NEUMLJANKA DORIS BAČIĆ POTPISALA ZA NAPOLI "Željela sam se vratiti u Italiju, a znam gdje želim završiti karijeru"

Doris Bačić
Drago Sopta/HNS/Napili Femminile

Doris Bačić nova je igračica ženskog nogometnog kluba Napoli, Napoli Femminile. 28-godišnja Bačić u Italiju dolazi iz španjolskog Levantea čije je boje branila prošlu sezonu. Iako je bilo ponuda iz drugih klubova i zemalja, odlučila se vratiti u Italiju budući da Serie A dobro poznaje iz vremena provedenog u Juventusu. Sada je tu izazov s novim klubom.

"Prvi dojmovi su uistinu odlični. U Italiji mi je bolo odlično još dok sam igrala za Juventus, pa mi je cilj ovog prijelaznog roka bio vratiti se u Italiju. Brzo smo se uspjeli dogovoriti oko svih uvjeta. Pregovarala sam s klubovima iz Španjolske i Engleske, ali moja želja je bio povratak u Italiju. S druge strane Napoli je tek izborio Serie A i sada je to još veći izazov kako za mene, tako i za klub", kaže Bačić za Hercegovina.info.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilo je tu ponuda i iz drugi velikana, naročito iz Španjolske, ali Italija joj najbolje "leži", kaže nam.

"Da nisam imala ponudu iz Napolija, sigurno bih ostala u Španjolskoj, jer Engleska me se i nije baš dojmila kada je u pitanju život izvan terena, naročito vrijeme. Navikla sam se na talijansku ligu, na stil branjenja, treninga i igre i tu se najbolje osjećam", ističe.

Velike stvari očekuje i od reprezentacije Hrvatske čija je kapetanica.

Doris Bačić

"Očekujem samo dobre stvari u reprezentaciji. Novi izbornik nam je Nenad Gračan i mogu reći da sve ide u boljem smjeru. Uvelike su se poboljšali uvjeti kada je u pitanju ženski nogomet u Hrvatskoj i ženska reprezentacija, što to do sada nije bio slučaj. Sada je sve podignuto na jednu višu razinu i možemo itekako biti zadovoljni s tim".

Liga nacija stiže uskoro. Iako oslabljena za najbolju igračicu, Hrvatska može očekivati dobre rezultate.

"Otišla nam je Iva Landeka koja nam je bila nositeljica igre godinama unatrag. Nije bilo lako nastaviti. To vam je isto kada Luka Modrić ode iz muške reprezentacije, teško je to nadomjestiti. U rujnu nam slijedi Liga nacija i cilj nam je prvo mjesto u skupini. Mi smo u drugoj jakosnoj skupini i mislim da smo izvukli protivnike s kojima to možemo i ostvariti. Kada su u pitanju kvalifikacije za Europsko prvenstvo cilj je napraviti što bolji rezultat, ali budući da još uvijek nisu izvučene skupine teško mi je bilo što pričati", ističe.

Doris Bačić

Jako puno se ulaže u ženski nogomet na globalnoj razini. Od sada može biti samo bolje.

"Tako je, naročiti klubovi koji imaju podršku od muške strane istog kluba. Naravno da je lakše preživjeti ženskom klubu Real Madrida koji ima svu potporu, sponzora i svega, nego Levanteu gdje sam bila. No, sve pomalo napreduje jer i te jake ekipe za sobom vuku ove slabije koje su manje podržane", kaže Bačić.

Utakmice se igraju i pred 100.000 navijača.

enski nogomet je napravio jedan ogroman skok već na prošlom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje su stadioni bilu ispunjeni. Drugi iskorak je napravljen u Ligi prvaka gdje je Barcelona igrala s Wolfsburgom pred punim Camp Nouom, prvenstvo s Realom pred 100.000 ljudi. Europsko prvenstvo u Engleskoj je bilo rasprodano. U finalu na Wembleyu je bilo 80.000 ljudi. Sljedeće svjetsko prvenstvo je šlag na tortu. UEFA je uvela jednake premije kao i muškom nogometu. Otkada sam u ženskom nogometu sve je išlo malo pomalo naprijed, ali zadnje dvije godine napravljen je ogroman skok. Sada kad smo došli do jednog većeg levela, mislim da može biti samo još bolje. Ženski nogomet je počeo donositi konkretnu zaradu, TV kućama, nogometnim savezima i svima. Nema više izgovora za neulaganje", poručuje jasno.

