ODLAZI LI MODRIĆ IZ REPREZENTACIJE Zlatko Dalić danas je odgovorio na to pitanje

Zlatko Dalić
Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je u polufinalu poražena s 3:0 od Argentine i svoju će priliku za medalju tražiti u subotu od 16 sati. Protivnik u borbi za broncu bit će gubitnik iz susreta Francuske i Maroka koji se igra danas od 20 sati.Susret s Argentinom, kao i borbu za broncu, komentirao je izbornik Zlatko Dalić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Čestitke Argentini i našim dečkima. Dali smo maksimum i sve od sebe. 35 minuta smo imali potpunu kontrolu, sve što smo htjeli. Lopta, kontrola, posjed, Messi daleko od gola i lopte, a onda je sve presjekao penal i dosta se toga poremetilo. Jučer sam govorio o tom dijelu, taj gol je usmjerio utakmicu i odveo je u krivom smjeru, onda smo primili i drugi gol iz nekoliko vezanih pogrešaka. Tužni smo i razočarani, ali moramo skupiti energije da se vratimo i budemo spremni za borbu koja slijedi za broncu.

Je li iskusna momčad poput ove morala bolje reagirati nakon primljenog gola?

- Govorio sam da se smirimo, ali kada primite takav gol, a prvo nas iritira onaj korner. Da, trebalo je sačuvati koncentraciju i mir, a onda smo krenuli prema najprije. Govorio sam da stanemo, da se smirimo, da ne padne kontra, a to se dogodilo.


Je li trebalo igrati agresivnije?

- Imali smo taj posjed. Kad se lopta izgubila, bilo je agresije. Nije nas protivnik razbijao s posjedom, a da mi nismo reagirali.

Zašto smo onako odigrali korner, a ne direktno ubacili?

- Bila je sad malo sporija reakcija. Dali smo nekoliko golova baš iz te kombinacije, protiv Danske, Broz nije pokrio, sad smo bili prespori i išla je kontra. Puno se atipičnih stvari povezalo, ali to se dogodilo.

Kakvo je stanje Marcela Brozovića i Modrića, hoće li biti spremni za sljedeću utakmicu? Hoćete li koristiti neke druge igrače?

- Utakmica u subotu je za nas veliko, a ne malo finale. Velika je stvar ako uzmemo broncu. Imamo problema s igračima, imali smo i s Gvardiolom. On je prije utakmice primio injekciju, mučio se s tim, Broza je morala. Moramo u subotu osvježiti ekipu i staviti zdrave igrače jer je pred nama veliko finale.

Jeste li trebali koristiti više igrača s klupe?

- Mislim da nije bilo potrebno. Svaka utakmica je bila do kraja neizvjesna i napeta. Došli smo do cilja i polufinala. Utakmica je svaka četiri dana i slažem se da je to velika potrošnja, no nitko se nije od igrača žalio. Potrošili se jesmo, ali nije bilo puno prostora za rotacije i promjene te za odmaranje. Niti jedna reprezentacija nije puno odmarala. Osim Brazila, koji je imao taj komfor. Svi drugi koriste 14-15 igrača i tako igraju do kraja.

Ako ćemo igrati s Marokom, koliko drugačiju utakmicu očekujete?

- Tko god dođe bit će teška borba. Ako bude Maroko, bit će drugačija utakmica. Pokazali su se kao težak protivnik, neće ni lako biti Francuzima. Vidjet ćemo, pa onda analizirati.

Koga biste radije u toj utakmici?

- Maroko je najveće iznenađenje SP-a. Dobili su nacionalni naboj, jedinstvo, kompaktnost. Izbacili su Belgiju, Španjolsku, Portugal, zaslužuju svako poštovanje. Francuzi? Ne treba previše govoriti, aktualni prvaci. Imaju Mbappéa, koji je sjajan, u velikoj formi i želi naslov. Tko god dođe, bit će teško.

Luka Modrić, odlazi li nakon SP-a?

- Luka je bio tužan, teško mu je pao poraz i utakmica. To je normalno. Sad je koncentracija na utakmici za treće mjesto. Moramo se pripremiti. Iskreno se nadam da će Luka ostati u reprezentaciji, ali on će sam odlučiti. Razgovarat ću s njim nakon utakmice.

Modrić je dobio snažan udarac loptom u lice. Kako je i hoće li igrati ove subotu?

- Dogodila se jedna situacija. Lopta ga pogodi u glavu kod 3:0. To te još više ubije. Sigurno, ako se oprosti od reprezentacije, da će to biti jedna šteta i žal za sve reprezentacije svijeta. On je profesionalac, i u pobjedama i u porazima protivniku čestita. On će sam donijeti odluku. Na njemu je odluka. A sigurno je da ga cijeli svijet poštuje i bilo bi lijepo da nastavi.

Što ste rekli igračima, kako ih podignuti?

- Bila je jedna tužna atmosfera. Izgubimo u polufinalu, nije se dečkima ispunio san, ali rekao sam da dignu glavu jer ovo je velika stvar. Ne smijemo potonuti i pasti. Dečki moraju biti ponosni i ja sam ponosan na njih. Moramo biti realni, objektivni i shvatiti da smo napravili fantastičnu stvar, više od svih očekivanja.

Što bite rekli VAR sucu, Massimilianu Irratiju?

- Kad će mene pitati za koju godinu. Zamijenio bih suca. On isključi Mandžukića. Bio je arogantan, baš sad s centra čuje što je ovaj rekao. VAR sudac? Kud će opet na nas? Dolazi li možda na more kod nas? Bolje da ga ne upoznam, s takvima nemam posla. Šalim se. Pustite te priče, želim mu svu sreću, a mi idemo u borbu za broncu.

Doček?

- Lijepo je vidjeti da su se ljudi okupili po hladnoći i podržali Hrvatsku. To nam puno znači. Čast nam je i lijepo je to za vidjeti.

Samo Francuzi i mi ćemo odigrati 14 utakmica na zadnja dva SP-a?

- Bio bih sretan da se vratimo s broncom. Puno je ljepše da se vratiš s turnira s pobjedom. To se dogodilo 1998., onda se sve ono prije toga zaboravi. Nadam se da ćemo smoći snage i energije. Dva SP-a igramo sve utakmice.

Je li vam se javio Ćiro?

- Nismo se čuli ovih dana, nisam s mnogima, ne koristim ovih dana telefon. Znam da ima problema sa zdravljem. Znam da se bori i da mu je teško, ali nadam se da će mu naše pobjede pomoći da bude bolje.

Lijepa gesta Lea Messija, pozdravio vas je dok je davao izjavu?

- Jučer sam minutu prije kraja produžetaka otišao do izbornika Argentine i čestitao mu, znao sam da će kasnije biti slavlje. Čestitao sam Messiju, bio je tamo i njihov vratar. Da, lijepa gesta, ali i lijepa gesta svih nas što smo ostali i čestitali. Svatko od njih ima emocije i borbe, netko se nosio ovako netko onako. Teško je, ali evo i te geste pokazuju nešto lijepog. Nama su se Francuzi klanjali u Moskvi i to znači da smo nešto u tom nogometu.