Niko Kovač: 'Ne opterećujem se kritikama i ne želim s odgovornima razgovarati preko medija'

Niko Kovač, Vatreni, Niko Kovač, popis, hrvatska-island, Svjetsko prvenstvo, dodatne kvalifikacije, Niko Kovač, dodatne kvalifikacije, Island, Niko Kovač, press konferencija, Joe Šimunić, HNS, kazna, Josip Šimunić, Mario Mandžukić, Niko Kovač, Hrvatska, Niko Kovač, World Cup, Florianopolis, Fifin 'workshop', nogomet, Brazil, Niko Kovač, Hrvatska, Niko Kovač, Hrvatska, Niko Kovač, Hrvatska reprezentacija, Ivo Iličević, Niko Kovač, Mandžo, Niko Kovač, Cerna, izbornik, Niko Kovač, popis, Niko Kovač, Vatreni, Niko Kovač, Hrvatska, SP Brazil, Niko Kovač, Niko Kovač, izbornik hrvatske reprezentacije, izbornik, nogomet, Hrvatska reprezentacija, Niko Kovač, Vatreni, Hrvatska zemlja, Niko Kovač, Hrvatska, Vatreni, Niko Kovač, Vatreni, izbornik hrvatske reprezentacije, nogomet, HNS, huligani, Niko Kovač, Hrvatska, italija, Hrvatska zemlja, italija, Hrvatska - Italija, Niko Kovač, Niko Kovač, Niko Kovač, otvoreno pismo, Hrvatska zemlja, Niko Kovač, Eintracht Frankfurt , bivši hrvatski i
...podacima o "vatrenima" kao lepršavoj momčadi driblera i umjetnika. "Ipak, nemojte u tome pretjerivati jer hrvatska reprezentacija ima svoj identitet i svoje originalne kvalitete, a Brazil je jedinstven s pet naslova svjetskog prvaka...", pobjegao je od stereotipa odmah u sljedećoj rečenici.

Jedna od prepoznatljivih kvaliteta u izborničkom mandatu Nike Kovača bit će preciznost, minucioznost u pripremi. Improvizaciji ovdje neće biti mjesta. Shvatili smo to nakon što je u nedjelju raščlanio kadrovsku križaljku, očito potaknut nekim medijskim napisima proteklih dana i tjedana.

- Moj je plan da Hrvatska igra u rasporedu 4-2-3-1 koji se lako može modificirati u 4-1-4-1. Na Svjetsko prvenstvo imam pravo voditi 23 igrača, među njima trojicu vratara. U prijevodu imam 20 igrača za deset mjesta na terenu, ali ako pogledate raspored u kojem ćemo igrati, jasno vam je da neću trebati desetoricu napadača kako mi povremeno sugeriraju.

Na popisu za dvoboj sa Švicarskom nije trebao niti jednog dinamovca, što je zanimljiva i hrabra izbornička inovacija u našem mikrokozmosu. Je li promijenio mišljenje nakon što je na Kantridi odgledao utakmicu Rijeke i Dinama?

- Vidio sam lijepe akcije, a vidio sam i dva atraktivna pogotka Alena Halilovića, ako na to ciljate. Ipak, utakmicu volim gledati svih 90 minuta i preferiram nogomet u dva smjera, ne samo u jednom. Svaki od igrača iz tog dvoboja ima još prostora za napredak.

Kako onda protumačiti transfer 17-godišnjeg wunderkinda u Barcelonu?

- Dobro je to za hrvatski nogomet i za samog Halilovića, koji bi trebao napraviti iskorak jer očekujem da će se s njim intenzivnije raditi. Očekujem da će ubuduće brže i bolje učiti jer do sada se previše oslanjao na individualnu klasu i talent. Nadam se da će se u B momčadi nametnuti i uskoro početi igrati za Barcelonin A team.

Ispustivši iz vida dinamovce, Kovač si je osigurao porciju Mamićevih kritika. Ima li što odgovoriti?

- Ne opterećujem se kritikama, vidjeli ste da se nisam oglašavao. I ne želim s odgovornim ljudima razgovarati putem medija. Ako budem imao razloga nešto nekome kazati, učinit ću to u četiri oka.

Kovač je ovog vikenda ostao bez petorice kandidata za dvoboj sa Švicarskom (srijeda, St. Gallen). Zbog ozljeda su otpali Iličević, Kranjčar, Badelj i Bunjić, dok je Benko pošteđen jer je finiširao transfer u Dalian. Pod upitnikom su zbog sitnih ozljeda Rebić i Vrsaljko. Brojni otkazi ne kvare planove Kovaču koji će na put svejedno povesti 20 nogometaša. Protiv Švicarske želi igrački i rezultatski pomaknuti nacionalnu momčad iz minusa u kojem se protiv Hitzfeldovih igrača našla prije nepune dvije godine u Splitu.

- Švicarska je šesta u Fifa poretku, mi smo na toj ljestvici na 16. mjestu. Neki to vjerojatno neće razumjeti, ali Švicarska je objektivno ispred nas. U Splitu se predstavila kao vrlo ozbiljna reprezentacija, na prvom mjestu u skupini završila je kvalifikacije za SP, ima izvrsnog izbornika. I sada je dvije godine zrelija. Očekujem čvrstu, izjednačenu utakmicu. Mi smo ipak blizu Švicarcima...

sportske.jutarnji.hr