu na Svjetskom prvenstvu

Gana Južna Koreja Svjetsko prvenstvo
EPA

U susretu 2. kola skupine H Svjetskog nogometnog prvenstva Gana je na stadionu Education City svladala Južnu Koreju sa 3-2 (2-0).

Strijelci za Ganu u prvom poluvremenu bili su Mohammed Salisu (24) i Mohammed Kudus (34), Gue-Sung Cho (58, 61) je s dva gola u tri minute poravnao na 2-2 da bi Kudus (68) svojim drugim golom ipak osigurao slavlje svojoj reprezentaciji.

Iako je Južna Koreja bila uvjerljivo bolji suparnik u prvih 20-ak minuta, nije uspjela tu svoju terensku nadomć i materijalizirati. Usprkos što se igralo gotovo isključivo na polovici terena koja je pripadala Gani te su Korejci u tom uvodnom dijelu susreta izveli čak sedam udaraca iz kuta, nije viđen niti jedan udarac u okvir gola.

Gana je povela iz kontroverzne situacije u 24. minuti. Jordan Ayew ubacio je loptu u kazneni prostor s lijeve strane, u gužvi je lopta njegovom bratu Andreu skliznula niz ruku i pala pred braniča Salisua koji je snalažljivo zatresao mrežu. Ta je situacija bila nekoliko minuta provjeravana u VAR-sobi da bi na kraju sudačka postava na čelu s Englezom Taylorom ipak odlučila priznati pogodak.

Deset minuta potom Gana je stigla i do drugog gola, ponovno je Jordan Ayew ubacio s lijeve strane, a na loptu je na petercu natrčao Kudus i glavom ju proslijedio iza nemoćnog Kima.

Najbliže pogotku u prvom dijelu Južna Koreja je bila u 45. minuti, ali je pokušaj Kwona s vrha kaznenog prostora prošao pored vratnice.

Južna Koreja je prvi udarac u okvir gola kako na utakmici tako i na ovom SP uputila u 53. minuti kada je Cho pucao glavom sa 10-ak metara, no tada se istaknuo i ganski vratar Ait-Zigi. Bilo je to samo "zagrijavanje" Choa koji je u razdoblju od 58. do 61. minute postigao dva gola, oba glavom.

Kang-In Lee je stupio na teren u 57. minuti, a samo minutu potom se izborio za loptu na lijevoj strani korejskog napada te ubacio na peterac gdje je Cho odlično reagirao i u padu glavom svladao Ait-Zigija.


Samo tri minute potom Son je proigrao Jin-Su Kima na lijevom krilu, uslijedio je visoki ubačaj kojega je na drugoj vratnici dočekao Cho i iz velike blizine još jednom zatresao mrežu.

Iako je nakon dva postignuta gola Južna Koreja bila u psihološkoj prednosti, do vodstva od 3-2 je ipak stigla Gana. Mensah je u 68. minuti probio lijevu stranu, poslao povratnu loptu za Williamsa koji je promašio loptu koja je zatim u nastavku akcije stigla idealno na udarac Kudusa, a veznjak Ajaxa pokazao je kako je daleko raspoloženiji od svog vođe napada te se plasiranim udarcem po drugi put upisao u strijelce.

Kang-In Lee pokušao je iz slobodnog udarca sa 25 metara u 75. minuti, no njegov uarac je iz samog donjeg lijevog kuta izbacio Ait-Zigi. Uslijedio je ubačaj iz kuta nakon kojega se stvorila velika gužva pred ganskim golom u kojoj se za udarac izborio Son, ali Lamptley uspio spasiti svoju mrežu izbacivanjem s gol-linije.

Novu priliku za Južnu Koreju imao je Jin-Su Kim u 84. minuti, ali njegov pokušaj sa 15.ak metara iskosa s lijeve strane nije bio precizan.

Cho je bio blizu svog trećeg pogotka na utakmici u četvrtoj i šestoj minuti nadoknade, ali u prvom navratu je njegov udarac nogom pod gredu obranio Ait-Zigi, a u drugom su ganski braniči u skoku na dva metra od gol-linije uspjeli "skinuti" loptu s glave korejskog napadača.  

Gana se ovom pobjedom izjednačila s Portugalom na vrhu ljestvice, obje reprezentacije imaju po tri boda, dok je Južna Koreja na dnu s jednim bodom, koliko ima i treći Urugvaj.

U ovoj skupini svoj susret 2. kola Portugal i Urugvaj će igrati od 20 sati.