Doris Bačić

U ženski nogomet nije ušla s velikim ambicijama, a danas je njezina igračka karijera jako velika. 

"U Neumu sam krenula i do 14 godine sam trenirala s dječacima. Nakon toga sam otišla u Dubrovnik, a potom za Osijek otkuda sam otišla za Arsenal. Kada sam krenula trenirati nisam ni znala da postoji ženski nogomet, mislila sam da mogu trenirati s muškarcima dok mogu i to je to bez nekih velikih ambicija, ne zato što nisam ambiciozna osoba, jer jednostavno nisam znala ni da to postoji. Danas pak imate velike promocije ženskog nogometa, razne kampove. Nogomet je danas postao pristupačan svim djevojčicama, naročito u Hrvatskoj u bilo kojem klubu. Sada primjerice Dinamo ima svoju akademiju, Hajduk i Rijeka također. Nije to više neka tabu tema, nema predrasuda", govori.

Kapetanica Hrvatske ističe kako su nogometašicama potrebni bolji financijski uvjeti kako bi mogle živjeti od nogometa, a ne da im on bude drugi posao.

"Koliko stignem pratim. Liga je dosta napredovala zadnjih godina, ali nije ni blizu razini na kojoj treba biti. Godinama je vladao Osijek kojem nitko ništa nije mogao. Sada se tu uključio Split koji se zadnje dvije-tri godine bori za prvaka. Tu su Hajduk i Dinamo koji jako puno ulažu. Po meni liga treba biti liga 6, a ne liga 8 i mislim da bi se s tim popravila kvaliteta ženskog nogometa u Hrvatskoj. Nakon toga treba znatno veća medijska popraćenost i znatno bolje uvjeti za nogometašice. Mi imamo dosta cura koje ne mogu živjeti samo od nogometa i to je veliki problem. Ne možeš se stopostotno koncentrirati na nogomet i biti mu posvećen kada imaš još jedan posao kojim se baviš. To su najveći problemi naše lige. Napredak lige donosi napredak reprezentacije".

Doris Bačić

Ona ističe kako želi ponovno zaigrati u hrvatskoj ligi, a želja je jasna.

"Mi u obitelji smo svi veliki navijači Hajduka i moja želja je u Hajduku završiti karijeru. odigrati barem jednu sezonu tamo. No, vidjet ćemo što će biti kaže Bačić".

Doris je djevojka koja voli pratiti adrenalinske sportove, ali i osebujnog izgleda. Prepoznatljiva je po svojim brojnim tetovažama.

Doris Bačić

"Moji rođaci i ja smo davno u Neumu kupili mašine za tetovaže i doslovno smo jedni druge počeli sami "šarati" i tako je stigla ljubav prema tetovažama. kaže uz smijeh.

"Imam ih preko 50. Imam osjećaj da kada jednu napraviš da se ne može stati.Klupskih za sada nema, ali možda bude jedan tovar, za ovaj zadnji klub ako Bog da", dodaje.

Doris Bačić

Pitamo za kraj i nedostaje li joj Hercegovina i Neum.

"Dođem svaki Božić i u još nekim prigodama. Obitelj nedostaje, ali navikla sam se jer sam već jako dugo u inozemstvu", zaključila je Doris Bačić u razgovoru iz Italije za Hercegovina.info.

U dosadašnjoj karijeri Bačić je branila za Libertas, Ombil, Osijek, Arsenal, Sarajevo, Anderlecht, Rosengard i Levante.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.