NOGOMET SE VRAĆA Danas jedan od najvećih njemačkih derbija i novo pravilo za vrijeme utakmica

Bundesliga
WOLFGANG RATTAY/ REUTERS

Velikim Rurskim derbijem između Borussije Dortmund i Schalkea nastavlja se njemačko prvenstvo prekinuto u ožujku zbog pandemije koronavirusa, a njemačka Bundesliga će tako postati prva velika liga u svijetu koja će ponovno krenuti s natjecanjem nakon izbijanja krize, i to bez navijača na stadionima. Ostatak nogometne Europe s velikom pozornošću i strepnjom gleda prema Nijemcima i razvoju scenarija nakon pokretanja nogometa u pandemiji.

Nakon dvomjesečne pauze Nijemci ovoga vikenda kreću s natjecanjima u prva dva nogometna razreda, a prvu ligu otvara veliki Rurski derbi između Borussije Dortmund i Schalkea koji počinje u 15.30.

Osim Borussije Dortmund i Schalkea, u subotu su u 15.30 na rasporedu preostale utakmice 26. kola između Leipziga i Freiburga, Hoffenheima i Herthe, Fortune iz Düsseldorfa i Paderborna te Augsburga i Wolfsburga, dok u 18.30 igraju Eintracht i Borussia M'gladbach. U nedjelju, 17. svibnja, na rasporedu su utakmice između Kölna i Mainza 05, Union Berlina i minhenskog Bayerna, dok se zadnja utakmica 26. kola igra u ponedjeljak između Werdera i Bayer Leverkusena u 20.30.

Izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge je izjavio da očekuje da će Bundesligu, s obzirom na to da će biti jedina liga na TV-u, pratiti oko milijardu ljudi.

Liga očajnički želi završiti sezonu do 30. lipnja iz ugovornih razloga i svjesna je rizika od nove suspenzije ako među igračima bude pozitivnih slučajeva virusa. Strogi zdravstveni propisi znače da će se sve utakmice igrati na praznim stadionima s 300-tinjak službenika oko arena.

Za igrače su uvedena stroga pravila ponašanja na terenu, rečeno im je da ne pljuju, ne slave u grupama ili dodiruju ruke suigrača. Momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i momčadsko fotografiranje. Svi koji budu na klupi morat će nositi maske, a između svake osobe će morati biti jedno prazno mjesto.

Osim toga, Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), tijelo koje je nadležno za pravila nogometne igre, objavio je da organizatori natjecanja sada mogu dopustiti timovima da izvrše pet izmjena tijekom utakmice i šestu u slučaju da se igraju produžeci, pa će tako Bundesliga biti prva od važnijih liga koje će implementirati to pravilo.

Savez je također objavio da će ove sezone vrijediti i pravilo o ispadanju iz prve i druge lige, kao i da prvenstva mogu biti produljena i nakon 30. lipnja. Klubovi su prije nastavka morali proći obaveznu sedmodnevnu izolaciju nakon testiranja na novi koronavirus.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore