Nogometna reprezentacija Hrvatske dolazi na pripreme u Međugorje?

Svjestan je da je četiri milijuna izbornika već upisalo tri boda, zna da bi posrtanje protiv Škota bilo pogubno u borbi s Belgijom za izravan odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.
Puše Štimac i na hladno, odnosno ništa ne želi prepustiti slučaju. Tako će za dvoboj protiv Škotske napraviti dulje pripreme kako bi igrače nakon završetka sezone ostavio u natjecateljskom ritmu. Pripreme će početi nekih 12 dana prije Škotske, Štimac još nije odredio datum, ali mogao bi pozvati reprezentativce na okupljanje 23. ili 24. svibnja. Ne želi da mu oni igrači kojima sezona završava 18. i 19. svibnja odu na odmor pa da totalno raspušteni stignu na okupljanje, koje bi u normalnim okolnostima bilo 2. lipnja. A to je praktički pola reprezentacije, u tom terminu završavaju prvenstva Rusije (Pletikosa, Ćorluka, Vukojević i Krešić), Italije (Kovačić), Njemačke (Olić, Badelj), Engleske (Jelavić, Petrić), prvenstvo Grčke već je gotovo (Schildenfeld). Njih će Štimac pozvati na pripreme koje bi se trebale održati u Međugorju. Da, Štimac želi Hrvatsku odvesti u mir Gospina svetišta, u Međugorju ima savršene uvjete za treniranje. A on i pomoćnik mu Alen Bokšić svako malo pohode Međugorje, pomole se za obitelj i zdravlje, valjda i za dobre rezultate Hrvatske.

Naravno, treba vidjeti kako će reagirati predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, ali tu ne bi trebalo biti problema. Nema veze što je Međugorje u Bosni i Hercegovini. Zar se godinama nismo pripremali u Brežicama u Sloveniji? A kamp, koji je već generacijama čelnika HNS-a i dalje samo u mislima, daleko je od početka realizacije te ideje.

Ako Hrvatska ne ode u Međugorje na ovaj dio priprema, uvijek je otvorena opcija Rovinja u kojem se Hrvatska pripremala u nekoliko navrata. Sve će se to vrlo brzo znati.

U drugom dijelu priprema, negdje oko 27. svibnja, reprezentaciji bi se priključili oni kojima sezona završava 24. i 25 svibnja. To su domaći igrači (Šimunić, Sammir, Ademi) pa "ukrajinci" (Srna, Eduardo, Vida, Strinić, Kalinić), "englezi" (Jelavić, Petrić) i "francuzi" (Lovren i Subašić).

Na tom popisu nema Gregoryja Serticha, vjerojatno neće konkurirati za Škotsku jer dokumentacija vezana za njegovo državljanstvo neće biti gotova. Objektivni su Štimčev problem Modrić, Mandžukić i Rakitić, oni svoje posljednje ovosezonske utakmice imaju odigrati 1. lipnja i u najboljoj varijanti dan ili dva poslije mogu se priključiti reprezentaciji. Bit će izmoreni, Mario i Raketa odigrali su ove sezone po 44 utakmice, a Luka čak 54.

Lipanjska statistika kvalifikacijskih utakmica nam ide u prilog.

Štimac ne polaže puno u ono što je bilo, gleda samo naprijed, ali nije na odmet prisjetiti se povijesti. Do sada smo igrali deset puta u lipnju, ostvarili šest pobjeda (Letonija, dva puta Estonija, Bugarska, San Marino i Gruzija), tri puta igrali neodlučeno (Makedonija, Rusija i Ukrajina), a poraženi smo samo jednom, davnog 11. lipnja 1995. godine protiv Ukrajine (1:0).

Vecernji list