Nikica Jelavić najuspješniji hrvatski napadač, Guardiola trener godine!

Trener Barceloninih igrača Josep Guardiola proglašen je najboljim u konkurenciji nogometnih stratega u 2009. godini u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) iz Kölna. Šest naslova najbolje momčadi kroz natjecanja na kojima je Barcelona u 2009. sudjelovala (španjolsko prvenstvo, Kup kralja, Ligu prvaka, španjolski i europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo) pod palicom Guardiole donijela su španjolskom treneru 300 bodova od stručnog žirija. Drugoplasirani u tom poretku, Sir Alex Ferguson (Manchester United) sakupio ih je 137, a Interov trener Jose Mourinho na trećemu mjestu 66.

Proglašeni su i najbolji napadači godine, a ta je titula otišla u ruke Japancu Shiniju Okazakiju iz Shimizua. IFFHS najboljeg napadača bira prema broju pogodaka u dresu reprezentacije i kluba u međunarodnim utakmicama. U slučaju jednakog broja golova uspješniji je onaj koji je više tresao suparničke mreže na susretima izabranih vrsta.

Baš na račun toga 15 Okazakijevih pogodaka (sve za Japan) vrednovani su bolje od učinka drugoplasiranog Chelseajevog bjelokošćanskog napadača Didiera Drogbe (osam za reprezentaciju, 15 ukupno). Abdelmalek Ziaya nalazi se na trećemu mjestu tog poretka. Svih svojih petnaest pogodaka postigao je na klupskoj razini za alžirski Setif.

Što se hrvatskih nogometaša tiče, najbolji je učinkom Nikica Jelavić. Jedan gol u dresu reprezentacije i devet za bečki Rapid svrstali su ga na 23. mjesto. Na podjeli 47. nalazi se Ivica Olić (jedan za reprezentaciju, sedam za klub), dok je 63. Eduardo da Silva, strijelac pet golova za izabranu vrstu Slavena Bilića i dva za momčad Arsenala. Spomenimo i BiH strijelca Edina Džeku na visokom devetom mjestu. Od ukupno dvanaest golova osam ih je postigao za reprezentaciju, a četiri za Wolfsburg.

IFFHS, ljestvica najboljih svjetskih nogometnih trenera:

1. Josep Guardiola (Barcelona) 300

2. Sir Alex Ferguson (Manchester United) 137

3. Jose Mourinho (Inter) 66

4. Alejandro Javier Sabella (Estudiantes de La Plata) 54

5. Mircela Lucescu (Šahtar) 50

...

IFFHS, ljestvica najboljih svjetskih nogometnih napadača:

1. Shinij Okazaki (Shimizu FC S-Pulse / Japan) 15 (15 za reprezentaciju /0 za klub)

2.  Didier Drogba (Chelsea / Obala Bjelokosti) 15 (8/7)

3. Abdelmalek Ziaya (Entente Sportive de Sétif / Alžir) 15 (0/15)

4. David Villa (Valencia / Španjolska) 14 (11/3)

5. Carlos Alberto Pavón (Real España / Honduras) 14 (9/5)

...

9. Edin Džeko  (Wolfsburg / Bosne i Hercegovine) 12 (8/4)

...

23. Nikica Jelavić (Rapid Beč / Hrvatska) 10 (1/9) 

...

47. Ivica Olić (HSV/ Bayern / Hrvatska) 8 (1/7)

...

63. Eduardo Da Silva (Arsenal / Hrvatska) 7 (5/2)

sportske novosti