NOVA PREPREKA NA EUROPSKOM PUTU ZRINJSKOG Prvak Islanda Breiðablik protivnik po mjeri

breidablik,Zrinjski,Island,Europa liga

Mostarski Zrinjski ima još dvije šanse za osiguravanje grupne faze Europa lige ili Konferencijske lige čime bi u povijest ušli kao prvi bh. klub koji je ušao u skupine nekog europskog natjecanja. Prva prepreka na tom putu, u trećem pretkolu Europa lige, bit će islandski prvak Breiðablik. Islanđani su u prvoj utakmici kod kuće izgubili od prvaka Danske Kopenhagena s 2:0, a na gostovanju u Danskoj primili su šest golova i ispali ukupnim rezultatom 8:3.

Još dvije prilike za europsku jesen Zrinjskog

U slučaju da prođe islanđane, Zrinjski će otići u playoff rundu Europa lige i imati zagarantirano barem sudjelovanje u grupnoj fazi Konferencijske lige. U slučaju da ispadne, imat će još jednu šansu u playoff rundi Konferencijske lige. Prva utakmica igra se u Mostaru 10. kolovoza, a uzvrat tjedan dana kasnije na Islandu. Protivnik Zrinjskog se čini po mjeri, no imaju Islanđani dobrih igrača i istu želju kao i prvaci BiH: Osigurati jesen u Europi.

breidablik,Zrinjski,Island,Europa liga

Mješoviti sportski klub

Slično kao i Zrinjski, Breiðablik je klub mješovitih sportova, pod tim imenom okupljeni su klubovi od biciklizma, trčanja, power liftinga, šaha, skijanja, plivanja karatea, do košarke i nogometa.

Najpoznatiji od njihovih kolektiva, barem za pojmove Islanda je Breiðablik, muška nogometna momčad. Trenutno igraju u Besta deild karla, najvišoj muškoj nogometnoj ligi na Islandu. U 2022. osvojili su prvo mjesto. Klub ima sjedište u Kópavoguru,  južno od Reykjavika. Općina je to sa nešto manje od 40 000 stanovnika.

breidablik,Zrinjski,Island,Europa liga
Panorama grada

Nogometna momčad prema Transfermarktu vrijedi 2,64 milijuna eura. Najvrijedniji igrač im je ofanzivni veznjak Kristinn Steindórsson sa cijenom od 275 tisuća eura. Cijela momčad sastavljena je od domaćih igrača, s izuzetkom dvojice reprezentativaca Farskih otoka i braniča Damira Muminovića, koji ima dvojno državljanstvo- Islanda i Srbije.

Na transfere ovoga ljeta nisu potrošili ništa, a sa dvije prodaje zaradili su oko 600 000 eura. Galdur Guðmundsson otišao je baš u Kopenhagen, a prošlogodišnji najbolji strijelac momčadi Stefán Ingi Sigurdarson otišao je u Belgiju. Najbolji strijelac u ovoj sezoni i vjerojatno najveća opasnost za Zrinjski im je Gísli Eyjólfsson sa 7 pogodaka. Trener momčadi je 49- godišnji Óskar Hrafn Thorvaldsson, čiji je sin, 18-godišnji Orri Óskarsson u dresu Kopenhagena sa tri gola potopio nade Islanđana u nastavak natjecanja u pretkolima Lige prvaka. 

Povijest kluba

Breiðablik je osnovan 1950. no svoju prvu službenu utakmicu odigrali su 12. lipnja 1957. godine. Nakon nekoliko godina u nižim ligama, Breiðablik se prvi put natjecao u najvišoj islandskoj ligi, Úrvalsdeild karla (Úrvalsdeild), 1971. Od 1971. do 2005. godine klub se redovito izmjenjivao u prvoj i drugoj ligu (Úrvalsdeild i 1. deild karla).

breidablik,Zrinjski,Island,Europa liga

Od promocije u Úrvalsdeild 2006. godine, Breiðablik se etablirao kao nogometna sila u Islandu, redovito se borio za vrh ljestvice. Do 2020. godine, kada je sezona skraćena zbog COVID-19, Breiðablik je osigurao 17. uzastopnu sezonu u Úrvalsdeild.

Prvi veliki trofej momčad je osvojila 2009. godine, pobjedom u Islandskom kupu, a slijedi osvajanje prvog naslova prvaka Úrvalsdeild 2010. godine. Pobjeda na Islandskom kupu 2009. godine omogućila im je prvi nastup na europskoj sceni, gdje su se plasirali u drugo kolo kvalifikacija za UEFA Europsku ligu 2010./2011. godine, gdje su se susreli s momčadi škotske Premier lige, Motherwellom. Izgubili su s 1-0 u Škotskoj, a istim rezultatom su poraženi i u uzvratnoj utakmici.

Osvojivši naslov prvaka 2010. godine, Breiðablik se plasirao u drugo kolo kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka 2011./2012. godine, gdje su se susreli s norveškim prvakom, Rosenborgom, te su poraženi ukupnim rezultatom 5-2. Prvu pobjedu u europskom natjecanju klub je ostvario u prvom kolu kvalifikacija za UEFA Europsku ligu 2013./2014. godine, s impresivnih 4-0 u prvoj utakmici protiv andorske momčadi FC Santa Coloma, što ih je dovelo do ukupne pobjede od 4-0 u tom kolu europskog natjecanja.

Momčad isključivo sastavljena od domaćih talenata

S jednim od najvećih nogometnih omladinskih centara na Islandu, Breiðablik gotovo u potpunosti gradi svoje momčadi od domaćih talenata. U ranim 2000-ima, igrači koji su prošli Breiðablikov omladinski sustav postali su reprezentativci Islanda, uključujući Jóhann Berg Guðmundssona (prvi nastup za seniorsku reprezentaciju 2008.), Guðmundura Kristjánssona (2009.), Alfreða Finnbogasona i Gylfija Sigurðssona (oba 2010.).

Igraju na stadionu Kópavogsvöllur u gradu Kópavoguru kapaciteta 5501 sjedećih mjesta, a zanimljivo je da su im podjednako popularne i praćene i muška i ženska ekipa.

breidablik,Zrinjski,Island,Europa liga

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.