NEZADOVOLJSTVO Navijači 'Slobode' od gradonačelnika traže smjenu Skupštine, on im poručio da nema ništa s tim

Navijači Slobode okupljanje Tuzla
Društvene mreže

Navijači i sipmatizeri FK 'Sloboda' iz Tuzle najavili su i održali prosvjedno okupljanje na Trgu Slobode u Tuzli. Korteo se kretao do zgrade općine gdje se od gradonačelnika Zijada Lugavića traži da razriješi Skuptinu FK 'Sloboda'.

Cijela drama i velika bitka vodi se oko toga tko će preuzeti upravljanje klubom koji je prethodne sezone napustio Premijer ligu BiH. U igri su gospodarstvenici Azmir Husić i Nurdin Peštalić. Navijačka grupa 'Fukare', ali i ogroman broj navijača 'Slobode' otvoreno podržavaju Husića.

Upućeni tvrde da je borba za prevlast u 'Slobodi' zapravo bitka za preuzimanje poluga moći u Nogometnom savezu Tuzlanske županije (TŽ), a kasnije i Nogometnog saveza BiH i da se zapravo radi o pozicioniranju pred izbore koji će se održati naredne godine.

Ovim povodom, priopćenjem se oglasio i sam Lugavić. "Podsjećam da je FK 'Sloboda' osnovan kao udruženje građana, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH, ima svoje organe upravljanja i samostalan je u donošenju odluka. Najviši organ upravljanja i odlučivanja u klubu je Skupština koju čini 41 član sa jednakim pravom glasa. Članovi Skupštine se biraju iz reda članova kluba. 

U Skupštini kluba interese navijača zastupa predstavnik čije udruženje je registrirano u nadležnom ministarstvu TŽ i koji je ovlašten za predstavljanje i zastupanje udruženja navijača. Gradska uprava Tuzle nema svog predstavnika u Skupštini i Upravnom odboru, niti je to Zakonom i Statutom predviđeno. 

To znači, Grad Tuzla i gradonačelnik nemaju nikakav pravni osnov da se uključuju u rad Udruženja i njegovih organa upravljanja. Svako uključivanje Grada Tuzle u donošenje odluka bi se moglo okarakterizirati kao nezakonito uplitanje u rad udruženja, odnosno nevladine organizacije. Zagovornik sam zakonitog i transparentnog rada i volim 'Slobodu' i upravo zato smatram da se sve eventualne promjene u smislu organizacije i sastava organa upravljanja moraju donositi isključivo u skladu sa Zakonom i Statutom", navodi se u priopćenju iz ureda gradonačelnika Tuzle.