Od ružnog pačeta do Van Gaalova labuda

MÜNCHEN - Povratna lopta Lahma stigla je pred njega s desne strane šesnaesterca Bochuma. Svom silinom, valjda i svim nakupljenim gnjevom prethodnih loših partija u Bayernu, Pranjić je uputio udarac, postigao svoj prvijenac u Bundesligi i oplemenio petu u nizu, odličnu partiju u bavarskom dresu.

“Ružno pače”, nedavno proglašeno najgorim pojačanjem njemačke lige, napokon se u subotu u potpunosti pretvorilo u “labuda”. Hrvatski nogometni reprezentativac Danijel Pranjić pratio je ovog vikenda briljantno izdanje klupskog kolege Ivice Olića, i sve su prilike da je njegov proces adaptacije na “radnički” njemački nogomet - pri kraju.

Olić je konstanta. U subotu je postigao nova dva pogotka za Bayern. Od njega se praktički manje i ne očekuje. No, i drugi dio hrvatske “osovine” Bayerna počeo je vraćati uloženih 7,500.000 eura. Do prije pet utakmica svaki njegov dodir s loptom navijači bi pratili s negodovanjem, no naš je igrač postupno podizao razinu igre prema onoj iz Eredivisie i Heerenveena. U subotu je napokon i zatresao mrežu.

- Kladio sam se s Olićem da ću postići pogodak do Božića. Inače bih njegovoj djeci morao glumiti Djeda Mraza. Uz dužno poštovanje, neka si ga sada angažira negdje drugdje - uz smijeh, i evidentno olakšanje zbog pogotka (ali ne uslijed izbjegavanja glumačke role) počeo je Pranjić.

- Kada sam vidio loptu Lahma da mi dolazi, rekao sam si da ovo sada mora unutra. I to silovito, tako da probijem gol - nastavio je Pranjić, o vlastitoj emociji kod šuta za 0-5 Bayerna.

A kako je počelo...? Narušenog samopouzdanja zbog loših izdanja, kritika navijača i novinara, Pranjić je odlučio ignorirati vanjski utjecaj, uvjerenja da će tako ponovno postati maštoviti “brzanac” lijeve strane, “igla” hitrih ofenzivnih rješenja ...

- Drugog rješenja nije bilo, kada su me kritike snažno pogađale. Jednostavno sam odlučio “zažmiriti” i dati sve od sebe. Rekao sam da mi treba samo jedna dobra utakmica da stvari krenu nabolje. Tako je i bilo.

Ključni trenutak “preporoda”...

- Strahovito mi puno znači taj pogodak Bochumu. Podigao mi je samopouzdanje vrlo snažno i visoko. A i igram sve bolje. Stvari su sada zaista počele sjedati na svoje mjesto. Svi su mi nakon utakmice... cijela svlačionica mi je čestitala.

Nastavak...

- Pao mi je kamen sa srca večeras (subota, nap.a.). I ne samo meni, već cijeloj momčadi. Nakon pet utakmica i pet pobjeda, a u kojoj sam svaki put igrao od početka, više nema nazad. Sada mogu biti samo sve bolji i bolji. Dakako, pritom mislim i na cijelu momčad. Došli smo na koji “bodić” do vrha Bundeslige, a to su uvjeti koji će svima dati krila i “osloboditi” nas - nizao je zadovoljni Pranjić.

Van Gaal je nakon pobjede protiv Bochuma (1-5) ušao u svlačionicu i svima čestitao. Na licu se iščitavalo zadovoljstvo i smirenost. Između ostalog i stoga što ga se napadalo zbog pojedinih akvizicija, a Pranjića se nazivalo “njegovim igračem”.

Napokon, istinski heroj večeri i opet je bio Olić. Asistencija, dva pogotka...

- Ne znam što bih rekao. Takav igrač se ne sreće svaki dan. Naprosto fantastičan - zaključio je naš preporođeni igrač.

sp

piše: Željko