NOVA LIGA PRVAKA Nema više skupina, veći broj klubova, igrat će se po modelu koji se primjenjuje u šahu

Liga prvaka, Real Madrid, Chelsea, Bayern, Villarreal, Liga prvaka
EPA

Liga prvaka kakvu poznajemo odlazi u povijest. UEFA je danas u Beču odlučila na velike promjene koje će stupiti na snagu od sezone 2024./25.

Još od pokušaja uspostave Superlige, iz krovne su europske nogometne organizacije najavljivali promjene u formatu Lige prvaka kako bi se zadovoljili najveći klubovi. Te promjene su sada i usvojene, a elitno europsko nogometno natjecanje ubuduće će biti prilično drukčije.

Kao prvo, broj klubova se povećava s 32 na 36, a 4 dodatna mjesta podijeljena su po ovakvom modelu: jedno mjesto će dobiti peta liga na UEFA-inoj listi; drugo mjesto ide za 'put prvaka' u kvalifikacijama iz kojih je dosad dolazilo četiri kluba; dodatna dva mjesta će dobiti države koje su osvojile najviše bodova u posljednjoj sezoni u europskim natjecanjima, prenose Sportske novosti.

Oko ta dva mjesta je bilo dosta prijepora jer je prvotni plan bio takav da ta dva mjesta dobiju klubovi s najvećim koeficijentom, a koji nisu izborili nastup u Ligi prvaka kroz svoja nacionalna prvenstva, ali se od toga odustalo zbog pritiska 'manjih' klubova iz najvećih liga jer tako nikad ne bi uspjeli prestići velikane.

Druga velika promjena se odnosi na format natjecanja. Klubovi više neće biti podijeljeni u skupine već će svih 36 biti u 'jednoj' skupini, a igrat će se 8 utakmica po 'švicarskom modelu', koji se primjenjuje u šahu. Svaka će momčad odigrati osam utakmica protiv protivnika iz raznih jakosnih skupina. Od tih osam utakmica svaki će klub odigrati četiri domaća i četiri gostujuća susreta, a ekipe će potom po broju osvojenih bodova biti rangirane od 1. do 36. mjesta.

I tu se napravio kompromis jer je prvi plan bio da svaka momčad igra 10 utakmica, ali taj se broj smanjio na 8. To su ipak dvije dodatne utakmice u odnosu na aktualni sustav prvog dijela natjecanja.

Što se tiče druge faze, najboljih osam momčadi nakon 8 kola idu direktno u osminu finala, a momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igraju međusobno za popunu ostalih mjesta u tom rangu natjecanja. Poražene momčadi iz tog baraža nastavljaju natjecanje u Europskoj ligi. Od najavljenog Final Foura za završnicu Lige prvaka zasad se odustalo.

Promjene obuhvaćaju i Europsku te Konferencijsku ligu, koje će također brojati po 36 klubova.