Niko Kovač: 'Ne opterećujem se kritikama i ne želim s odgovornima razgovarati preko medija'

...podacima o "vatrenima" kao lepršavoj momčadi driblera i umjetnika. "Ipak, nemojte u tome pretjerivati jer hrvatska reprezentacija ima svoj identitet i svoje originalne kvalitete, a Brazil je jedinstven s pet naslova svjetskog prvaka...", pobjegao je od stereotipa odmah u sljedećoj rečenici.

Jedna od prepoznatljivih kvaliteta u izborničkom mandatu Nike Kovača bit će preciznost, minucioznost u pripremi. Improvizaciji ovdje neće biti mjesta. Shvatili smo to nakon što je u nedjelju raščlanio kadrovsku križaljku, očito potaknut nekim medijskim napisima proteklih dana i tjedana.

- Moj je plan da Hrvatska igra u rasporedu 4-2-3-1 koji se lako može modificirati u 4-1-4-1. Na Svjetsko prvenstvo imam pravo voditi 23 igrača, među njima trojicu vratara. U prijevodu imam 20 igrača za deset mjesta na terenu, ali ako pogledate raspored u kojem ćemo igrati, jasno vam je da neću trebati desetoricu napadača kako mi povremeno sugeriraju.

Na popisu za dvoboj sa Švicarskom nije trebao niti jednog dinamovca, što je zanimljiva i hrabra izbornička inovacija u našem mikrokozmosu. Je li promijenio mišljenje nakon što je na Kantridi odgledao utakmicu Rijeke i Dinama?

- Vidio sam lijepe akcije, a vidio sam i dva atraktivna pogotka Alena Halilovića, ako na to ciljate. Ipak, utakmicu volim gledati svih 90 minuta i preferiram nogomet u dva smjera, ne samo u jednom. Svaki od igrača iz tog dvoboja ima još prostora za napredak.

Kako onda protumačiti transfer 17-godišnjeg wunderkinda u Barcelonu?

- Dobro je to za hrvatski nogomet i za samog Halilovića, koji bi trebao napraviti iskorak jer očekujem da će se s njim intenzivnije raditi. Očekujem da će ubuduće brže i bolje učiti jer do sada se previše oslanjao na individualnu klasu i talent. Nadam se da će se u B momčadi nametnuti i uskoro početi igrati za Barcelonin A team.

Ispustivši iz vida dinamovce, Kovač si je osigurao porciju Mamićevih kritika. Ima li što odgovoriti?

- Ne opterećujem se kritikama, vidjeli ste da se nisam oglašavao. I ne želim s odgovornim ljudima razgovarati putem medija. Ako budem imao razloga nešto nekome kazati, učinit ću to u četiri oka.

Kovač je ovog vikenda ostao bez petorice kandidata za dvoboj sa Švicarskom (srijeda, St. Gallen). Zbog ozljeda su otpali Iličević, Kranjčar, Badelj i Bunjić, dok je Benko pošteđen jer je finiširao transfer u Dalian. Pod upitnikom su zbog sitnih ozljeda Rebić i Vrsaljko. Brojni otkazi ne kvare planove Kovaču koji će na put svejedno povesti 20 nogometaša. Protiv Švicarske želi igrački i rezultatski pomaknuti nacionalnu momčad iz minusa u kojem se protiv Hitzfeldovih igrača našla prije nepune dvije godine u Splitu.

- Švicarska je šesta u Fifa poretku, mi smo na toj ljestvici na 16. mjestu. Neki to vjerojatno neće razumjeti, ali Švicarska je objektivno ispred nas. U Splitu se predstavila kao vrlo ozbiljna reprezentacija, na prvom mjestu u skupini završila je kvalifikacije za SP, ima izvrsnog izbornika. I sada je dvije godine zrelija. Očekujem čvrstu, izjednačenu utakmicu. Mi smo ipak blizu Švicarcima...

sportske.jutarnji.hr