NK Široki će bez sumnje biti jedan od glavnih kandidata za naslov do kraja sezone

Ovako će u proljetni dio sezone ući sa bodom zaostatka za vodećim Željezničarom, koji ima i bolji raspored u drugom dijelu, ali i u 16. kolu dočekuje Široki na Grbavici.
U prvom kolu tekuće sezone na Pecari je odigran derbi. Široki je s 2:1 savladao Željezničar pogotkom Wagnera na samom kraju. Nakon toga je uslijedila pobjeda u Gradačcu protiv Zvijezde. Još jedan derbi na Pecari, protiv Borca, odigran je u trećem kolu, ali su Banjalučani uspjeli osvojiti bod (1:1).

Prvi poraz Široki je doživio u Tuzli protiv Slobode (1:0), a onda kreće nevjerovatna serija od 11 utakmica bez poraza. Redom su od 5. do 9. kola "padali" GOŠK, Velež (u Mostaru), Slavija, Sarajevo (na Koševu) i Kozara. Tek je Leotar u 10. kolu prekinuo niz pobjeda, odigravši 0:0 na Policama.

Uslijedila je nova serija pobjeda (Čelik, Rudar i Travnik) i tada se činilo da će jesenska titula na Pecaru. Ipak, remi protiv Zrinjskog na Pecari doveo je izabranike Branka Karačića u nezgodnu poziciju, pa se o jesenjem prvaku odlučivalo u 15. kolu. Željo je na Grbavici deklasirao Leotar, a Široki nije uspio doći do pobjede na Otoci protiv Olimpica.

Široki je u prvom dijelu sezone upisao 10 pobjeda, četiri remija i jedina su momčad sa jednim porazom. Po dva imaju Željo i Zrinjski. Primili su Širokobriježani i najmanje golova u ligi (sedam), a postigli su 26 (2.16 po utakmici).

Od 34 boda, Široki je 20 osvojio na Pecari (šest pobjeda i dva remija) i, premda imaju jednu utakmicu više od Željezničara kod kuće, najbolji su domaćin u prvom dijelu sezone.

Prvi strijelac kluba je Brazilac Wagner sa šest golova. Po tri su postigli Varea, Roskam i Zakarić.Najstandardniji su golman Luka Bilobrk (svih 15 utakmica), Vedran Ješe (14 utakmica), Marciano, Mateo Roskam, Hrvoje Mišić i Dalibor Šilić (13), Jure Ivanković (12).

Široki će bez sumnje biti jedan od glavnih kandidata za naslov do kraja sezone.

Kada je Kup BiH u pitanju. momčad Širokog Brijega izborila je polufinale. U četvrtfinalu su teže no što se očekivalo izbacili prvoligašku momčad Krajišnika iz Velike Kladuše. Prethodno su u osmini finala eliminirali Slaviju, a u šesnaestini finala Kozaru iz Gradiške.

Hercegsport.info