Od sezone 2015/16 regionalana nogometna liga sa 16 klubova

Globusov novinar i vrsni nogometni analitičar Darko Hudelist otkriva veliki plan europske nogometne organizacije Uefe da se za države s područja nekadašnje Jugoslavije - Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru - te Bugarsku i Mađarsku organizira srednjoeuropsko-balkansku liga, čemu su predstavnici nacionalnih saveza nedavno iskazali potporu na sastanku u Budvi, piše globus.

Početkom druge polovice rujna, točnije 17. i 18. rujna ove godine, održan je u Budvi vrlo zanimljiv i sadržajan sastanak u organizaciji UEFA, kojem su prisustvovali i predstavnici (mahom predsjednici i glavni tajnici) pojedinih nogometnih saveza s područja bivše Jugoslavije. Sastankom je koordinirao zamjenik glavnog tajnika UEFA i šef UEFA-ina Odjela za suradnju s nacionalnim savezima, Grk Theodor Theodoridis, a od istaknutijih ljudi Europske nogometne asocijacije bio je i član Izvršnog komiteta UEFA, Rumunj Ioan Lupescu. Hrvatsku nogometnu delegaciju na tom sastanku su sačinjavali predsjednik HNS-a Davor Šuker i izvršni predsjednik HNS-a te dugogodišnji član različitih UEFA-inih tijela, trenutačno dopredsjednik UEFA-ine Komisije za natjecanje, Damir Vrbanović. Usput, bilo je to prvo predstavljanje novog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza na jednome međunarodnom forumu.

Ostale nogometne saveze s područja ex-Jugoslavije predvodili su: Tomislav Karadžić (Srbija), Ivica Osim (Bosna i Hercegovina), Dejan Savićević (Crna Gora), Aleksander Čeferin (Slovenija) i Ilčo Gorgioski (Makedonija). Po informacijama kojima raspolažem, na sastanku je sudjelovao i predsjednik Bugarskog nogometnog saveza, ujedno i član Izvršnog komiteta UEFA, Borislav Mihajlov.

Na sastanku se razgovaralo o mnogim vrućim i aktualnim temama, jedna od kojih je bila i prijedlog novog formata odigravanja Europskog nogometnog prvenstva po kojem bi domaćin bila čitava Europa, dok bi se utakmice igrale u različitim europskim gradovima. Dakle, ne samo u gradovima iz jedne ili dviju europskih država, kao dosad. Taj će format, po svemu sudeći, zaživjeti u praksi već 2020. (odmah nakon Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, koje je na rasporedu 2016.), a za Hrvatsku je interesantan i utoliko što će se u njoj, kao jedan od preduvjeta sudjelovanja naše zemlje na tom natjecanju, napokon morati izgraditi moderan i velik nacionalni stadion minimalnog kapaciteta od 50.000 sjedećih mjesta.

Na dvodnevnoj je budvanskoj sjednici otvorena i stara ideja o regionalnom povezivanju klubova s prostora bivše Jugoslavije ili jugo­istočne Europe. Otvorile su se stare, već svima dobro poznate dvojbe o tome je li napokon sazreo trenutak da se i na službenoj razini pokrene inicijativa o odigravanju takvog jednog natjecanja ili s tim superambicioznim projektom valja još pričekati. Kako sam doznao iz izvora bliskih UEFA, svi su sudionici izrazili apriornu zainteresiranost za tu ideju, ali, istodobno, i određenu skepsu, zbog niza objektivnih razloga što ih, u biti, i nije teško razumjeti.